Het isoleren van een schuur of tuinhuis: opties en kosten

Start vergelijken
  1. Home
  2. Isolatie
  3. Het isoleren van een schuur of tuinhuis: opties en kosten
  5 mins leestijd

  Een schuur of tuinhuis isoleren is een slimme keuze voor als je deze ruimte niet alleen wil gebruiken voor het opslaan van gereedschap, maar ook als werkplaats, hobbyruimte of zelfs als extra leefruimte. Door isolatie toe te passen geniet je van veel verschillende voordelen. Dit artikel biedt een overzicht van de verschillende isolatiemogelijkheden voor je schuur en de bijbehorende kosten.

  Direct een aantal isolatie offertes ontvangen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur meerdere vrijblijvende offertes van leveranciers bij jou uit de regio!

  Formulier >

  Waarom isoleren?

  Voordat we ingaan op de verschillende methoden en kosten, is het belangrijk om de voordelen van isolatie te begrijpen. 

  • Temperatuurregeling: Isolatie helpt de temperatuur in de ruimte te reguleren, waardoor het in de zomer koeler blijft en in de winter warmer wordt.
  • Vochtbeheersing: Goede isolatie voorkomt dat vocht binnendringt, waardoor je schimmel- en rotproblemen vermijdt .
  • Geluidsisolatie: Als je de ruimte wilt gebruiken als werkplaats of hobbyruimte, kan isolatie helpen om geluiden te dempen, zowel van binnen naar buiten als andersom.
  • Energiebesparing: Door je schuur of tuinhuis te isoleren, verbetert de energie-efficiëntie. Dit leidt tot lagere energiekosten op de lange termijn.
  • Langere levensduur: Isolatie beschermt tegen vocht en extreme temperaturen, waardoor de duurzaamheid van je tuinhuis wordt verbeterd en de levensduur langer wordt.

  Isolatiematerialen

  Er zijn verschillende isolatiematerialen beschikbaar voor het isoleren van je schuur of tuinhuis. De keuze voor het juiste isolatiemateriaal hangt af van verschillende factoren, waaronder het budget en de gewenste isolatiewaarde. Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende isolatiemogelijkheden:

  • Glaswol: Glaswolisolatie is een van de meest voorkomende en betaalbare isolatiematerialen. Het is verkrijgbaar in de vorm van dekens of platen en biedt goede thermische en geluidsisolatie.
  • EPS/PUR/XPS schuim: Geëxpandeerd polystyreen (EPS), polyurethaan (PUR) en geëxtrudeerd polystyreen (XPS) zijn allemaal soorten schuimisolatie die uitstekende thermische isolatie bieden. Ze zijn licht van gewicht, gemakkelijk te installeren en hebben een hoge isolatiewaarde.
  • Steenwol: Steenwol is vergelijkbaar met glaswol, maar wordt gemaakt van gesmolten gesteente in plaats van glas. Het biedt goede thermische en geluidsisolatie en is ook brandwerend.
  • Natuurlijke isolatiematerialen: Voor wie milieubewust is, zijn er ook natuurlijke isolatiematerialen beschikbaar. Denk hierbij aan materialen als hennep, vlas, cellulose of schapenwol. Deze materialen zijn duurzaam, hernieuwbaar en hebben goede isolerende eigenschappen.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >

  Kosten isolatiematerialen

  Soort materiaalPrijs per m²
  EPS isolatieplaten€ 10,- tot € 15,-
  Isolatiefolie€ 11,- tot € 16,-
  Glaswol€ 5,- tot € 10,-
  Steenwol€ 5,- tot € 10,-
  PIR€ 25,- tot € 30,-
  PUR€ 20,- tot € 25,-
  Dubbelglas€ 20,- tot € 65,-

  Weet je nou niet zeker welk isolatiemateriaal past bij jouw schuur of tuinhuis? Vraag dan vrijblijvende offertes aan en kom in contact met onze partners!

  Isolatiemethoden

  Naast het kiezen van het juiste isolatiemateriaal, is het belangrijk om de juiste isolatiemethode te kiezen. De opties zijn:

  • Spouwmuurisolatie: Als de schuur of tuinhuis een spouwmuur heeft, kan deze worden gevuld met isolatiemateriaal. Is er geen spouwmuur aanwezig? Dan adviseren we je om te kiezen voor een andere isolatiemethode.
  • Isolatie binnenzijde: Isolatie kan direct aan de binnenkant van de muren, vloeren en plafonds worden aangebracht met behulp van isolatieplaten of -dekens.
  • Isolatie buitenzijde: Voor extra isolatie kan isolatiemateriaal ook aan de buitenkant van de muren worden aangebracht, gevolgd door een afwerking van bijvoorbeeld houten platen. Hierdoor verandert de esthetiek van je huisje niet!


  Kosten

  De kosten voor het isoleren van een schuur of tuinhuis kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van de ruimte, het isolatiemateriaal en de isolatiemethode. Over het algemeen variëren de kosten voor het isoleren van een schuur of tuinhuis van enkele honderden tot duizenden euro’s.

  Hier zijn de geschatte kosten voor de verschillende soorten isolatie:

  Soort isolatiePrijs per m²
  Wanden€ 15,- tot € 100,- 
  Vloer€ 25,- tot € 35,- 
  Dak€ 15,- tot € 75,- 
  Wanden€ 15,- tot € 100,- 

  Het is belangrijk om te onthouden dat investeren in isolatie niet alleen kan leiden tot een comfortabelere en energiezuinigere ruimte, maar ook tot besparingen op lange termijn. Daarnaast verhoogt het toepassen van isolatie de waarde van je woning!

  Al met al biedt het isoleren van je schuur of tuinhuis tal van voordelen. Met de verschillende isolatiematerialen en -methoden die er beschikbaar zijn , is er voor elk budget en elke situatie een geschikte optie!

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >

  Zelf je tuinhuis isoleren of een professional inschakelen?

  Bij het isoleren van een tuinhuis sta je voor de keuze: ga je zelf aan de slag of schakel je een professional in? Zelf isoleren is kostenbesparend en biedt de voldoening van een doe-het-zelf-project, mits je beschikt over de juiste kennis en vaardigheden. Het vergt echter veel tijd, geduld en precisie om fouten te vermijden die later tot problemen zoals vochtophoping kunnen leiden.
  Het inhuren van een professional biedt daarom zekerheid en kwaliteit. Onze experts hebben de ervaring om het werk snel en efficiënt uit te voeren, met hoogwaardige materialen en technieken die zorgen voor een optimale installatie en isolatie. 

  Advies van een isolatie-expert

  Vind razendsnel de beste isolatie-experts in jouw regio met Offerte.nl! Ontdek de populairste steden waarin we actief zijn en vraag direct offertes aan.  Onze partners vertellen je graag alles over isolatie. Vraag vrijblijvende offertes aan en onze partners nemen spoedig contact met jou op!

  Formulier >