De voor- en nadelen van schelpen als kruipruimte isolatie

Start vergelijken
  1. Home
  2. Isolatie
  3. De voor- en nadelen van schelpen als kruipruimte isolatie
  3 mins leestijd

  Schelpen worden steeds vaker gebruikt als isolatiemateriaal vanwege hun natuurlijke eigenschappen en duurzaamheid. In dit artikel zullen we de voor- en nadelen van schelpen voor isolatie uitgebreid bespreken.

  Direct een aantal isolatie offertes ontvangen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur meerdere vrijblijvende offertes van leveranciers bij u uit de regio!

  Formulier >

  Schelpen als isolatiemateriaal

  Schelpen die worden gebruikt als isolatiemateriaal zijn afkomstig van vermalen schelpen van weekdieren, zoals mosselen, oesters en kokkels. Nadat deze schelpen zijn verzameld, worden ze gereinigd, vermalen en soms behandeld om ze geschikt te maken voor isolatiedoeleinden. Het eindproduct bestaat uit kleine stukjes schelpen die vaak vermengd zijn met andere natuurlijke materialen zoals klei of zand.

  Bij plaatsing van het isolatiemateriaal wordt het schelpenmengsel gelijkmatig verspreid in de kruipruimte om thermische isolatie te bieden en vochtproblemen te verminderen. Schelpen hebben van nature goede isolerende eigenschappen en kunnen vocht absorberen en vasthouden. Dit voorkomt condensatie en schimmelvorming in je kruipruimte! 
  Daarbij worden schelpen beschouwd als een milieuvriendelijk isolatiemateriaal, omdat het hernieuwbaar is en geen schadelijke chemicaliën bevat.

  Voordelen van schelpen als kruipruimte isolatie:

  Milieuvriendelijk:

  Schelpen zijn een natuurlijk materiaal dat gewonnen wordt uit zeeën en oceanen. Het gebruik ervan als isolatiemateriaal draagt bij aan duurzaamheid en milieubehoud.


  Goede isolatiewaarde:

  Schelpen hebben van nature een goede isolatiewaarde. Ze zijn namelijk in staat om warmte vast te houden en kou buiten te houden. Hierdoor is dit materiaal effectief in het isoleren van kruipruimtes.


  Vochtregulerend:

  Een van de unieke eigenschappen van schelpen is hun vermogen om vocht te reguleren. Ze absorberen overtollig vocht uit de kruipruimte en helpen zo vochtproblemen zoals condensatie en schimmelvorming te vermijden.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >


  Ongevoelig voor ongedierte:

  In tegenstelling tot sommige andere isolatiematerialen, zoals wol of piepschuim, zijn schelpen onaantrekkelijk voor ongedierte zoals muizen en insecten. Dit vermindert het risico op ongedierte in de kruipruimte.


  Lange levensduur:

  Schelpen hebben over het algemeen een lange levensduur en vereisen weinig onderhoud. Eenmaal correct geplaatst, kunnen ze vele jaren meegaan zonder dat het materiaal vervangen moet worden.


  Geluidsisolatie:

  Naast thermische isolatie bieden schelpen ook geluidsisolatie. Ze kunnen geluidstrillingen absorberen en helpen zo geluidsoverdracht vanuit de kruipruimte naar de rest van de woning te verminderen.

  Nadelen van schelpen als kruipruimte isolatie:

  Initiële kosten:

  Hoewel schelpen op de lange termijn kostenbesparend zijn, kunnen de initiële kosten hoger zijn dan bij enkele andere isolatiematerialen.


  Gevoeligheid voor verzakking:

  Schelpen kunnen in de loop der tijd verzakken, vooral als de kruipruimte onderhevig is aan trillingen of bewegingen. Dit kan de isolatiewaarde verminderen en vereist mogelijk extra opvulling.


  Potentieel allergenen:

  Voor mensen met allergieën kunnen schelpen een probleem vormen, vooral als ze van tevoren niet goed gereinigd zijn of als er stof aanwezig is.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >


  Minder algemeen beschikbaar:

  In vergelijking met meer traditionele isolatiematerialen zoals glaswol of piepschuim zijn schelpen moeilijker te verkrijgen en kunnen daardoor mogelijk duurder zijn in bepaalde regio’s.  Schelpen als isolatiemateriaal zijn een uitstekende keuze voor het isoleren van kruipruimtes vanwege hun natuurlijke eigenschappen, duurzaamheid en vochtregulerende vermogen. Het is belangrijk om de specificaties van jouw woning te evalueren voordat je een beslissing neemt over het gebruik van schelpen als kruipruimte isolatie. Onze partners kunnen je hier uiteraard ook over adviseren!

  Advies van experts

  Vind razendsnel de beste isolatie-experts in jouw regio met Offerte.nl! Ontdek de populairste steden waarin we actief zijn en vraag direct offertes aan.


  Onze partners vertellen je graag alles over kruipruimteisolatie! Vraag vrijblijvende offertes aan en onze partners nemen spoedig contact met jou op!

  Formulier >