Zoldervloer isoleren: mogelijkheden en kosten

Start vergelijken
  1. Home
  2. Isolatie
  3. Zoldervloer isoleren: mogelijkheden en kosten
  3 mins leestijd

  Het isoleren van de zoldervloer is een belangrijke stap naar een energiezuinige woning. Het biedt niet alleen een effectieve manier om de energierekening te verlagen, maar verbetert ook het comfort in huis. In dit artikel verkennen we de verschillende mogelijkheden en kosten van zoldervloerisolatie, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen voor jouw huis.

  Direct een aantal isolatie offertes ontvangen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur meerdere vrijblijvende offertes van leveranciers bij jou uit de regio!

  Formulier >

  Waarom moet ik mijn zoldervloer isoleren?

  Zoldervloerisolatie is een uitstekend alternatief voor dakisolatie. Het is niet alleen goedkoper, maar levert ook meer op, vooral als je de zolder niet/nauwelijks gebruikt. Met zoldervloerisolatie kun je jaarlijks tot wel € 500 besparen op energiekosten.
  Een extra voordeel is de verbetering van de geluidsisolatie. Dit is vooral nuttig als je in de buurt van een drukke winkelstraat, vliegveld of spoorweg woont.

  Hier zijn de belangrijkste voordelen samengevat:

  • Zoldervloerisolatie is voordeliger dan dakisolatie.
  • Het kan jaarlijks tot € 500 aan energiekosten besparen.
  • Het verhoogt de warmte in huis.
  • Het draagt bij aan een verbeterde geluidsisolatie.

  Op welke manier kan ik mijn zolder isoleren?

  Er zijn verschillende methoden om een zoldervloer te isoleren. Je kunt de isolatie zowel aan de onderkant als aan de bovenkant van de vloer aanbrengen. De keuze van de isolatiemethode hangt ook af van het type vloer, zoals een houten vloer met balken of een massieve betonvloer.

  Houten vloer

  Een houten zoldervloer kan worden geïsoleerd met minerale glaswol. Dit kan in de vorm van wolmatten of glaswol dat onder hoge druk in de vloer wordt geblazen. Het blazen van glaswol heeft vaak de voorkeur, omdat je dan niet de hele vloer hoeft open te maken. Beide methoden bieden dezelfde isolatiewaarde, aangezien de dikte en het materiaal hetzelfde blijven; alleen de aanbrengmethode verschilt.


  Massieve betonvloer

  Als je zoldervloer een massieve betonvloer is, kun je deze zowel aan de onderkant als aan de bovenkant isoleren. Bij isolatie aan de onderkant moet er eerst regelwerk worden aangebracht om de isolatie tussen te plaatsen.

  Omdat isolatie aan de onderkant meer werk met zich meebrengt, kiezen de meeste mensen ervoor om de bovenkant van de betonvloer te isoleren. Vooral als de zolder niet gebruikt wordt, zijn er verschillende soorten isolatiemateriaal beschikbaar. Je kunt bijvoorbeeld harde, beloopbare platen op de bovenkant van de betonnen zoldervloer plaatsen. Als de zolder wordt gebruikt als opslagruimte, is het aan te raden een hard materiaal te kiezen als isolatielaag om beschadigingen te voorkomen.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >

  Kosten zoldervloerisolatie 

  Zoldervloerisolatie kost doorgaans tussen de € 25 en € 40 per vierkante meter, inclusief installatiekosten. De uiteindelijke prijs hangt af van verschillende factoren, zoals de gewenste afwerking en het gekozen isolatiemateriaal. Isolatieschuim, dat dun kan worden aangebracht vanwege zijn hoge isolatiewaarde, begint bij €25 per m², maar is duurder dan andere materialen.

  Voor wie een beperkt budget heeft, kan minerale wol een betere keuze zijn. Dit is te krijgen vanaf € 10 per m², maar vereist meestal een dikkere laag. De kosten kunnen ook variëren afhankelijk van het type isolatiemateriaal, zoals PUR-schuim, PIR-platen, minerale wol of natuurlijke materialen, met prijzen tussen de € 10 en € 30 per m².

  Kosten in één overzicht

  Soort isolatieGemiddelde kosten per m2
  Zoldervloerisolatie€ 20 – € 40 per m2
  Minerale wol Vanaf € 10 per m2
  PIR-platenVanaf € 14 per m2
  PUR-schuimVanaf € 30 per m2


  Advies van een isolatie-expert

  Vind razendsnel de beste isolatie-experts in jouw regio met Offerte.nl! Ontdek de populairste steden waarin we actief zijn en vraag direct offertes aan.



  Onze partners vertellen je graag alles over isolatie. Vraag vrijblijvende offertes aan en onze partners nemen spoedig contact met jou op!

  Formulier >

  Misschien vind je dit ook interessant: