Garage isoleren: mogelijkheden en kosten

Start vergelijken
  1. Home
  2. Isolatie
  3. Garage isoleren: mogelijkheden en kosten
  7 mins leestijd

  Ben je op zoek naar manieren om jouw garage te isoleren voor een comfortabelere ruimte en energiebesparing? In dit artikel bespreken we de verschillende mogelijkheden en kosten voor het isoleren van een garage. Ontdek hoe je met de juiste isolatieoplossingen jouw garage verandert in een aangename en geïsoleerde plek. 

  Direct een aantal isolatie offertes ontvangen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur meerdere vrijblijvende offertes van leveranciers bij jou uit de regio!

  Formulier >

  Isolatiemogelijkheden voor garages

  Garagedeur

  Bij het isoleren van een garage is het belangrijk om aandacht te besteden aan de garagedeur. Deuren vormen vaak een zwakke plek voor warmteverlies en koudebruggen. Zeker het isoleren van de deur kan daarom veel energie besparen. Maar welke isolatie gebruik je dan? 
  Voor kanteldeuren of openslaande garagedeuren wordt vaak gekozen voor dunne isolatieplaten, zoals PIR isolatie, vanwege hun hoge isolatiewaarde en lichte gewicht. 
  Bij sectionale garagedeuren (deuren die omhoog rollen) is het mogelijk om isolatie tegen de deur te plaatsen. Echter kan dit de werking van het systeem beïnvloeden, omdat de deur zwaarder wordt. Het is dus belangrijk om bij het isoleren van een garage ook rekening te houden met het type garagedeur en de mogelijke effecten van isolatie op de functionaliteit.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >


  Garagemuur

  Je kunt de muren van de garage zowel aan de binnen- als de buitenkant isoleren.

  Binnenmuur
  Door een ongeïsoleerde garagemuur kan veel warmte verloren gaan, wat zorgt voor een oncomfortabele omgeving. Dit probleem los je op door het plaatsen van voorzetwand met isolatiemateriaal. Vaak bestaat de muur van een garage uit enkel- of halfsteens, waardoor er weinig isolatie is tegen de invloeden van buitenaf. Door PIR isolatieplaten aan de binnenkant van de muur te bevestigen, verhoog je het leefcomfort. Deze verlijmde isolatieplaten met afwerking zijn makkelijk te plaatsen én besparen tijd en arbeid bij de isolatie van de garagemuur.

  Een andere optie om de binnenmuur van je garage te isoleren is door gebruik te maken van een houten of stalen frame met isolatiemateriaal zoals steenwol, glaswol of PIR. Het nadeel van deze methode is dat je ruimte verliest in de garage, omdat het isolatiemateriaal en het frame extra oppervlakte innemen. 

  Buitenmuur
  Een alternatieve manier om je garage te isoleren is door isolatie aan te brengen tegen de buitenkant van de gevel. Dit wordt vaak gedaan bij garages met enkelsteense muren. Het voordeel hiervan is dat je geen ruimte verliest in de garage. Het isoleren van de garage van buitenaf kan zorgen voor een goede isolatie en verbetering van het comfort, maar het vergt wel meer inspanning en werk.


  Garagedak

  Net als bij de garagemuur kun je je garagedak ook aan de binnen- en buitenkant isoleren. 

  Binnenkant van het dak
  Bij deze aanpak plaats je het isolatiemateriaal, zoals steenwol of glaswol, tussen balken en rasters tegen het plafond van de garage. Hierdoor klem je het isolatiemateriaal als het ware vast en blijft het op zijn plaats zitten. Deze methode zorgt voor een goede isolatie van het plafond en draagt bij aan het verbeteren van de temperatuur en akoestiek in de garage.

  Buitenkant van het dak 
  Ga je het dak van buitenaf isoleren? We onderscheiden twee methoden: de omgekeerd-dak-methode en de warm-dak-methode. Bij de omgekeerd-dak-methode plaats je het isolatiemateriaal direct op de bestaande dakbedekking, gevolgd door het plaatsen van ballast, zoals grind of stenen. 

  Een andere optie is om eerst de oude dakbedekking te verwijderen en nieuw isolatiemateriaal op het dak aan te brengen. Vervolgens kun je de dakbedekking vernieuwen met materiaal als bitumen of EPDM. Deze methode wordt vaak gekozen voor een mooiere afwerking, maar is wel arbeidsintensiever en duurder. Het isoleren van het dak van buitenaf leidt vaak tot een betere isolatie van de garage en een verbetering van de energieprestaties. De keuze tussen de twee methoden hangt echter af van jouw voorkeuren en budget.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Garagevloer

  Zwevende vloer
  Heeft jouw garage een betonnen vloer? Dan kan het kostbaar en tijdrovend zijn om deze te verwijderen en te vervangen door een geïsoleerde vloer. Daarom kiezen mensen vaak voor het aanbrengen van een zwevende dekvloer op de bestaande vloer. 

  Er zijn twee manieren om een zwevende dekvloer aan te brengen:

  1. Cement dekvloer:

  Leg eerst een dampdichte folie op het huidige beton. Plaats vervolgens de isolatieplaten, zoals XPS of PIR. Het is belangrijk dat deze isolatieplaten drukvast zijn, zeker als er zware objecten zoals kasten, gereedschappen en auto’s op worden geplaatst. 

  Het grote voordeel van deze methode is dat je de vloer isoleert, zonder dat je deze volledig hoeft te vervangen. Let er wel op dat de vloer iets hoger komt te liggen. 

  1. Houten constructie:

  Een alternatief? Maak een houten constructie boven op de vloer, waar je isolatiemateriaal zoals PIR, glaswol of steenwol tussen plaatst. Vervolgens bedek je dit met plaatmateriaal om het geheel af te werken.

  Over het algemeen geven mensen de voorkeur aan de cement dekvloer-methode, omdat deze een hogere drukbelasting mogelijk maakt. Het is een efficiënte manier om een garagevloer te isoleren, zonder dat de bestaande vloer volledig vervangen hoeft te worden. Ideaal dus.


  Kruipruimte 
  Een andere optie om je garage te isoleren is via de kruipruimte. Op deze manier verlies je geen isolatie in de garage én het is over het algemeen een stuk makkelijker om deze ruimte te isoleren.

  Je gaat als volgt te werk: 

  • Controleer de kruipruimte om er zeker van te zijn dat er genoeg ruimte is om te isoleren. Zorg er ook voor dat de kruipruimte schoon en droog is.
  • Lijm of schroef isolatieplaten van XPS, PIR of EPS aan de onderkant van de betonnen vloer. Deze isolatieplaten helpen om warmteverlies tegen te gaan en de ruimte te isoleren.
  • Voor extra bescherming kun je folie aanbrengen als vochtbarrière om te voorkomen dat het vocht het isolatiemateriaal aantast.


  De kruipruimte is dé ideale manier om te isoleren zonder dat de bruikbare ruimte in de garage verloren gaat. Mede daarom is het een handige en efficiënte methode om je garage te isoleren.

  Kosten van garage isolatie 

  De kosten van de isolatie van een garage variëren sterk. Zo is het afhankelijk van de plek die je wilt isoleren en het isolatiemateriaal dat je hiervoor gebruikt. De prijzen in de tabel geven een indicatie van de kosten per type isolatie. Het is belangrijk om te onthouden dat deze prijzen slechts schattingen zijn en dat de werkelijke kosten afhangen van verschillende factoren, zoals jouw specifieke situatie en de materialen die gebruikt worden. Win daarom altijd meer gedetailleerde informatie in over de kosten van isolatie, nog voordat je aan de slag gaat.

  IsolatiemethodeGemiddelde kosten per m2.
  Garagedeur€ 600 tot € 1.500 per standaard deur
  Garagemuur (binnenkant)€ 30 tot € 50
  Garagemuur (buitenkant)€ 80 tot € 130
  Garagedak (binnenkant)€ 20 tot € 50
  Garagedak (buitenkant)€ 40 tot € 80
  Garagevloer€ 20 tot € 40

  Voordelen van een geïsoleerde garage

  Warmtebehoud: een geïsoleerde garage kan dienen als comfortabele werkruimte of slaapkamer, doordat er minder kou naar binnen komt. 

  Minder warmteverlies: het isoleren van de garage zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat, waardoor het woongedeelte dat aan de garage grenst, warmer blijft én je extra bespaart op energie.

  Minder vocht- en tochtproblemen: isolatie maakt de garage minder vochtig. Zo neemt de kans op vochtschade aan spullen af. Daarnaast resulteert een goed geïsoleerde garage of schuur in minder tocht.

  Advies van een isolatie-expert

  Vind de beste isolatie-experts bij jou in de buurt via Offerte.nl! Laat simpelweg jouw gegevens achter en wij verbinden jou met top-isolatiespecialisten in jouw regio. Zie hieronder de bekendste steden.

  Formulier >