Isoleren van buitenmuren: mogelijkheden en kosten

Start vergelijken
  1. Home
  2. Isolatie
  3. Isoleren van buitenmuren: mogelijkheden en kosten
  8 mins leestijd

  Wil je het comfort in huis verhogen en energie besparen? Dan is het isoleren van je buitenmuren een slimme keuze. In dit artikel bespreken we de verschillende mogelijkheden en kosten van het isoleren van buitenmuren. Ontdek hoe je met de juiste isolatie niet alleen geld bespaart, maar ook je wooncomfort verhoogt.

  Direct een aantal isolatie offertes ontvangen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur meerdere vrijblijvende offertes van leveranciers bij jou uit de regio!

  Formulier >

  Waarom isoleren van buitenmuren belangrijk is

  Een goed geïsoleerde buitenmuur is essentieel om warmteverlies te voorkomen en energie te besparen. Het isoleren van de gevel van een gemiddelde hoekwoning kan jaarlijks tot wel € 750 aan energiekosten besparen, bij een gasprijs van € 1,45 per m3. Bovendien draagt het bij aan een beter klimaat. Hoewel de eenmalige kosten voor het isoleren van de gevel ongeveer € 22.000 bedragen, zorgt dit niet alleen voor een energiezuiniger huis, maar kan het ook de waarde van je woning verhogen.

  Verschillende mogelijkheden voor het isoleren van buitenmuren

  Buitenmuurisolatie werkt volgens een eenvoudig principe: de bestaande buitenmuur blijft staan en daarop wordt een (houten) regelwerk geplaatst waarin isolatie wordt aangebracht. Vervolgens wordt de muur afgewerkt met nieuwe gevelbekleding naar keuze.
  Het is tegenwoordig mogelijk om op diverse manieren buitenmuurisolatie uit te voeren, en de keuze kan afhangen van persoonlijke voorkeuren. Hier zijn enkele opties op een rijtje gezet om jou te helpen bij het maken van een beslissing:


  Renovatie met bakstenen buitenmuur 

  Wanneer je de voorkeur geeft aan de robuuste uitstraling van bakstenen, dien je bij de realisatie van een nieuwe bakstenen buitenmuur rekening te houden met grootschalige werkzaamheden. Het plaatsen van isolatie vereist een extra fundering rondom het huis, waarbij het afbreken van de bestaande buitengevel vaak noodzakelijk is om plaatsverlies te voorkomen en koudebruggen te vermijden. Deze methode wordt doorgaans alleen toegepast bij een grondige renovatie van de woning.

  Gemiddelde kosten:
  De kosten kunnen gemiddeld tussen de €50 en €150 per m2 liggen, afhankelijk van factoren zoals de staat van de huidige muur, eventuele voorbereidende werkzaamheden, het type baksteen dat wordt gebruikt, en de details van de afwerking.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >


  Buitengevel met natuurlijke houten bekleding

  Je kunt ervoor kiezen om je huis een natuurlijke uitstraling te geven door buitenmuren te bekleden met verschillende soorten hout. De isolatieplaten worden eerst op de muur aangebracht en vervolgens worden verticale houten latten geplaatst. De luchtspouw tussen de isolatie en het hout voorkomt vochtproblemen. Houten gevelbekleding is populair en kan vaak zelf worden geplaatst.

  Gemiddelde kosten:
  De kosten kunnen variëren, afhankelijk van het type hout dat wordt gebruikt, de kwaliteit van het hout, de moeilijkheidsgraad van de installatie en andere factoren. Over het algemeen kunnen de kosten voor het bekleden van een buitengevel met natuurlijk hout variëren van €80 tot €150 per m2.


  Gevelpanelen van aluminium, sidings en kunststof

  Wil je een strakke woning creëren? Dan kun je kiezen voor gevelpanelen van aluminium, sidings of harde kunststof platen. Deze panelen worden op een vergelijkbare manier geplaatst als hout en zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, formaten en vormen. Vooral bij een rechthoekige woning met een inloopruimte kunnen deze moderne gevelpanelen goed tot hun recht komen.

  Gemiddelde kosten:
  De kosten kunnen variëren afhankelijk van het type materiaal, de kwaliteit, het merk, en de installatiekosten. Over het algemeen kunnen de kosten per m2 voor deze materialen variëren van €25 tot €130, afhankelijk van de specifieke keuzes die gemaakt worden.


  Crepi of gevelbepleistering

  Crepi of gevelbepleistering is een populaire keuze bij renovaties van woningen, omdat het snel kan worden gerealiseerd en vele voordelen biedt. Het is niet nodig om een verbrede fundering te maken en de ramen kunnen vaak blijven zitten tijdens de renovatie, wat bij andere vormen van gevelrenovatie vaak wel problemen kan veroorzaken. Het toepassen van crepi of gevelbepleistering is ook een van de voordeligste opties voor buitenmuurisolatie als je ervoor kiest om de werkzaamheden uit te besteden.

  Gemiddelde kosten:
  De kosten kunnen variëren afhankelijk van het type crepi, de gewenste afwerking, de oppervlakte van de gevel en de nodige voorbereidende werken. Over het algemeen liggen de kosten voor crepi per m2 tussen de €40 en €100.


  Steenstrips 

  Gevelisolatie met steenstrips biedt een alternatief voor het bouwen van een nieuwe buitenmuur, waarbij ruimte en fundering een probleem kunnen zijn. Met steenstrips creëer je een gevel met de uitstraling van bakstenen, gecombineerd met de voordelen van crepi of gevelbepleistering.

  Gemiddelde kosten:
  De kosten kunnen variëren op basis van verschillende factoren, zoals het type steenstrips, de isolatiewaarde, de oppervlakte van de gevel en eventuele extra afwerkingen. Over het algemeen liggen de kosten voor steenstrips gevelisolatie per m2 tussen de € 100 en € 200.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >

  Voordelen van buitenmuurisolatie

  Investeren in buitenmuurisolatie kan een flinke uitgave zijn, maar het levert ook diverse voordelen op:

  Door minder CO2 uit te stoten draag je bij aan een beter klimaat.

  De waarde van je woning stijgt.

  Je bespaart aanzienlijk op je energierekening, wat jaarlijks veel geld kan schelen.

  Je huis behoudt jarenlang een mooie uitstraling.

  Door minder warmteverlies blijft het gemakkelijker warm in huis, wat zorgt voor een comfortabeler leefklimaat.

  De kosten van het isoleren van buitenmuren

  De prijs voor het isoleren van de buitengevel wordt beïnvloed door factoren zoals de oppervlakte van de gevel, de complexiteit van het werk en de gewenste afwerking. Het isoleren en bepleisteren van de buitengevel is over het algemeen goedkoper dan isolatie in combinatie met houten of metalen gevelbekleding. Gemiddeld kost het aanbrengen van buitengevelisolatie ongeveer € 110 tot € 160 euro per m2.

  Type woningGemiddelde prijs
  Hoekwoning€ 6.500
  Tussenwoning€ 8.000 tot € 10.000
  Twee-onder-een-kapwoning € 13.000 tot € 15.000
  Vrijstaande woning € 18.000 tot € 20.000

  Tips voor het isoleren van je buitenmuur 

  Overweeg je om de buitenmuren van je woning te isoleren? Let dan goed op de volgende punten:


  1. Vraag tijdig een vergunning aan

  Het is belangrijk om te weten dat bij het aanbrengen van buitengevelisolatie je een vergunning nodig hebt van je gemeente. Deze vergunning kan aangevraagd worden via het Omgevingsloket, dus zorg ervoor dat je dit op tijd regelt. Ook is het goed om te weten dat bij bepaalde huizen, zoals een twee-onder-een-kapwoning, rijtjeshuis, monumentaal pand en beschermde stadsgezichten, buitengevelisolatie niet altijd toegestaan is. Het is daarom verstandig om dit vooraf te checken voordat je aan de slag gaat met het isoleren van je gevel.


  2. Mogelijkheid tot gedeeltelijke buitengevelisolatie

  In sommige gevallen kan het zijn dat je van de gemeente de voorkant van je woning niet mag veranderen, maar dat de achterkant en zijkant wel geïsoleerd mogen worden. Het is verstandig om hierover navraag te doen bij de gemeente. Als dit het geval is, kun je ervoor kiezen om de zij- en achtergevel aan de buitenkant te isoleren, terwijl je de voorgevel isoleert met behulp van een voorzetwand. Deze aanpassing kan zorgen voor een betere isolatie van je woning en zo energie besparen. Het is belangrijk om de regels van de gemeente te volgen en de juiste vergunningen aan te vragen.


  3. Keuze in afwerking van buitengevelisolatie

  Bij het aanbrengen van buitengevelisolatie heb je de keuze uit drie verschillende soorten afwerkingen: gevelbekleding zoals hout, kunststof of cementplaten, stucwerk (sierpleister), of steenstrips. Steenstrips zijn verkrijgbaar in diverse soorten, kleuren en maten, waardoor je veel mogelijkheden hebt om de uitstraling van je woning aan te passen. Het is belangrijk om de afwerking te kiezen die past bij je persoonlijke smaak en de stijl van je woning.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >


  4. Subsidie voor buitengevelisolatie 

  Er bestaat een landelijke subsidie voor isolatiemaatregelen waarbij een vast bedrag per m2 wordt verstrekt. Dit bedrag kan hoger uitvallen als je ervoor kiest om buitenmuurisolatie te combineren met een andere isolatiemaatregel zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie of het vervangen van ramen. Daarnaast kan de subsidie ook verhoogd worden als je de buitenmuurisolatie combineert met een warmte-maatregel, zoals de installatie van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Het loont dus om te kijken naar de mogelijkheden tot combinatie van verschillende isolatiemaatregelen om optimaal te profiteren van de beschikbare subsidie.


  5. Behoud van kozijnen bij buitengevelisolatie

  Vaak is het mogelijk om de bestaande kozijnen te behouden bij het aanbrengen van buitengevelisolatie. Er zijn speciale dunnere isolatiestrips beschikbaar die ervoor zorgen dat de isolatie goed aansluit op de kozijnen of dakranden. Als je kozijnen toch aan vervanging toe zijn, is het een gunstig moment om te kiezen voor isolerende kozijnen en triple glas. Op die manier kan je de isolatie van je woning verder optimaliseren en de energie-efficiëntie verbeteren.


  6. Twijfel over isolatie van buitenmuren? Doe de Isolatiecheck

  Als je niet zeker weet of de buitenmuren van je woning al geïsoleerd zijn, kan je gebruikmaken van de Isolatiecheck. In de Isolatiecheck staan handige tips, foto’s en video’s die je kunnen helpen bij het controleren van de isolatie van je buitenmuren. Door de Isolatiecheck uit te voeren, krijg je meer duidelijkheid over de huidige isolatie status van je woning en kan je eventueel maatregelen nemen om de isolatie te verbeteren.


  7. Alternatief voor buitengevelisolatie: Spouwmuurisolatie en voorzetwand

  Indien het lastig of niet mogelijk is om de buitenmuren van buitenaf te isoleren, kan je overwegen om spouwmuurisolatie te combineren met een isolerende voorzetwand aan de binnenkant. Door spouwmuurisolatie toe te passen en vervolgens een isolerende voorzetwand aan de binnenkant te plaatsen, kan je alsnog de isolatiewaarde van je woning verbeteren.

  Advies van een dakisolatie expert

  Vind razendsnel de beste isolatie-experts in jouw regio met Offerte.nl! Ontdek de populairste steden waarin we actief zijn en vraag direct offertes aan.

   

  Onze partners vertellen je graag alles over buitenmuurisolatie. Vraag vrijblijvende offertes aan en onze partners nemen spoedig contact met jou op!

  Start vergelijken >