Ramen isoleren: mogelijkheden en kosten

Start vergelijken
  1. Home
  2. Isolatie
  3. Ramen isoleren: de mogelijkheden
  8 mins leestijd

  Welke mogelijkheden zijn er en welke kosten gaan ermee gepaard? Bij het isoleren van woningen zijn ramen een belangrijke overweging. Goed geïsoleerde ramen helpen warmteverlies te verminderen en dragen bij aan een energiezuiniger huis. Vooral oudere ramen kunnen grote hoeveelheden warmte laten ontsnappen, waardoor het isoleren ervan een effectieve manier is om energiekosten te verlagen en het comfort in huis te verbeteren. Het is belangrijk om te weten dat niet alle ramen even geschikt zijn om te isoleren. Over het algemeen kunnen ramen met enkele beglazing aanzienlijke voordelen behalen door te investeren in dubbele beglazing.

  Daarnaast is het van belang om na te denken over factoren zoals het type raam, de staat van het raamkozijn en de oriëntatie van het raam bij het plannen van isolatiemaatregelen. In dit artikel bespreken we welke soorten glasisolatie er bestaan en welke subsidies er beschikbaar zijn.

  Verschillende soorten isolatie voor ramen

  Dubbelglas

  Dubbel glas, ook wel bekend als isolatieglas, bestaat uit twee glasplaten die luchtdicht aan elkaar verbonden zijn. De isolatie wordt voornamelijk verzorgd door de lucht tussen deze twee glasplaten, aangezien lucht een goede warmteweerstand heeft. Enkel glas bestaat daarentegen slechts uit één glasplaat en heeft geen isolerende ruimte, waardoor warmte gemakkelijk naar buiten wordt geleid zonder enige isolatie.

  HR++ glas en Triple glas/ HR+++ 

  Tegenwoordig worden nieuwe woningen standaard voorzien van HR++ of triple glas vanwege de verbeterde isolerende eigenschappen.

  HR++ en triple glas hebben een hogere isolatiewaarde dan standaard enkel glas, waardoor het beter warmte binnenhoudt en energiebesparend is. Dit komt doordat er tussen de glaslagen een gasvulling zit en er een metalen coating aanwezig is die extra isolatie biedt. Het vervangen van enkel glas door HR++ of triple glas is een effectieve manier om energie te besparen en kan leiden tot een aanzienlijke besparing op de gasrekening. Daarnaast hebben deze glastypes een dempende werking op geluiden van buiten. Condensvorming op de ramen wordt ook verminderd door de goede isolatie van HR++ en triple glas. Bovendien zijn deze glastypes sterker dan enkel en oud dubbel glas, wat zorgt voor extra inbraakbeveiliging en minder snel brekende ruiten, vooral belangrijk bij bijvoorbeeld spelende kinderen.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >


  Voorzetramen

  Wanneer dubbel glas geen mogelijkheid is voor je woning, kun je kiezen voor voorzetramen. 

  Bij het plaatsen van een voorzetraam wordt er een extra ruit voor of achter het bestaande raam geplaatst, waardoor er een luchtdichte ruimte ontstaat die zorgt voor extra isolatie. Een voorzetraam biedt dezelfde voordelen als HR++ glas, zoals isolatie en geluidswering, maar behoudt het oorspronkelijke raam. Het plaatsen van een voorzetraam kost gemiddeld €125 per m2 en kan vaak goedkoper zijn dan het vervangen van het raam door HR++ glas. Het is echter belangrijk om te weten dat een voorzetraam niet altijd volledig luchtdicht is, waardoor er condens kan ontstaan tussen de ramen.

  Raamfolie

  Isolatiefolie kun je gebruiken om de isolatiewaarde van ramen te verhogen. Deze folie kan op het glas geplakt worden (raamfolie) of op het kozijn gespannen worden (kozijnfolie). Het wordt vaak toegepast op enkel- of dubbel glas wanneer vervanging van het glas niet mogelijk of gewenst is. Met isolerende raamfolie kun je tot wel 15 m3 gas per jaar per vierkante meter glas besparen in vergelijking met enkel glas. Hoewel de isolatiewaarde van raamfolie lager is dan die van HR++ of triple glas, kan het een voordelig alternatief zijn. Professionele raamfolie is vrijwel even prijzig als HR++ glas en kost ongeveer 150 euro per m2, inclusief montage. Wees voorzichtig met het gebruik van privacy folie aan de buitenkant van het glas, aangezien dit vaak zonwerend werkt en mogelijk meer energie kan verbruiken.


  Gordijnen

  Door gebruik te maken van (rol)gordijnen kun je de energie en warmte in je huis het sterkst benutten. Sluit de gordijnen ‘s avonds om de warmte binnen te houden en open ze ‘s ochtends om je huis kosteloos te verwarmen met de zon. Zorg ervoor dat de gordijnen goed aansluiten rond het raam en laat ze niet over de verwarming vallen om warmteverlies te voorkomen. Als je nog een stap verder wilt gaan, kun je kiezen voor dubbele (rol)gordijnen met een isolerende werking, zoals plisségordijnen met aluminium coating. Deze helpen om de kou buiten te houden en warmteverlies te minimaliseren.

  Tochtstrips

  Om kieren rondom kozijnen te dichten en tocht tegen te gaan, kun je gebruikmaken van tochtstrips of tochtbanden. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes en materialen, vaak met EPDM- of EPT-rubber. Dit is al beschikbaar vanaf €5 per meter. Tochtstrips kunnen op maat worden gezaagd en geplaatst aan de scharnierkant van ramen of deuren, maar zijn mogelijk niet geschikt voor elke situatie vanwege hun stijfheid. Tochtbanden zijn flexibel en zelfklevend, waardoor ze gemakkelijk te installeren zijn en effectief tocht kunnen voorkomen. Per meter tochtstrip kun je ongeveer 4 m3 gas besparen. Het is belangrijk om te weten welk type afdichtmateriaal, zoals PUR, PVC, EPDM, EPT of PE, het meest geschikt is voor welk oppervlak in je woning, dus laat je goed informeren voordat je een keuze maakt.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >

  Kosten en besparingen bij het isoleren van ramen

  Het vervangen van oude kozijnen en glas door nieuwe kozijnen met hoogrendementsglas is een zeer waardevolle investering. HR++ glas is op dit moment de meest populaire keuze vanwege de hoge isolatiewaarde en goede prijs-kwaliteitverhouding. Het voldoet ruimschoots aan de wettelijke minimum U-waarde van 1,65. 

  De U-waarde, ook wel warmtedoorgangscoëfficiënt genoemd, geeft aan hoe goed een materiaal warmte geleidt. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. De U-waarde is dus een maat voor de isolerende eigenschappen van het materiaal. Bij glas is het belangrijk dat de U-waarde laag is, zodat er zo min mogelijk warmte verloren gaat via het glas naar buiten. In onderstaande tabel worden de richtprijzen van de meest populaire materialen en types beglazing weergegeven, zodat je een overzicht krijgt van de kosten en opties.

  Soort beglazingU-waardeGemiddelde kosten per m2
  Dubbel glas2,8€60
  HR+1,3 – 1,5€75
  HR++0,8 – 1,2€80
  Triple glas0,4 – 0,7€100

  Subsidies en financiële steun voor raamisolatie

  Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

  Als je van plan bent om je huis te isoleren, kun je gebruikmaken van de ISDE-subsidie. Met deze subsidie kun je een deel van de kosten terugkrijgen. De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter isolatie. Als je 2 of meer isolatiemaatregelen laat uitvoeren, ontvang je extra voordeel, omdat het subsidiebedrag per vierkante meter dan verdubbeld wordt.

  De ISDE-subsidie is een subsidie van de Rijksoverheid die je kunt aanvragen voor het uitvoeren van isolatiemaatregelen. Het is mogelijk om subsidie te ontvangen voor een enkele isolatiemaatregel of voor meerderen. Het is belangrijk om te weten dat je alleen subsidie krijgt als het werk wordt uitgevoerd door een erkend bedrijf en niet als je het zelf doet. In 2024 zijn er een paar wijzigingen in de subsidie. Zo kun je extra subsidie krijgen als je isolatiemateriaal op biologische basis gebruikt en zijn de eisen voor monumenten wat versoepeld.

  Lokale subsidies

  Naast de landelijke ISDE-subsidie bieden sommige gemeenten ook hun eigen isolatiesubsidies aan. De hoogte en voorwaarden van deze gemeentelijke regelingen kunnen per gemeente verschillen en kunnen betrekking hebben op verschillende vormen van isolatie. Het is raadzaam om bij jouw gemeente te informeren of er een isolatiesubsidie beschikbaar is. Je kunt ook een aanvraag doen bij ons, zodat onze partners je kunnen adviseren over de mogelijkheden en eventuele subsidies.

  Het effect van raamisolatie 

  Geluidsisolatie

  Goed geïsoleerde ramen kunnen geluid van buiten verminderen doordat ze een extra barrière vormen tegen geluidsoverlast. Dikker glas, gecombineerd met een goede afdichting en isolerend materiaal, kan ervoor zorgen dat geluid van bijvoorbeeld verkeer, buren of andere omgevingsgeluiden minder goed doordringt in de woning. Het is daarom ook mogelijk om speciale geluidsisolerende beglazing te kiezen als geluidsoverlast een belangrijke factor is.

  Minder tocht

  Het verbeteren van de isolatie van ramen zorgt voor meer comfort in huis. Goede raamisolatie zorgt ervoor dat de woning sneller opwarmt en de temperatuur beter behouden blijft. Het voorkomt ook dat kou van buiten naar binnen komt.

  In de winter houdt goede raamisolatie de warmte binnen, terwijl het tijdens de zomer de warmte van buitenaf buiten houdt. Dit zorgt voor een constante en aangename temperatuur in huis gedurende alle seizoenen.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >


  Waardevermeerdering woning

  Het aanbrengen van goede raamisolatie kan het energielabel van je huis verbeteren. Onderzoek toont aan dat een hoger energielabel de waarde van je huis aanzienlijk kan verhogen bij verkoop.

  Energiebesparing

  Het plaatsen van goede raamisolatie kan leiden tot lagere stookkosten, doordat de extra isolatie ervoor zorgt dat er minder warmte verloren gaat. Dit is een belangrijke reden om slecht geïsoleerde ramen aan te pakken. Hierdoor zal je energierekening aanzienlijk lager worden. Daarnaast draagt de daling van het energieverbruik bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot, waardoor je bijdraagt aan een beter klimaat.

  Kortom, raamisolatie kan een groot verschil maken in het comfort van je huis, het geluidsniveau en je energierekening. Er zijn verschillende mogelijkheden om ramen te isoleren, van dubbel glas tot voorzetramen en raamfolie.

  Wil jij ook profiteren van de voordelen van raamisolatie? Vraag dan nu een offerte aan en bespaar op je energierekening terwijl je bijdraagt aan een duurzamere woning. Maak vandaag nog een afspraak en geniet van een comfortabeler en energiezuiniger huis!

  Formulier >