Plafond isoleren: mogelijkheden en kosten

Start vergelijken
  1. Home
  2. Isolatie
  3. Plafond isoleren: mogelijkheden en kosten
  6 mins leestijd

  Het isoleren van een plafond is een belangrijke maatregel om energieverlies te beperken en het comfort in huis te verhogen. Er zijn verschillende mogelijkheden om een plafond te isoleren, elk met hun eigen voor- en nadelen en kosten. In dit artikel zullen we de verschillende isolatiemogelijkheden en bijbehorende kosten bespreken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor het isoleren van jouw plafond.

  Direct een aantal isolatie offertes ontvangen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur meerdere vrijblijvende offertes van leveranciers bij jou uit de regio!

  Formulier >

  Verschillende isolatiemogelijkheden voor plafondisolatie

  Een isolatiespecialist kan verschillende methoden gebruiken om een plafond te isoleren. Hieronder benoemen we de verschillende mogelijkheden:

  Isolatie van plafond in kruipruimte of garage

  Het is belangrijk om de kelder en garage goed te isoleren en te ventileren, vooral in de winter. De beste plek om extra isolatie aan te brengen is het plafond van de kruipkelder. Aangezien de kelder vaak vochtig is, is het aan te raden om isolatieplaten zoals PIR, PUR, XPS of EPS te gebruiken in plaats van glas- of rotswol. Als er veel leidingen aanwezig zijn op het plafond, is PUR spuitisolatie de beste keuze omdat het alle kieren en gaten naadloos opvult.

  Isolatie van een zolderplafond

  Als je de zolder wilt isoleren, kun je ervoor kiezen om het dak of de zoldervloer te isoleren. Als de zolder alleen als opslagruimte wordt gebruikt, is isolatie van de zoldervloer een interessante optie. Zodra de zolder ook als woonruimte wordt gebruikt, is het aan te raden om ook het dak te isoleren. Dit kan zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant gebeuren.

  Het isoleren van een plat dak van binnenuit, langs het plafond van de kamers, wordt een koud dak genoemd. Deze methode wordt vooral toegepast bij daken die beperkte hoogte hebben.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >  Isolatie van plafonds op tussenverdiepingen

  Het isoleren van een plafond in bijvoorbeeld de woonkamer, slaapkamer of keuken vereist meer zorg en aandacht, omdat de afwerking nauwkeuriger moet zijn. Een plafond kan worden geïsoleerd om thermische of akoestische redenen. Als er veel overlast is, wordt het plafond meestal verlaagd en wordt er een vrijdragend plafond geplaatst onder het bestaande plafond, met isolatie ertussen zoals glaswol, rotswol, PUR of cellulose-isolatie. Een andere methode is het inblazen van cellulose-isolatie in de vrije ruimte tussen de vloer en het plafond. Hiervoor worden enkele gaatjes in het plafond of de betonvloer gemaakt.
  Cellulose-isolatie is vooral effectief voor het isoleren van luchtgeluiden. Om ook contactgeluiden te verminderen, is een dikke isolatielaag beter geschikt. Het isoleren van de vloer is echter de meest efficiënte manier om contactgeluiden te isoleren.

  Houten plafond

  Het isoleren van een houten plafond is relatief eenvoudig. Nadat het afwerkingsplafond is verwijderd, wordt de isolatie direct tussen de balken geplaatst en vervolgens het plafond afgewerkt met gipsplaten. Isoleren tussen de balken kan worden gedaan met steenwol of glaswol, omdat deze materialen het meest geschikt zijn voor het isoleren van een houten plafond. Steenwol en glaswol kunnen eenvoudig tussen de balken worden geplaatst, waardoor de hele isolatieruimte wordt gevuld met isolatiemateriaal.

  Betonnen plafond

  Het isoleren van een betonnen plafond is wat uitdagender, omdat er geen houten balken zijn waar het isolatiemateriaal tussen kan worden geplaatst. Een optie is om een verlaagd plafond te installeren met behulp van isolatieplaten. Deze worden direct op het bestaande betonnen plafond gemonteerd en vervolgens afgewerkt met gipsplaten of ander afwerkingsmateriaal.

  Voordelen van het isoleren van een plafond

  Effectieve geluidsdemping

  Plafondisolatie heeft als voordeel dat het geluid dempt. Geluiden van boven, zoals voetstappen van bovenburen of spelende kinderen, worden door de isolatie minder hoorbaar. Dit zorgt voor een stillere en rustigere leefomgeving in huis.

  Aangenaam temperatuur in de woning

  Het toevoegen van isolatiemateriaal aan het plafond zorgt ervoor dat opstijgende warmte wordt tegengehouden. Hierdoor blijft de warmte in de kamer, waardoor er minder energie nodig is om de ruimte te verwarmen. In de zomer helpt plafondisolatie juist om het huis koeler te houden, door te voorkomen dat warme lucht van buiten naar binnen komt.

  Hoger energielabel & waardevermeerdering woning

  Naast het verbeteren van het comfort in huis, heeft plafondisolatie ook financiële voordelen. Een goed geïsoleerd huis heeft een hoger energielabel, wat resulteert in een hogere waarde van de woning. 

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Kosten van plafondisolatie

  Plafondisolatie is een investering die zich na enkele jaren terug betaalt. De kosten kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals de oppervlakte en het type isolatiemateriaal dat wordt gebruikt. Het plaatsen van isolatieplaten kan duurder uitvallen bij renovatie, omdat het bestaande plafond dan vervangen moet worden. Ingeblazen isolatie kan in dat geval voordeliger zijn. De kosten voor vrijhangende plafonds met geluidsisolatie liggen doorgaans tussen de € 85 en € 125 per m2. Professionele isolatie van het plafond van de kruipkelder kost gemiddeld tussen de € 25 en € 55 per m2. Bij isolatie van een plat dak van binnenuit, kan je rekenen op kosten van ongeveer € 30 tot € 45 per m2.

  Plafond isoleren: zelf doen of uitbesteden?

  Als je besluit om je woning te isoleren, zal een van de eerste overwegingen zijn of je dit zelf wilt doen of dat je een professional inhuurt. Beide opties hebben voor- en nadelen, dus het is belangrijk om hier goed over na te denken. Of je zelf isoleert of een vakman inschakelt, hangt af van het project en je eigen vaardigheden. Als je handig bent en weet wat je doet, is zelf isoleren vaak een goede optie. Met behulp van stappenplannen en instructievideo’s kun je veel isolatieklussen zelf uitvoeren, wat kosten bespaart doordat je geen arbeidskosten hoeft te betalen. Het nadeel hiervan is dat je geen aanspraak maakt op de subsidieregeling wanneer je dit zelf uitvoert. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn om fouten te voorkomen, zoals warmteverlies en vochtproblemen.

  Het inschakelen van een vakman is verstandig als je weinig ervaring hebt met isoleren of als de klus complex is en veel kennis vereist. 

  Schakel experts in

  Overtuigd van de voordelen die isolatie met zich meebrengt? Vraag dan nu een aantal vrijblijvende offertes aan! Via Offerte.nl brengen we jou in contact met isolatie specialisten door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod aan:  Beste isolatie nodig? Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvende offertes van isolatiebedrijven bij jou uit de regio.

  Start vergelijken >