Je dak isoleren? Alles wat je moet weten

Start vergelijken
  1. Home
  2. Isolatie
  3. Dakisolatie kosten 2024
  10 mins leestijd

  Een slecht geïsoleerd dak zal leiden tot warmtelekkage, ongemak in het huis en andere problemen. Factoren zoals vochtigheid of extreme temperaturen maken een goede dakisolatie onontbeerlijk. Lees verder om alles te weten te komen over de mogelijkheden.

  Direct een aantal offertes voor isolatie ontvangen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur meerdere vrijblijvende offertes van leveranciers bij jou uit de regio!

  Start vergelijken >

  Wat is dakisolatie?

  Dak isolatie zorgt ervoor dat ons huis de plek is waar we ons beschermd en comfortabel voelen. Thermische isolatie is noodzakelijk om de verwarmingskosten van het huis te verlagen, zodat de meeste warmte de lucht niet bereikt. Ook is isolatie dak nodig om de woonkamer op zolder tot een bewoonbare plek te maken en de duurzaamheid van het plafond te vergroten.

  Als je een effectieve isolatie in je huis of bedrijfspand wilt bewerkstelligen, dan mag je het belang van dak isolatie aanbrengen niet over het hoofd zien. Zo zijn reflecterende thermische isolatoren een van de beste oplossingen om de energie-efficiëntie te verbeteren, kosten te verlagen en in dit geval de problemen van matige isolatie op het dak op te lossen. Dit is niet de enige optie. Zo zijn er nog meer energiebesparende maatregelen.

  In welke situaties dakisolatie toepassen?

  Geef je in de winter veel geld uit aan elektriciteit omdat je de verwarming constant moet aanzetten? Het is dan zeer waarschijnlijk dat je in de zomer eenzelfde bedrag voor airconditioning moet betalen. Mogelijk zijn beide situaties het gevolg van inefficiënte isolatie. Daardoor wordt het onmogelijk om een comfortabele temperatuur in huis te hebben.

  Als je niet langer afhankelijk wilt zijn van verwarming en airconditioning om een comfortabele temperatuur in je huis te bewerkstelligen, dan zou je echt moeten overwegen om de isolatie dak te verbeteren. Dankzij een goede dak isolatie behoren koude ruimtes tot het verleden.

  Vervelende geluiden die van de straat uit komen, geschreeuw, buren die oefenen met hun muziekinstrumenten of het geluid van nieuwe schoenen met hoge hakken terwijl je een dutje probeert te doen. Als dat je bekend in de oren klinkt, dan kun je een goede akoestische dakisolatie deze geluiden aanzienlijk verminderen.

  De kosten voor dakisolatie

  Er zijn verschillende factoren die de kosten van dakisolatie beïnvloeden. Behalve het materiaal en de dikte ervan, spelen ook de moeilijkheidsgraad van de werkzaamheden en het aantal meters dat geïsoleerd moet worden een rol. De startprijs voor isolatie van een schuin dak met glaswol ligt op € 20 per vierkante meter. De kosten voor verschillende isolatiematerialen liggen doorgaans iets hoger. Ook kost een plat dak isoleren vaak meer dan bij een schuin dak.

  Kosten hellend dak

  MateriaalGeschatte kosten + plaatsing
  Isolatieplaten€12 per m2
  Glaswol€10 per m2
  PUR-schuim€30 per m2
  Rotswol€35 per m2


  Kosten platdak isolatie

  SituatieGeschatte kosten + plaatsing
  Warm platdak isolatie€40 per m2
  Koud platdak isolatie€90 per m2
  Omgekeerd platdak isolatie€80 per m2


  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Belangrijke aspecten bij het isoleren van je dak

  Een verkeerde keuze van structuur of materialen kan nadelig zijn voor jou als huisbewoner, maar ook voor de algemene structuur van het huis. Dak isoleren? Dan zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden.

  In de eerste plaats moet de staat van het dak worden gecontroleerd. Beheersing van vochtlekkage, structurele of ventilatieproblemen is essentieel om condensatie van waterdamp te vermijden en de aantasting van hout en andere materialen te voorkomen. En wanneer je besluit om een nieuwe isolator te plaatsen, is het belangrijk dat de vorige goed wordt verwijderd. Voorts is het belangrijk om te weten of je te maken hebt met dakisolatie plat dak of schuin dak.

  Het type isolatie hangt af van het type dak dat je hebt. Bij schuin dak isolatie zijn twee opties: warme of koude zoldervloer isolatie. De zoldervloer isoleren is een effectieve manier om het leefklimaat van de zolder te verbeteren. Voor een plat dak zijn drie opties beschikbaar: warm dek, koud dek of omgekeerd dak.


  Isolatie van plat dak
  Een plat dak isoleren zou in feite al tijdens de bouw moeten gebeuren. Het isoleren van een plat dak is in eerste instantie de beste manier om tot een goed geïsoleerde, competente en mooie constructie te komen. Het gebruik van isolatieplaat in een isolatieopbouw voor platte daken is een algemeen aanvaarde industriestandaard, aangezien het een van de beste dragende isolatietypen is.

  Een warm dakterras is de meest voorkomende en meest geprefereerde type plat dak. Een plat dak waar de isolatie onder het waterdichte membraan en boven het constructiedek zit, is een warm dakdek. Koude platte daken worden doorgaans vermeden, omdat je ventilatie moet installeren, wat problematisch kan zijn vanwege vele redenen die verband houden met ruimte en arbeidskosten. Warme platte daken hoeven niet te worden geventileerd, aangezien de isolatie zich boven de constructie bevindt.

  Schuin dak isolatie
  De beste manier om een hellend dak te isoleren, is door isolatie tussen en boven de spanten aan te brengen. Deze aanpak kan worden gebruikt om een ongeventileerde dakconstructie te creëren en ongewenste tocht buiten te houden. Omdat er geen isolatie is onder de dakspanten, wordt de hoofdruimte gemaximaliseerd, waardoor er meer bruikbare ruimte ontstaat. Het strippen van het hele dak is niet praktisch in veel renovatietoepassingen. Een alternatieve methode is om tussen en onder de spanten te isoleren en de ruimte te ventileren.

  Wanneer je een geventileerd dak aanlegt met isolatie tussen en onder de spanten, dan dient er een luchtspleet van 50 mm tussen de isolatie en het onderdakvilt te zijn om condensvorming te voorkomen. Voor een ongeventileerd dak zonder het gebruik van tengellatten zou er een opening moeten worden gelaten voor het ademende membraan.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Welke methodes van dakisolatie zijn mogelijk?

  Er zijn verschillende soorten isolatie beschikbaar, waaronder houtvezel, perliet, polyisocyanuraat, geëxpandeerd of geëxtrudeerd polystyreen, cellulair glas en gipsplaat.

  • Houtvezel is een organische isolatieplaat die is samengesteld uit hout-, suikerriet- of plantaardige vezels gemengd met vulstoffen en bindmiddelen. • Perliet isolatieplaat is samengesteld uit anorganisch geëxpandeerd vulkanisch siliciumglas – perliet – gecombineerd met organische vezels en bindmiddelen. • Polyisocyanuraat is een isolatiekern van schuimplastic met gesloten cellen die is ingeklemd tussen organische of anorganische viltbekledingen, glasvezelmatbekleding of glasvezelversterkte aluminiumfoliebekledingen. • Polystyreenisolatie wordt op twee manieren gemaakt: geëxpandeerd en geëxtrudeerd. Geëxpandeerd polystyreen bestaat uit het polystyreenpolymeer geïmpregneerd met een schuimmiddel. • Cellulaire glasisolatie is samengesteld uit gebroken glas, gecombineerd met een schuimmiddel. • Gipsplaat is een niet-structurele, niet-brandbare, waterbestendige isolatieplaten

  Plat dak: isolatie aan binnen- of buitenkant

  Er zijn drie soorten isolatie als je een plat dak gaat isoleren. Een warmdakterras heeft isolatie boven het dakdek, het paneel onder het bestaande dakbedekking materiaal dat meestal van hout is gemaakt. Het wordt aanbevolen in vochtige en koude gebieden. Het koude dakterras heeft isolatie onder de bestaande dakbedekking en de bijbehorende balken. Meestal wordt een opening overgelaten voor ventilatie, omdat zich condensatie kan vormen die tot rot kan leiden.

  Dakplaten met isolatie binnenkant
  Een dak van binnenuit isoleren wordt het koude-dak-principe genoemd. Om een koud dakterras te maken, moet de isolatie binnen onder de weerbestendige steun (balken, metselwerk) worden aangebracht met een geventileerde luchtspleet. Bij koud-dak-systemen zal isolatie van binnenuit onvermijdelijk tot condensvorming leiden. In het verleden werd bij een dak van binnen isoleren het koud-dak-systeem veel gebruikt, maar wordt tegenwoordig niet aanbevolen, omdat het op lange termijn schade kan veroorzaken. Ga daarom liever voor een warm dakterras of externe isolatie. Om een warm dakterras te maken, wordt buiten harde isolatie aangebracht. Deze wordt vervolgens bedekt met een verdere weersbestendige laag. Dakplaten met isolatie zijn zeker de moeite waard!


  Isolatie buitenkant
  Isoleren op het buitendakoppervlak is waarschijnlijk de populairste methode voor commerciële daken, maar kan ook worden gebruikt voor platte daken in woningen. Dit wordt gedaan door een sterke lijm op de schuimplaat aan te brengen, deze op het dakoppervlak te leggen en te bevestigen met spijkers met ringkop. Vervolgens wordt het rubberen waterdichte membraan op het oppervlak van de schuimplaat gekleefd.
  Als je een dak van buiten gaat isoleren en bovenstaande toepassing gebruikt, dan worden normaal gesproken twee of meer lagen schuimplaat gebruikt om de benodigde hoge isolatiewaarde te bereiken. Ook hier hoeft geen ventilatie aanwezig te zijn. Bij deze toepassing kunnen de plafondbalkenruimten leeg blijven. Onthoud altijd dat als deze methode wordt gebruikt, de randbalken nog steeds moeten worden geïsoleerd om de (na) isolatie doorlopend van dak tot binnenmuur te houden en problemen met vocht en luchtinfiltratie te voorkomen.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Schuin dak: isolatie aan binnen- of buitenkant

  Een belangrijke overweging in de ontwerpfase van het gebouw voor nieuwbouw- of renovatieprojecten is de plaatsing van de isolatie. Wordt de dakisolatie bij een schuin dak tegen het plafond of de spanten gelegd? Schuin dak isolatie in de spanten moet worden aangebracht, zijn er nog meer opties: warme dakisolatie of koude dakisolatie.

  Isolatie binnenkant
  Een hellend dak isoleren van binnenuit gebeurt volgens het koude-dak-principe. Om een koud dek te maken, moet de isolatie binnen onder de weerbestendige steun, zoals balken en metselwerk, worden aangebracht met een geventileerde luchtspleet. Als je een dak van binnen gaat isoleren, zijn koud-dak-systemen sterk af te raden omdat isolatie van binnenuit onvermijdelijk tot condensvorming zal leiden. Dit systeem werd in het verleden veel gebruikt, maar wordt tegenwoordig niet aanbevolen. In feite kan het op de lange termijn schade veroorzaken. Het advies is om voor een warm-dak-systeem of externe isolatie te gaan.

  Isolatie buitenkant
  Bij nieuwe gebouwen met een schuin dak is het gebruikelijk om te kiezen voor de warmdakconstructiemethode en is het ook geschikt om warmdakisolatie aan te brengen bij het heroverdekken van een bestaand vrijstaand gebouw.

  Als je een dak van buiten gaat isoleren en gebruik maakt van een warme-dak-constructie, dan wordt de isolatie bovenop de dakspanten en direct onder het weerbestendige membraan van het dak geplaatst. Het belangrijkste voordeel van deze methode zijn de verbeterde thermische prestaties. De spanten worden binnen de geïsoleerde schil van het gebouw geplaatst, waardoor ze warm blijven en de warmte van de ruimte wordt opgeslagen.

  Leestip:Isolatie subsidies’. Profiteer nu van de subsidie isolatie dak 2024!

  De voordelen

  Ecologische isolatie van een dak is de belangrijkste manier om warmteverlies en elektriciteitskosten aanzienlijk te verminderen. Bovendien voorkomt de thermische isolatielaag het ontstaan van condensaat, waardoor de gebruiksduur van het dak meerdere keren zonder onderhoud kan worden verlengd. Maar dat is niet alles. Dankzij het geïsoleerde plafond in de direct daaronder gelegen kamers wordt ook een gunstig microklimaat gecreëerd.
  Hoewel de kosten voor het isoleren van een dak vrij hoog zijn, zal de besparing ook groot zijn. De besparingen voor een gemiddeld huis kunnen rond de 350 euro per jaar liggen. In combinatie met historisch goedkope zonnepanelen en een hybride warmtepomp bespaar je jaarlijks nog meer!


  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met isolatie specialisten door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van specialisten in regio Amsterdam, Groningen, Eindhoven en Tilburg. Bekijk de selectie en vraag direct vier offertes op om te vergelijken.

  Benieuwd hoeveel jij kunt besparen? Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio.

  Start vergelijken >

  Veelgestelde vragen

  Wat is de beste isolatie voor het dak?

  De beste dak isolatie hangt af van factoren zoals het type dak, het beschikbare budget en de gewenste isolatiewaarden. Veelgebruikte materialen zijn glaswol, steenwol, PIR en PUR.

  Wat kost gemiddelde dakisolatie?

  De kosten voor een hellend dak liggen tussen de €10 en €35, en voor een plat dak tussen de €40 en €90 euro

  Hoeveel m3 gas bespaar je met dakisolatie?

  Voor een gemiddelde woning bespaar je zo’n 420 kuub gas per jaar. Uitgaande van een gasprijs van €1,35 bespaar je jaarlijks €567!