In het kort

Wanneer je jouw woning wilt verduurzamen, mag het isoleren van je binnenmuren uiteraard niet ontbreken. Een goede isolatie van de binnenmuren zorg voor een flinke stijging van je wooncomfort en kan je een hoop kosten op je energierekening besparen.

Lees de onderstaande tekst en kom meer te weten over wat isolatie van de binnenmuur zoal inhoudt, wat de verschillende methodes zijn, wat het ongeveer zal kosten en waarom een binnenmuur zo belangrijk is.Ook kan je via het formulier gratis en vrijblijvend tot 3 offertes opvragen.

Wat is binnenmuur isolatie?

Isolatie van de binnenmuur wordt meestal aangebracht tegen de binnenwanden van de buitenmuren doormiddel van het plaatsen van een voorzetwand of doormiddel van het plaatsen van isolatieplaten. De aangebrachte wand kan vervolgens worden afgewerkt met behang, verf of doormiddel van stucwerk.

Met een goede isolatie van de binnenmuren zorg je ervoor dat de warmte van binnen je woning, binnen blijft en er geen koude lucht vanuit buiten kan komen. Hiermee voorkom je vochtproblemen en zorg je voor een aangename luchtvochtigheid binnenshuis. Een goede isolatie van je binnenmuren kan op diverse manieren, en met verschillende materiaalsoorten aangebracht worden.

Het aanbrengen van isolatie aan de binnenmuren is een vrij specialistische klus waarbij de nodige kennis en ervaring van belang is. Vaak wordt er dan ook gekozen om de klus uit te besteden aan een professionele vakman. Hiermee kunnen problemen aan de isolatie worden voorkomen en zorg je voor een efficiënt resultaat.

In welke situaties kan isolatie aan de binnenmuur van toepassing zijn?

Wanneer je je woning wilt verduurzamen, of wanneer je last hebt van geluidsoverlast, is het aan te raden om een isolatielaag aan je binnenmuren te laten plaatsen. Een goede isolatie van je binnenmuur kan ervoor zorgen dat geluid beter gedempt wordt en je hierdoor minder last hebt van geluid vanuit buitenaf.

Ook kan een goede isolatie van je binnenmuur ervoor zorgen dat je minder last hebt van vochtproblemen. Vocht vanuit buiten kan minder goed door de woning heen waardoor de woning binnen goed droog blijft.

Het aanbrengen van isolatiemateriaal in de binnenmuur is ideaal bij renovaties. Voor deze manier van isoleren hoeven er geen flinke ingrepen te worden gedaan aan de buitenmuur en kan de muur in de meeste gevallen zeer simpel worden geïsoleerd.

Waar moet je zoal op letten bij het laten aanbrengen van isolatie aan de binnenmuur?

Wanneer je een isolatielaag wilt laten aanbrengen aan de binnenmuren zijn er enkele punten waarop je zoal moet letten. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat je beschikt over voldoende ventilatie en klimaatregelingen in je woning. Door je binnenmuren te isoleren kan opstijgend vocht namelijk minder goed naar buiten en dien je op een andere manier voor een goede ventilatie te zorgen.

Ook is het erg belangrijk dat het isolatiemateriaal in de binnenmuren gelijkmatig wordt verdeeld. Wanneer je dit niet doet, kunnen er koudebruggen ontstaan. Koude bruggen zijn stromingen van koude lucht die tot vochtproblemen kunnen zorgen. Wanneer er al spraken is van overtollig vocht is het belangrijk dat hier eerst naar gekeken wordt voordat isolatiemateriaal geplaatst wordt.

Ten slotte is het belangrijk dat het isolatiemateriaal uitstekend aansluit op de bestaande gevel. Kieren of gaten kunnen de isolatiewaarde flink omlaaghalen waardoor de isolatie van je binnenmuur niet het meest optimale resultaat kan bieden.

Welke methodes voor het isoleren van de binnenmuur zijn er?

Er zijn diverse methodes om een isolatie aan de binnenmuur aan te brengen. Een expert kan je hier zorgvuldig advies over geven en bekijken welke methode voor jouw situatie het meest geschikt is. Over het algemeen wordt er vaak gekozen voor een voorzetwand of een multipor plaat.

Voorzetwanden
Voorzetwanden zijn houten of metalen roosters die worden verankerd met de draagmuur. De ruimte dat overblijft tussen dit rooster en de muur kan worden opgevuld met geschikt isolatiemateriaal. Om de wand af te werken wordt er vervolgens een gips- of spaanplaat aangebracht op het rooster. Deze manier van isoleren is zeer effectief en zorgt voor een optimale isolatiewaarde. Een nadeel van deze methode is echter dat er vaak een extra vochtregulerend dampscherm (folie) aangebracht moet worden. Dit is belangrijk om eventuele vocht te voorkomen dat tegen de koude kant van de muur kan ontstaan.

Multipor platen
Daarnaast kun je kiezen om je binnenmuur te isoleren met de multipor platen methode. Bij deze isolatieplaten binnenmuur methode worden er multipor-isolatieplaten in de binnenmuur aangebracht. Dit zijn betonachtige blokken die tegen de muur kunnen worden gestapeld. De isolatieplaten binnenmuur hebben een poreuze structuur en zijn damp-open, hierdoor ontstaat een natuurlijke vochtregulatie. Hierin verschilt de multipor platen methode met de voorzetwanden methode.

Waarom zou je kiezen voor binnenmuur isolatie?

Het isoleren van je binnenmuren kan je tal van voordelen opleveren. Zo hoef je minder hard te stoken en kun je daarmee flink op je energierekening besparen. Naast een lagere energierekening onlast je ook het klimaat en verduurzaam je met deze maatregel je woning.

Ook zorgt een goede isolatie van je binnenmuren voor minder geluidsoverlast en verhoog je hiermee de leefbaarheid van je woning. Voor het binnenmuur isoleren wordt vaak gekozen wanneer andere methodes van muurisolatie niet mogelijk zijn, bijvoorbeeld wanneer de woning beschermd is en aan diverse regelgeving moet voldoen. Tot slot is binnenmuur isoleren een goedkope en vrij eenvoudige manier van muurisolatie en wordt hiervoor vaak gekozen tijdens een renovatie waarbij een herinrichten van de woningruimte op het programma staat.

Welke kosten kan je verwachten en hoe zijn deze opgebouwd?

De kosten voor wand isoleren zijn lastig te bepalen. Zo zijn de kosten binnenmuur isolatie afhankelijk van tal van factoren, zoals het aantal oppervlakte, de isolatiemethode en het materiaal dat je kiest. Ook hangt de kosten samen met plaatselijke omstandigheden waardoor de kosten kunnen oplopen.

Over het algemeen kun je rekening houden met kosten binnenmuur isolatie rond de 40 euro per vierkante meter. Belangrijk om te weten is dat je in de meeste gevallen in aanmerking kunt komen voor een subsidie. De overheid wil namelijk het verduurzamen van woningen stimuleren en biedt daarmee gunstige subsidies en btw regelingen. Hiermee kun je flink op de investering besparen.

Offertes vergelijken

Wil je graag professioneel je wand isoleren? Bekijk dan diverse offertes en kies voor een professionele vakman bij jou in de buurt. Een professionele vakman zorgt ervoor dat de muurisolatie vakkundig wordt geplaatst zonder vervelende plaatsingsfouten. Ook kan een vakman jouw helpen met het kiezen van de juiste methode en van het juiste isolatiemateriaal.

Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan door het formulier in te vullen. Nadat je het formulier hebt ingevuld ontvang je persoonlijk advies en kun je inzien wat voor de mogelijkheden voor jouw situatie zoals zijn.