Hoe voorkom je dat je omvormers gehackt worden?

Start vergelijken
    1. Home
    2. Zonnepanelen
    3. Hoe voorkom je dat je omvormers gehackt worden?
    3 mins leestijd

    De Rijksinspectie van Digitale Infrastructuur (RDI) maakt zich grote zorgen om de omvormers die in Nederland op de daken liggen. Recent onderzoek van de RDI toont namelijk aan dat vrijwel alle omvormers onvoldoende beveiligd zijn tegen hackers en storingen. Deze tekortkomingen vormen een serieuze bedreiging voor de veiligheid en betrouwbaarheid van een zonnepanelen installatie. In dit artikel zullen we de kwetsbaarheden van omvormers bespreken en leggen we uit welke oplossingen je kunt nemen om de beveiliging te verbeteren.

    Onderzoek RDI

    Als gevolg van de toenemende vraag naar zonne energie startte de RDI in 2021 een onderzoek naar juiste omvormers. Dit onderzoek was gericht op de vraag of omvormers voldoen aan de wettelijke eisen, storingen veroorzaken en of ze beschermd zijn tegen cyberaanvallen. Er werden hiervoor negen typen omvormers onderzocht, zoals de micro omvormers en een hybride omvormer.

    Uit dit onderzoek blijkt dat vijf van de negen omvormers storingen kunnen veroorzaken. Dit kan ervoor zorgen dat je draadloze apparaten, zoals telefoons en radio’s minder goed of zelfs helemaal niet functioneren. Een serie aangesloten micro omvormer is hier minder gevoelig voor.

    Leestip: ‘Oost-West opstelling’. Klik hier voor het artikel.


    De uitkomsten omtrent cyberveiligheid waren zelfs nog teleurstellender. Nul van de negen omvormers voldoen aan die voorgeschreven norm. Dit betekent dat de onderzochte omvormers zeer eenvoudig te hacken zijn. Hackers kunnen omvormers op afstand uitschakelen, inzetten voor DDoS-aanvallen, meterstanden beïnvloeden en zelfs persoonsgegevens stelen.

    De overheid heeft duidelijke eisen gesteld aan de productie van een juiste omvormer, maar deze zijn nooit wettelijk vastgesteld. De fabrikanten zijn daarom laks met deze eisen omgegaan. Als gevolg van dit onderzoek voert de overheid een nieuwe wet in, die fabrikanten verplicht om per direct de cyberveiligheid van hun producten te verbeteren. De wettelijke eisen treden vanaf 1 augustus 2024 in werking. Wel is de overheid nu al bezig met het waarschuwen van de fabrikanten dat ze hun zaken op orde moeten hebben.

    Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

    Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

    Formulier >

    Moet ik mij zorgen maken als consument?

    Dat valt wel mee. Zo interessant is jouw dak waarschijnlijk niet voor hackers. Toch hebben we een een aantal adviezen voor je als je meerdere zonnepanelen op je dak hebt geplaatst, of wanneer je dit van plan bent binnenkort te laten doen:

    • Schaf de juiste zonnepanelen omvormer aan met een CE-markering. Dit is een soort stempel die laat zien dat deze merken omvormers veilig zijn om te gebruiken en aan alle regels voldoet.
    • Wijzig gelijk het fabriekswachtwoord van je omvormers. Zorg ervoor dat je sterke en unieke wachtwoorden instelt door complexe combinaties van letters, cijfers en speciale tekens te gebruiken. Hierdoor maak je het hackers moeilijk om in jouw bestaande zonnepanelen installatie binnen te dringen! Op de website van de fabrikant staat meestal uitgelegd hoe je het wachtwoord kunt wijzigen.


    Zorg ervoor dat jij de hackers voor bent en laat je adviseren door onze specialisten bij jou uit de regio!

    Via Offerte.nl brengen we jou in contact met zonnepanelen installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in regio Amsterdam, Groningen, Eindhoven en Tilburg. Weet je niet welke omvormer nodig is voor op jouw dak? Start vergelijken!

    Start vergelijken >

    Wat zijn power optimizers?

    Een power optimizer is een apparaat die de energieopbrengst van iedere afzonderlijke zonnepaneel maximaal vergroot

    Wat is een micro omvormer?

    Bij micro omvormers wordt het apparaat direct op de zonnepaneel geplaatst is. Het totale vermogen van dit type omvormer ligt vaak rond de 295 Watt op piekmomenten

    Misschien vind je dit ook interessant: