Wist je dat je gemiddeld 10 tot 15% kunt besparen op je energiekosten door kruipruimte isolatie? De subsidie kruipruimte isolatie maakt het zelfs nog voordeliger! Een kruipruimte is de ruimte onder de begane vloer van je huis. Vocht trekt, vanuit de kruipruimte, je huis in. Kou en optrekkend vocht veroorzaken een onprettig woonklimaat. Heb je vaak koude voeten als je door je huis loopt? Of heb je last van schimmelplekken op de muren of in de meterkast?
Je kunt de luchtvochtigheid in huis verlagen door de kruipruimte grondig te isoleren. Welke methoden voor je kruipruimte isoleren zijn gangbaar? Ga je voor vloerisolatie of bodemisolatie? Welke isolatiematerialen zijn geschikt voor jouw kruipkelder? Lees meer over de mogelijkheden in dit artikel!
Direct een aantal kruipruimte isolatie offertes voor ontvangen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur meerdere vrijblijvende offertes van leveranciers bij jou uit de regio!
Wat is een kruipruimte?
Een ander woord voor kruipruimte is kruipkelder. Deze ruimte, direct onder de begane vloer van je huis, is een natuurlijke barrière tussen de nattige ondergrond en de vloer van jouw huis. Vaak is deze tussenruimte slechts 70 tot 80 centimeter hoog. Diverse leidingen voor afvoer, elektra en gas bevinden zich in dit specifieke vertrek.
Bedenk dat het vocht uit de aarde in de kruipruimte trekt. In sommige gevallen zijn er speciale kruipruimte ventilatie openingen in de gevel aanwezig, om het overtollige vocht uit de kruipkelder af te voeren. Vaak is dit niet afdoende, want het komt zelfs wel eens voor dat er een flinke laag water in deze ruimte komt te staan. Het overtollig water moet eerst verwijderd worden, waarna je je natte kruipruimte isoleren kan. Na de isolatie zal dit voorval zich niet meer voordoen in de kruipruimte.
Gratis vergelijken, geen verplichtingen!
Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.
Wanneer is isolatie van kruipruimte dé oplossing?
Heb je last van optrekkend vocht- of schimmelplekken op de muren? Heb je een muffe lucht in huis? Je kruipruimte isolatie is dé manier om deze problemen effectief te lijf te gaan. Wel is het goed om te weten dat niet iedereen een makkelijke en toegankelijke kruipruimte onder de vloer heeft. Gelukkig kunnen ook de minder toegankelijke kelders goed geïsoleerd worden door onze specialisten.
Vloerisolatie of bodemisolatie?
De toegankelijkheid van jouw kruipkelder én de mate van het vochtprobleem bepalen welke isolatiemethode gekozen zal worden: isolatie van de vloer of isolatie van de bodem. Bij de beste vloerisolatie kruipruimte komt er een nieuwe isolatielaag onder je vloer. Bij bodemisolatie wordt de bodem van je kruipruimte geïsoleerd.
- Vloerisolatie kruipruimte
Isolatieplaten worden tegen het plafond van de kruipruimte geplaatst. Het aanbrengen van een isolatielaag onder je begane grond is alleen mogelijk als de kruipruimte hoog genoeg is. Als dit niet het geval is dan kan het isolatiemateriaal niet correct bevestigd worden. Diverse isolatiematerialen kunnen toegepast worden. Denk hierbij aan: isolatieplaten (PUR, EPS, PIR), isolatiefolie, glaswoldekens, jetspray of gespoten schuim (PUR).
Bepaalde vloerisolatiematerialen hebben een dampscherm. Dit is een extra laag bescherming om vocht tegen te houden. Vaak gaat het hier om een isolerende folie. Ook de gespoten isolatiematerialen (jetspray, gespoten schuim) resulteren in een uitgestreken en gelijkmatige laag onder de begane grond. Deze substanties zijn niet gevoelig voor vocht en houden zo het overtollige vocht buitenshuis.
Leestip: ‘Wel of niet isoleren met het prijsplafond?’. Klik hier voor het artikel.
- Bodemisolatie
Goede bodemisolatie houdt kou en vocht onder de isolerende laag. Dit resulteert in warmere en drogere lucht boven de isolerende laag, oftewel op de begane grond. Dit merk je gelijk aan het wooncomfort én aan je portemonnee. Je hoeft minder te stoken om je huis warm te krijgen. Dat is ook nog eens goed voor het milieu!
Het aanbrengen van geschikte bodemisolatie kan in elke kruipruimte, óók in kruipkelders die vrij laag zijn.
Heeft jouw kruipruimte voldoende ruimte? Een isolerende laag van isolatiechips is heel geschikt.
Heb je maar 30 centimeter onder je begane vloer of zelfs minder? Denk dan aan een isolerende laag van isolatieparels. Deze parels kunnen de allerkleinste hoekjes probleemloos vullen.
Wist je dat…
Wist je dat schelpen een vochtwerende werking hebben? Eeuwenlang werden schelpen ingezet om de bodem isoleren. De isolerende werking van schelpen gaat echter wel verloren zodra ze onder een laagje water komen te staan. Heb je vaak last van een flinke laag water in je kruipkelder? Kies dan niet voor schelpen, maar voor moderne isolatiechips. Deze isolerende chips zijn licht in gewicht en blijven drijven als het grondwater stijgt.
Een voordeel van de isolatiechips is dat je kruipruimte vrij toegankelijk blijft. Wil je later werkzaamheden uitvoeren aan leidingen en/of bedrading? Dan zijn de isolatiechips eenvoudig opzij te schuiven. De moderne isolatiechips hebben ook een uitstekende isolatiewaarde. Zo kun je, ieder jaar weer, flink besparen op je energierekening. In combinatie met PVT zonnepanelen bespaar je zelfs nog meer. Aangezien de prijzen historisch laag zijn, is het juist nu interessant om panelen aan te schaffen! Of ze nou uit Duitsland of uit China komen, dat maakt helemaal niet uit! Er zit namelijk geen kwaliteitsverschil tussen de panelen uit China en Duitsland
Gratis vergelijken, geen verplichtingen!
Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.
Welke voordelen biedt het isoleren van kruipruimte?
Na nauwkeurige vloerisolatie van de kruipruimte, voelt je vloer aanmerkelijk warmer aan. In de wintermaanden blijft je huis op een fijne temperatuur zonder dat je enorm veel hoeft te stoken. Goed uitgevoerde isolatie houdt het vocht buitenshuis, evenals de bijbehorende bedompte lucht en muffe geur. Een droge kruipruimte voorkomt schimmelvorming en je vloer blijft intact.
Dit zijn de verschillende voordelen op een rijtje:
- Aanzienlijke besparing op energiekosten; in combinatie met een goed merk warmtepomp geniet je van nog meer voordelen!
- Einde van vochtprobleem in huis
- Opmerkelijke verlaging van luchtvochtigheid
- Aangename warme vloer
- Comfortabel gevoel in huis
- Geen schimmels op de muren
- Geen stank door overtollig vocht
- Isolatie is eenvoudig en effectief
Leestip: ‘Slimme huiseigenaren isoleren in de zomer’. Klik hier voor het artikel.
Waarom is een vochtige kruipruimte problematisch?
De ondergrond van veel Nederlandse woningen is te vochtig. Dit komt door een hoog grondwaterpeil. Verdamping van vocht in je kruipkelder leidt tot condensatie tegen de onderkant van je begane vloer. De waterdruppels hangen dan aan de onderkant van je balken. Dit kan voor een groot probleem zorgen, omdat vocht en hout niet samen gaan. De houten balken raken aangetast door de hoge vochtigheid, wat resulteert in schimmels en houtrot.
Je meterkast kan door de schimmelvorming ook aangetast worden. De leidingen in je kruipkelder staan immers in verbinding met je meterkast. Ongewenste condens trekt naar boven en schimmels zijn het gevolg.
Gratis vergelijken, geen verplichtingen!
Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.
Kruipruimte isolatie kosten per m2
Zijn de kosten van kruipruimte isoleren te overzien? De kruipruimte isolatie kosten per m2 hangen af van een aantal factoren:
- De toegankelijk van jouw kruipruimte
- Keuze van de isolatiemethode
- Woonplaats
In het algemeen kun je rekenen op een tarief vanaf 60 euro per vierkante meter. Als de diverse voordelen (subsidie kruipruimte isolatie, premies, verlaagd btw-tarief) zijn afgetrokken, kan de prijs uitkomen op zo’n 15 tot 20 euro per vierkante meter. Bedenk dat je, na isolatie, minder energie zult verbruiken. Zo heb je de kosten van je kruipruimte isoleren na 5 tot 10 jaar terugverdiend.
Leestip: ‘Isolatie: Welke soorten heb je?’. Klik hier voor het artikel.
Vind een professionele isolatiespecialist
Je kruipruimte isoleren zal je definitief verlossen van de bovenstaande problemen. Bovendien is het uitermate gunstig voor het milieu. Vraag je je af welke isolatiemethode geschikt is voor jouw kruipruimte? Of wil je toch je spouwmuur en/of binnenmuur laten isoleren?
Het isoleren van een vloer en/of een bodem is gespecialiseerd werk. Met name de bevestiging van isolatiefolie of thermokussens vereisen professionele aandacht. De allerkleinste beschadiging van isolatiefolie betekent immers een vermindering van de isolatie. Ook het mengen van PUR is een specialistische taak. Eventuele giftige dampen kunnen vrijkomen. Het is uiterst belangrijk dat het mengproces correct wordt uitgevoerd. Laat het daarom uitvoeren door één van onze specialisten bij jou uit de buurt.
Via Offerte.nl brengen we jou in contact met isolatie specialisten door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod aan specialisten in regio Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den haag.
Benieuwd hoeveel jij kunt besparen? Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvende kruipruimte isolatie offertes van specialisten bij jou uit de regio.
Veelgestelde vragen
De prijs van kruipruimte isolatie hangt af van het project. Gemiddeld genomen kan je rekenen op een prijs van tussen de €50 en €65 per vierkante meter
PUR-schuim, glaswol en isolatiefolie hebben allemaal een hoge isolatiewaarde en zijn uitstekende materialen om je vloer mee te isoleren.