De overstap naar een thuisbatterij

Start vergelijken
    1. Home
    2. Thuisbatterijen
    3. De overstap naar een thuisbatterij
    4 mins leestijd

    De salderingsregeling wordt per 2025 jaarlijks afgebouwd. Hierdoor wordt het steeds aantrekkelijker om de eigen opgewekte stroom via een geïntegreerde omvormer op te slaan in een thuisbatterij, in plaats van deze terug te leveren aan het net. Maar wat houdt deze omschakeling naar een thuisbatterij precies in? En welke voor -en nadelen zijn verbonden aan deze investering? In dit artikel gaan we dieper in op deze vragen en helpen we je bij het maken van een weloverwogen keuze.

    Liever direct offertes ontvangen voor zonnepanelen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio!

    Formulier >

    Allereerst, wat is een thuisbatterij?

    Een thuisbatterij, ookwel een thuisaccu genoemd, is een accu die in staat is om elektriciteit op te slaan die wordt geproduceerd door zonnepanelen of andere energiebronnen. Het is namelijk zo dat zonnepanelen, op het moment dat de zon schijnt, vaak veel meer zonne energie opwekken dan dat je op dat moment thuis verbruikt. De opgewekte zonne stroom komt van pas wanneer er geen of onvoldoende stroom wordt geproduceerd door de zonnepanelen, bijvoorbeeld ‘s nachts of op bewolkte dagen. Thuisbatterijen zijn een opkomende technologie die huishoudens in staat stelt om meer zelfvoorzienend te zijn op het gebied van energie, de energierekening te verlagen en de afhankelijkheid van het elektriciteitsnetwerk te verminderen. Zo ook helpen thuisbatterijen overbelasting van het net te voorkomen. De lithium ion thuisbatterij is het populairst. Dit type kan namelijk veel groene stroom opslaan en is niet onderhoudsgevoelig.

    Waarom overstappen naar een thuisbatterij?

    In de afgelopen jaren is de populariteit van thuisbatterijen gestaag toegenomen, vooral bij huiseigenaren die in eigen stroom voorzien en de afhankelijkheid van het energienet willen verminderen. Ondanks dat het bezitten van een thuisbatterij nog niet verplicht is, zijn er verschillende redenen waarom het juist nu interessant is om een thuisbatterij aan te schaffen.

    Ten eerste is er sprake van de afbouw van de salderingsregeling. Deze regeling wordt vanaf 2025 jaarlijks afgebouwd tot aan 2031. De afbouw van de salderingsregeling betekent dat je jaarlijks minder teruggeleverde zonne energie weg kan strepen tegen de stroom die je hebt afgenomen van het net. In plaats daarvan lever je terug tegen een veel lager tarief dan dat je inkoopt. Een thuisbatterij biedt in dit geval de ideale oplossing, omdat een huiseigenaar de meeste zonnestroom opslaat en later weer gebruikt wanneer de zon niet schijnt. Zo creëer je in feite een vergelijkbare situatie als met 100% salderen. Dit scheelt flink in de portemonnee. Voor dit artikel maakten wij de berekening dat een gemiddeld huishouden zonder salderen 686 euro per jaar bespaart met een aanschaf van zonnepanelen, terwijl met 100% salderen de jaarlijkse besparing 1.575 euro is!

    Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

    Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

    Formulier >


    Ook heb je door thuisbatterij minder last van schommelende energieprijzen. Je hebt hierdoor beter inzicht in je kostenplaatje wat voor minder onzekerheid zorgt.
    Het enige punt is dat de omschakeling naar een thuisbatterij wel een grote investering vergt. Hoe groot deze investering is, hangt af van de soort thuisbatterij die je kiest. Er worden momenteel namelijk veel verschillende soorten thuisbatterijen, zoals de lithium ion, aangeboden op de markt. Klik hier om te bekijken welke soorten thuisbatterijen er zijn! Toch kan deze investering zichzelf redelijk snel terugverdienen. De terugverdientijd wordt zelfs alleen maar korter! In de afgelopen jaren zijn batterijen voor thuisgebruik steeds betaalbaarder geworden voor de consument. De slimme investering kan zich op den duur terugbetalen door lagere energiekosten en een verminderde afhankelijkheid van het netwerk.

    Een laatste reden om juist nu een thuisbatterij aan te schaffen is om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen nog verder te verlagen. Zonder thuisbatterij koop je namelijk nog steeds veel energie in van het net, en daarmee verbruik je indirect nog steeds stroom die niet hernieuwbaar is. Momenteel wordt namelijk het overgrote deel van de opgewekte energie die via het net wordt aangeboden, opgewekt door brandstoffen zoals steenkool, olie of gas te verbranden. Zodra meer huishoudens in Nederland een thuisbatterij bezitten, hoeft er minder energie door fossiele verbranding opgewekt te worden. Een thuisbatterij is een milieuvriendelijk alternatief en draagt bij aan een duurzame toekomst.

    Tip: Bespaar nog meer door Chinese zonnepanelen aan te schaffen in plaats van Europese zonnepanelen We leggen het je hier uit!


    Kortom, er zijn verschillende redenen waarom het juist nu interessant is om een thuisbatterij aan te schaffen. Of het nu gaat om het verminderen van de afhankelijkheid van het energienetwerk, een grote bijdrage leveren aan duurzame zonne stroom of het verlagen van energiekosten. Een thuisbatterij biedt voordelen!

    Thuisaccu kopen?

    Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning? Je kunt een accu het beste meteen aanschaffen, om prijsstijgingen te voorkomen. Vraag een aantal offertes op van betrouwbare partijen uit de regio. Zo weet je zeker dat je een goede prijs betaalt en vergroot je de kans dat je een partij vindt waar je een goed gevoel bij hebt. Direct een aantal offertes voor thuisbatterijen ontvangen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur meerdere vrijblijvende offertes van leveranciers bij jou uit de regio!

    Via Offerte.nl brengen we jou in contact met thuisbatterij installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in regio Amsterdam, Groningen, Eindhoven en Tilburg

    Formulier