Thuis batterij nu goedkoper dan ooit door btw subsidie

Start vergelijken
  1. Home
  2. Thuisbatterijen
  3. Thuisbatterij goedkoper dan ooit
  4 mins leestijd

  Nu energieleveranciers het bezit van zonnepanelen steeds meer gaan belasten met extra kosten, wordt het belang van een thuisbatterij alsmaar groter. Zo kan er vanaf 2025 jaarlijks steeds minder gesaldeerd worden en is de terugleververgoeding een stuk lager dan voorheen. Met een thuisbatterij ben je niet langer verplicht om energie terug te leveren aan het net. In plaats daarvan heb je de mogelijkheid om zelf opgewekte of ingekochte energie op te slaan in de accu, en dus te gebruiken in plaats van te verkopen. Veel eigenaren van een thuisbatterij benutten dit bijvoorbeeld als de zon niet schijnt.

  Met een thuisbatterij (in combinatie met zonnepanelen) gaan je energiekosten omlaag, je verlaagt je afhankelijkheid van energieleveranciers, en je bezit een noodstroomvoorziening.Voorheen was de prijs van een thuisaccu nog fors, maar door een nieuwe regeling bespaar je maar liefst 19% op je investering! In dit artikel leggen we het je uit.

  Ontvang je liever direct een aantal persoonlijke offertes voor thuisbatterijen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van installateurs bij jou uit de regio.

  Start vergelijken


  Huiseigenaren die een thuisbatterij aanschaffen kunnen aanspraak maken op btw-teruggave. Hiervoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Voldoe je aan de eisen? Dan levert het je een forse besparing op! De terugverdientijd, die voorheen op bijna negen jaar lag, is door deze nieuwe regeling verkort tot zeven jaar. Hierdoor wordt het als huiseigenaar aantrekkelijker om te investeren in een thuisaccu en geniet je sneller van de voordelen ervan.

  Voorwaarden voor btw-teruggave

  • Thuisbatterij moet gebruik maken van slimme software:

  Deze slimme software moet geheel automatisch kunnen handelen op de day to day energiemarkt. Hierdoor handelt de software in energie wanneer het prijstechnisch het gunstigst is voor jou. Dit wordt ook wel ‘traden’ genoemd. Doordat de software voor jou handelt op de energiemarkt, ziet de Belastingdienst jou als btw-ondernemer. 

  • Dynamisch energiecontract

  Om van dag tot dag te kunnen handelen op de energiemarkt heb je een dynamisch energiecontract nodig. Bij een vast contract staan de energieprijzen namelijk voor de gehele contractsduur vast. 

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Rekenvoorbeeld: hoeveel bespaar ik?

  Een huiseigenaar, die aan de bovenstaande voorwaarden voldoet, mag de btw terugvragen over de investering. Van dit bedrag moet wel nog een deel van de opbrengsten worden afgetrokken. Voor de opbrengsten geldt zo’n €15 per kWh maal de accucapaciteit. 

  Het gross van de thuisbatterijen heeft een capaciteit van 10 kWh, wat betekent dat je nog €150 van het btw-bedrag moet aftrekken. Het bedrag wat je onderaan de streep overhoudt mag je terugvragen bij de belastingdienst. Een thuisbatterij met een capaciteit van 10 kWh kost gemiddeld zo’n €7.000. 

  Als we het uitrekenen: €7.000 maal 21% is €1470 aan btw, minus de €150 aan opbrengsten, kom je uit op een bedrag van €1.320 wat je mag terugvragen aan de belastingdienst. Tel uit je winst!. 

  Wat als ik geen dynamisch contract heb?

  Helaas geniet je zonder een dynamisch contract nog niet van de hierboven beschreven financiële voordelen. Echter is de aanschaf van een thuisbatterij nog steeds een goede investering! De terugverdientijd is in dit geval weliswaar iets langer, maar je geniet nog steeds van dezelfde voordelen.

  Zo ben je met zonnepanelen op je dak een stuk minder afhankelijk van de schommelende energieprijzen.Overtollige energie, die je normaal gesproken teruglevert aan het net, wordt dan direct doorgevoerd naar je thuisbatterij. 
  Ook kan je sturen op het vermijden van piekbelastingen op het elektriciteitsnet. In veel gevallen worden energietarieven beïnvloed door de hoge piekbelasting gedurende bepaalde tijdsperiode. Door stroom op te slaan tijdens perioden van lage vraag en deze te gebruiken tijdens piekuren, kun je ook slim kosten besparen.

  Al met al wordt de rol van thuisbatterijen steeds belangrijker. De nieuwe btw-regeling maakt de investering aantrekkelijker en verkort de terugverdientijd. Zelfs zonder een dynamisch energiecontract blijven thuisbatterijen waardevol. Doe daarom nu de investering, want dit is het juiste moment!

  Thuisbatterij offertes vergelijken

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met thuisbatterij installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod aan specialsiten in regio Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den haag.

  Thuisbatterij nodig? Vul dan nu ons formulier in en ontvang 4 gratis en op maat gemaakte offertes van erkende installateurs bij jou uit de regio!

  Start vergelijken