Het belang van een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen

Start vergelijken
  1. Home
  2. Thuisbatterijen
  3. Zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij: Waarom is dit van belang?
  4 mins leestijd

  De vraag of zonnepanelen verplicht zijn bij het aanschaffen van thuisbatterijen wordt veel gesteld. Om optimaal gebruik te kunnen maken van een thuisbatterij moeten er wel degelijk zonnepanelen op jouw dak liggen. Dit is echter niet verplicht. Een thuisbatterij zonder zonnepanelen kan worden gebruikt om energie op te slaan die door andere bronnen, zoals het elektriciteitsnet, wordt opgewekt. In dit artikel bespreken wij de noodzaak van zonnepanelen bij aanschaf van een thuisbatterij.

  Ontvang je liever direct een aantal offertes van voor jou geschikte thuisbatterijen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur een aantal vrijblijvende offertes van leveranciers bij jou uit de regio!

  Thuisbatterij zonder panelen

  Het is mogelijk om een thuisbatterij aan te schaffen zonder panelen er aan te koppelen. Een thuisbatterij zonder panelen is alleen rendabel op momenten wanneer de zon niet schijnt. Op deze momenten is het energietarief laag. De accu wordt dan opgeladen met goedkope energie. Deze energie kan overdag gebruikt worden wanneer de prijzen relatief hoog zijn. Zo bespaar je op de energiekosten. We spreken hier echter wel maar over ongeveer €100 per jaar, uitgaande van een gemiddeld huishouden. Dit is in vergelijking met de investering een laag rendement. Daarom is het momenteel nog niet rendabel genoeg om een thuisbatterij aan te schaffen zonder zonnepanelen. Zodra de aanschafprijs van de thuisbatterij daalt, en er bijvoorbeeld een subsidie komt, wordt het wellicht wel interessant om een accu aan te schaffen zonder panelen. Dit is echter de komende jaren nog niet aan de orde.

  Wel is het zo dat de thuisbatterij ook als noodvoorziening dient. Dit biedt niet alleen voordelen bij stroomstoringen maar ook bij de onzekerheid omtrent de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Rusland is een grote leverancier van energie voor de hele EU en dus ook voor Nederland. Tijdens de oorlog is er een kans dat door vernieling of conflicten tussen landen de toevoer van deze energie naar Nederland geheel wordt afgesloten. Mocht er in het gekste geval iets gebeuren met de toevoer van energie naar uw huis toe, dan heb je altijd nog je eigen energievoorziening achter de hand!

  Thuisbatterij mét panelen

  Momenteel is de aanschaf van een thuisaccu financieel gezien alleen de moeite waard als je ook zonnepanelen hebt óf gaat aanschaffen. Zoals hierboven benoemd is, kan een thuisbatterij zonder zonnepanelen op het dak alleen maar gevuld worden door inkoop van dure energie. Als er wél panelen op het dak liggen, hoeft er minder ‘dure’ energie worden ingekocht. Deze zelf opgewekte energie wordt vervolgens doorgezet naar de thuisbatterij. Het opwekken van zonne-energie is los van de investering vrijwel gratis. Daarom kan er met een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen veel geld worden bespaart. In Nederland is het wel zo dat je niet geheel onafhankelijk van het elektriciteitsnet bent. Dit komt door de relatief weinige zonuren die wij in Nederland hebben. Desondanks kan de energierekening flink omlaag.

  Vergroot jouw voordeel!

  Op een zonnige zomerse dag is de kans groot dat zonnepanelen méér stroom opwekken dan dat er door het huishouden verbruikt wordt. Er ontstaat een surplus aan eigen opgewekte stroom. Zonnepanelen zonder thuisbatterij wekken zo’n 40% aan stroom op voor eigen gebruik. De overige 60% is het surplus aan stroom en moet worden teruggeleverd aan het net. Door een thuisbatterij aan te schaffen wordt het percentage van opgewekte stroom voor eigen verbruik verhoogd naar zo’n 75%. Slechts 25% moet teruggeleverd worden. Hierdoor ben je vele malen minder afhankelijkheid van je energieleveranciers en wordt je logischerwijs steeds meer zelfvoorzienend in je eigen energiebehoefte. Je energierekening wordt goedkoper en ook ben je minder gevoelig voor heftige prijsstijgingen.

  Wel vindt er tijdens het gehele proces een geringe hoeveelheid aan energieverlies plaats. Dit gebeurt tijdens het op- en ontladen van de batterij. Daarnaast functioneert de accu ook op stroom. Deze twee aspecten zijn verantwoordelijk voor slechts 5% energieverlies in totaal. De overige 95% is dus beschikbaar voor eigen gebruik óf voor de teruglevering naar de energieleverancier! 

  Al met al kunnen we stellen dat de aanschaf van een thuisbatterij alleen rendabel is in combinatie met zonnepanelen. Door de grote investering en het lage rendement zonder zonnepanelen is het momenteel nog niet interessant om een accu aan te schaffen. Wellicht dat een accu zonder panelen in de toekomst interessanter wordt door verbeterde technologie, prijsverlagingen en/of subsidies. Dit is echter de komende jaren nog niet aan de orde.

  Overtuigd van het nut van een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen? Vul hier je wensen in en ontvang tot 3 verschillende offertes van accu specialisten uit jouw regio. 

  Zonnepanelen vergelijken