Voordelen en nadelen van een waterontharder: complete lijst

Start vergelijken
    1. Home
    2. Waterontharder
    3. Voordelen en nadelen van een waterontharder: complete lijst
    7 mins leestijd

    De grootste voordelen van een waterontharder zijn: geldbesparing, langere levensduur van apparaten en zacht, kalkvrij water. De grootste nadelen zijn: hoge kosten, onderhoud en in sommige gevallen bacteriegroei. De precieze voor- en nadelen kunnen per merk en soort waterontharder verschillen. 

    Wat is het?

    Een waterontharder is een apparaat dat hard water omzet in zacht water. Dit doet het door de concentratie calcium- en magnesiumdeeltjes uit leidingwater te verwijderen of af te laten nemen. Hiermee wordt de vorming van kalk tegengegaan omdat minder calcium zich kan vormen tot kalk.

    Kalk ontstaat wanneer calcium een reactie aangaat met carbonaat. Hierbij ontstaat calciumcarbonaat, deze stof is niet goed oplosbaar in water en slaat daarom neer. Dit noemen we kalkaanslag.
    Water waar zich veel calcium en magnesium in bevindt noemen we hard water. De hardheid van het water meten we in Duitse hardheid (dH). De gemiddelde hardheid van leidingwater ligt tussen de 8 en 12 dH. Alles onder de 8 dH noemen we zacht water en alles boven de 12 dH noemen we hard water.

    Een waterontharder wordt gebruikt om kalkvrij water te genereren. Men wil dit voornamelijk om kalkaanslag tegen te gaan, een langere levensduur van hun apparaten te waarborgen of om geld te besparen.

    Er zijn 3 soorten waterontharders: 

    • waterontharders op zout
    • waterontharders op filter
    • magnetische waterontharders 
       
    Soort waterontharder Belangrijkste voordeel Belangrijkste nadeel
    Waterontharder op zout Werking wetenschappelijk bewezen Zout moet periodiek aangevuld worden
    Waterontharder op filter Werking wetenschappelijk bewezen Filter vervanging om de twee jaar is duur
    Magnetische waterontharder Goedkoop Werking niet wetenschappelijk bewezen

     

    Waterontharder kopen?

    4 offertes ontvangen en vergelijken, zonder verplichtingen!

     

    Offerte aanvragen >

     

     

    Net als elk ander apparaat heeft ook een waterontharder zijn voordelen en nadelen. Hieronder behandelen we uitgebreid alle voordelen en nadelen van een waterontharder:

    Voordelen van een waterontharder

    Er zitten verschillende voordelen aan waterontharders. De meest belangrijke zijn;

    • geldbesparing
    • langere levensduur apparaten
    • geen kalkaanslag
    • lichamelijke voordelen

    Hieronder vertellen we er wat meer over.

    Geldbesparing

    Met het gebruik van een waterontharder kan je besparen op de volgende gebieden:

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Je verbruikt minder energie
    Kalkaanslag vind je vaak terug op de plekken waar water verwarmd wordt, denk aan de cv-ketel, de waterkoker of de douchekop. Dit is omdat calcium reageert tot kalk onder warme omstandigheden.

    Verkalking kan leiden tot een verminderd functioneren van je apparaten. Door ophopende kalkaanslag kan water minder goed door de leidingen stromen en is er meer energie nodig om het water te verwarmen. Hierdoor stijgt je energieverbruik. Bij 1 mm kalkaanslag verbruikt een apparaat al 10% meer energie. Bij 5 mm zelfs 25 % meer als gebruikelijk. Met zacht water kan je al snel zo’n 50 tot 60 euro besparen op jaarbasis in een vierpersoons huishouden.

    Je verbruikt minder zeepproducten en schoonmaakmiddelen
    Je verbruikt meer zeepproducten en schoonmaakmiddelen met hard water dan met zacht water. Dit komt omdat zeep in hard water niet alleen een reactie aangaat met het vuil maar ook met de kalkdeeltjes. In zacht water bevinden zich minder kalkdeeltjes waardoor je ook minder zeepproducten en schoonmaakmiddelen nodig zal hebben.

    Kalkaanslag is ook zichtbaar op kranen, in toiletten, op douchewanden of tegels. Met het gebruik van een waterontharder zal deze aanslag verminderen en zal je minder schoonmaakmiddelen hoeven te gebruiken om sanitair schoon te houden. Met de aanschaf van een waterontharder bespaar je al gauw zo’n 30 euro per jaar op zeep en schoonmaakmiddelen. 

    Je hoeft minder verzorgingsproducten aan te schaffen
    In hard water bevindt zich veel magnesium en calcium. Een hoge concentratie van deze mineralen in water kan zorgen voor huidirritatie.
    Wanneer je hier last van hebt, kan je met zacht water besparen op crèmes en of andere verzorgingsproducten die nodig zijn bij deze klachten.

    Kleding gaat langer mee
    De vele kalkdeeltjes in hard water zorgen ervoor dat kleding tijdens het wassen sneller slijt. De kleding verliest sneller zijn kleur, de levensduur neemt af en de kleding voelt harder aan.
    Met zacht water kan je hiermee ook op uitgaven aan kleding besparen.

     

    Langere levensduur apparaten

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Veel huishoudelijke apparaten die water gebruiken hebben last van hard water.Op korte termijn kan je de kalkaanslag verwijderen door de apparaten te spoelen met azijn of een ander schoonmaakzuur. Maar ook dit draagt op de lange termijn bij aan het sneller slijten van de apparaten. Wanneer je een waterontkalker gebruikt, werken de apparaten op zacht water. Hiermee kan de levensduur tot wel 30% verlengd worden.

     

    Geen kalkaanslag

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Hard water veroorzaakt kalkaanslag. Kalkaanslag herken je aan een ruw, wit/geel oppervlak. Overal waar je water gebruikt zie je dit terug, denk aan: kranen, de douchekop, de badkamervloer, een wasbak of ander sanitair. Kalkaanslag is lastig weg te poetsen. Hoe langer de aanslag blijft zitten, hoe lastiger het wordt om het te verwijderen. Daarnaast trekt het ruwe oppervlakte nog meer kalk aan omdat kalk makkelijk bindt aan een ruw oppervlak. Hiermee groeit kalk snel in omvang.

     

    Goed voor huid en haar

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Hard water kan zorgen voor een droge huid. Dit komt omdat tijdens het douchen je poriën openen. De mineralen kunnen dan de huid binnendringen en bij het opdrogen van de huid een droog en trekkerig gevoel oproepen. Dit zorgt voor jeuk en irritatie. Daarnaast kan hard water ook zorgen voor dof haar. Kalk vormt een laagje om je haar waardoor vocht, oliën en haarproducten niet meer goed je haar binnen komen. Hierdoor droogt je haar na enige tijd uit. Wanneer je doucht met zacht water zullen deze bijwerkingen afnemen.

     

     

    Nadelen van een waterontharder

    Uiteraard hebben waterontharders ook nadelen. Dit zijn de grootste nadelen;

    • kosten
    • onderhoud
    • geluidsniveau
    • bacteriegroei

    We zullen een voor een de verschillende nadelen behandelen.

    Kosten

     

     

     

     

     

     

     

    De prijs van een waterontharder verschilt per soort maar zijn over het algemeen niet goedkoop. Voor de waterontharders waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze werken, namelijk de waterontharders op zout en op filter, betaal je al snel tussen de 1000-2000 euro aan aanschafkosten.

    Daarnaast hebben deze waterontharders nog onderhoudskosten. Zo heb je bij de waterontharder op  zout de kosten voor de regelmatige aanvulling van het zout. Je moet hierbij rekenen op kosten van maximaal 30 euro per persoon per jaar. Bij de waterontharder op filter heb je de kosten voor een nieuw filter eens in de twee jaar.

    Als laatste is er de keuze om het wateronthardingssysteem te laten installeren of zelf te installeren. Wanneer je het systeem laat installeren, brengt dit ook enige kosten met zich mee.
    De magnetische waterontharder brengt daarentegen minder kosten met zich mee. Aanschaf van deze waterontharder ligt tussen de 20 en maximaal 180 euro. De werking van deze waterontharder is alleen niet wetenschappelijk bewezen.

     

    Onderhoud

     

     

     

     

     

     

     

    Een nadeel van de waterontharders is dat ze met enige regelmaat onderhoud nodig hebben. Als eerste is een jaarlijks onderhoud verstandig om een blijvende werking van het apparaat te waarborgen. Naast het jaarlijkse onderhoud heeft een waterontharder op zout ongeveer om de twee weken nieuw zout nodig wat toegevoegd moet worden. Dit onderhoud kan zelf uitgevoerd worden. De waterontharder op filter heeft elke twee jaar een nieuw filter nodig. Dit onderhoud kan ook zelf uitgevoerd worden.

     

    Maakt geluid

     

     

     

     

     

     

     

    Tijdens de spoeling van een waterontharder op zout kan het apparaat redelijk wat geluid maken. Tijdens dit proces spoelt het apparaat zichzelf schoon door een zoute spoeling door het apparaat heen te laten stromen. Wanneer dit proces op een moment van stilte plaatsvindt, kan dit voor geluidsoverlast zorgen.

    Hier staat tegenover dat je de ontharder kan installeren op een plek waar je geen last hebt van het geluid, denk bijvoorbeeld aan een kelder. Ook is er de mogelijkheid de spoeling op een vast moment in te plannen. Het spoelen gebeurt namelijk op een vast tijdstip, na een vast aantal dagen. Je kan de waterontharder dus zo instellen dat hij zichzelf alleen spoelt op een moment dat het geen overlast bezorgt.

     

    Bacteriegroei

     

     

     

     

     

     

     

    In leidingwater bevinden zich bacteriën. Wanneer water stil staat krijgen deze bacteriën de kans zich te  vermenigvuldigen. Wanneer water een periode, bijvoorbeeld tijdens een vakantie, stilstaat in de waterontharder kan bacteriegroei plaatsvinden. Een overschot aan bacteriën in het water kan slecht zijn voor de gezondheid. Tegenwoordig zitten er in de meeste elektrische waterontharders een veiligheidsregeling wat ervoor zorgt dat het water van de waterontharder nooit lang stil komt te staan. Met deze regeling wordt de waterontharder automatisch gespoeld als je lang geen water gebruikt.

     

    Waterontharder kopen?

    4 offertes ontvangen en vergelijken, zonder verplichtingen!

     

    Offerte aanvragen >