In het kort

Kassa is een consumentenprogramma die consumentenproblemen bespreekbaar maakt. Kassa heeft een forum waarbij consumenten vragen kunnen stellen. Over waterontharders heerste er veel onduidelijkheid, daarom heeft Kassa onderzoek gedaan naar waterontharders. Hier lees je de resultaten en de bevindingen.

Over consumentenprogramma Kassa

Kassa is een consumentenprogramma met actuele tests, reportages en individuele problemen. In het programma behandelen ze problemen van consumenten en kijken zij met een kritische blik naar ondernemers en organisaties. Kassa maakt consumentenproblemen bespreekbaar en inzichtelijk en komt op voor de consument.

Het programma wordt uitgezonden door BNN VARA en wordt gepresenteerd door Amber Kortzorg. In het programma zijn rubrieken zoals; tests, de belbus, “Heb ik dat!” en prijspakker. Hierin behandelen zij prijsverschillen, consumentenproblemen en testen zij producten. 


Kassa onderzoek naar waterontharders

In het programma kassa zijn ook waterontharders behandeld. Hierbij is er gekeken naar de werking, de prijs, de soorten waterontharders en de voordelen die je uit een waterontharder kunt halen.

Op de website van Kassa is er een rubriek te vinden dat ‘vraag en beantwoord’ heet. Dit is een forum waarop consumenten andere consumenten advies kunnen geven. In dit forum kunnen consumenten vragen stellen en of consumentenproblemen melden. Er kunnen punten/plusjes verdient worden door goede adviezen en antwoorden te geven. Hierdoor kun je zien welke reactie door de community als 'beste' wordt gezien.

Offerte.nl heeft waargenomen dat er bij het forum ‘vraag en beantwoord’ er veel vragen en twijfels zijn over waterontharders. Daarom heeft Offerte.nl ervoor gekozen om deze vragen in dit artikel extra goed uit te lichten en te behandelen om voor verduidelijking te zorgen. 

Magnetische waterontharder

Een waterontharder magneet zorgt ervoor dat mineralen en calcium zich niet kunnen binden. Door 2 magneten wordt de samenstelling van het water beïnvloedt, waardoor kalk zich niet meer kan binden in waterleidingen.

Een magnetische waterontharder heeft een bepaald bereik tot waar het water onthard kan worden. De waterontharder magneet installeer je om je waterleiding heen. Rondom de plaatsing van de magneet kunnen de kalkdeeltjes zich niet meer binden. Dit is afhankelijk van de sterkte van de magneet.

De preventie van kalkaanslag hangt van de sterkte van de magneet af. Hoe sterker de magneet, des te meer water onthard kan worden. Echter kan een waterontharder magneet nooit het volledige watergebruik van een huis ontharden.

De werking van een magnetische waterontharder is nooit bewezen, er zijn hier meerdere gecontroleerde onderzoeken voor uitgevoerd. Ook Radar en kassa hebben hier beide onderzoek naar gevoerd. Hieruit is gebleken dat de werking van waterontharders op basis van magnetisme niet wetenschappelijk kan worden bewezen.

In het artikel “Waterontharder magneet” en in het artikel “Waterontharders bij radar” behandelen we ook magnetische waterontharders en gaan we dieper in op het product.

In tegenstelling tot magnetische waterontharders, is de werking van waterontharders met zout is wél wetenschappelijk bewezen. 

Een werkend alternatief - Waterontharder met zout

Een waterontharder met zout werkt met harskorrels in een cilinder. Wanneer het water langs de harskorrels stroomt wordt het calcium en magnesium opgenomen door de harskorrels. Het harde water wordt in dit proces zacht water.

Na een bepaalde hoeveelheid water te hebben onthard, raken de harskorrels verzadigt en kan er geen kalk meer aan de harskorrels binden. Wanneer de harskorrels verzadigt zijn worden de harskorrels schoon gespoeld met pekelwater (zout water) en worden de harskorrels gegenereerd. Dit proces wordt het regeneratieproces genoemd.

Het pekelwater met de overbodige kalkdeeltjes worden afgevoerd naar het riool. Door het regeneratieproces worden de natriumionen opnieuw opgeladen en kunnen de harskorrels weer goed functioneren. Wanneer een waterontharder 1 cilinder heeft wordt tijdens het regeneratieproces het onthardingsproces onderbroken. Wanneer een waterontharder 2 cilinders heeft kan het onthardingsproces continueren tijdens het regeneratieproces.

De werking van waterontharders met zout is wél wetenschappelijk bewezen. 

 

Waterontharder offertes vergelijken?


4 offertes ontvangen en vergelijken, zonder verplichtingen!

 

Offerte aanvragen >

 


 

Voordelen- en nadelen waterontharders

Zoals we hebben uitgelegd, is de werking van een waterontharder met magneet niet bewezen. Dit is zowel door Kassa als door consumentenprogramma Radar aangetoond. Als je kiest voor een waterontharder die wel werkt, dan zijn dit de voor- en nadelen.
 

Voordelen

 

Met een waterontharder bespaar je geld via schoonmaakmiddelen

Minder energie verbruik

Geen kalkaanslag op je apparaten

Langere levensduur op je apparaten

Zacht water is goed voor je haar en huid
 

 

Nadelen

 

De kosten van een waterontharder

Geluid van de waterontharder

Onderhoud

 

Offerte aanvragen

Uit onderzoek van Kassa is gebleken dat de werking van magnetische waterontharders niet wetenschappelijk kan worden bewezen. Hierom werkt Offerte.nl niet samen met leveranciers die enkel waterontharders leveren op basis van magnetisme.

Offerte.nl werkt wél samen met leveranciers die waterontharders met zout leveren. Heb jij behoefte aan zacht water voor je volledige watergebruik in huis? Of heb jij behoefte naar alle andere voordelen die een waterontharder op basis van zout met zich meebrengt?

Vul dan je wensen op het formulier in op Offerte.nl. Vraag gemakkelijk een offerte aan en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van waterontharders. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken!

Vrijblijvende offertes ontvangen >