In het kort

Een waterontharder op zout kan zowel elektrisch als mechanisch aangestuurd worden. De aanschafkosten voor een elektrische waterontharder liggen tussen de 1000 en 2500 euro. De aanschafkosten voor een mechanische waterontharder liggen tussen de 800 en 2000 euro. Om water in huis te ontkalken, maakt men gebruik van een waterontharder. Er bestaan  verschillende soorten waterontharders:

  • waterontharder op zout
  • waterontharder op filter
  • magnetische waterontharder

Een waterontharder op zout kan zowel elektrisch als mechanisch aangestuurd worden, het verschil tussen deze twee vormen leggen we je in dit artikel uit.

Elektrische waterontharder op zout

Werking

Een elektrische waterontharder moet aangesloten zijn op een elektriciteitsnetwerk. Het apparaat meet zelf het waterverbruik en activeert een regeneratie wanneer dit nodig is.
Een regeneratie is een spoeling van de harsbolletjes die het calcium uit het water opvangen. De harsbolletjes raken op een gegeven moment volledig verzadigd met calcium en kunnen dan geen nieuw calcium meer uit het water opnemen. 

Op dit moment moet het apparaat de harsbolletjes spoelen. Tijdens de spoeling worden de opgenomen calcium deeltjes van de harsbolletjes weggespoeld zodat de harsbolletjes weer een nieuwe lading calcium uit het water opnemen. Meer over de werking van een waterontharder op zout lees je in het artikel over waterontharders op zout.

Bij een elektrische waterontharder kan je zelf het tijdstip van de regeneratie instellen. Dit kan handig zijn omdat de spoeling soms voor wat lawaai kan zorgen. Met de elektrische waterontharder kan je een geschikt moment instellen waarop de ontharder gaat spoelen.

 

Onderhoud

De elektrische waterontharder heeft een periodieke toevoeging van zout nodig. Na een x aantal spoelingen met de zoute oplossing begint het zout op te raken. De elektrische waterontharder geeft zelf aan wanneer het zout toegevoegd moet worden.

Daarnaast heeft de elektrische waterontharder een jaarlijkse check nodig of alle onderdelen nog werken als gewenst. Op deze checks worden waar nodig onderdelen gesmeerd of vervangen.

 

Energieverbruik

De elektrische waterontharder werkt op stroom en verbruikt daarmee energie. Het energieverbruik van de elektrische waterontharder ligt rond de 9 kWh per jaar. De kosten hiervoor zijn 1,80 euro per jaar. Meer hierover lees je in ons artikel over het energieverbruik van een waterontharder.

 

Voordelen

 

Weinig drukverlies
Water verliest druk wanneer het zich door een waterontharder heen verplaatst. Een elektrische waterontharder heeft minder drukverlies dan een mechanische waterontharder.

Veilig drinkwater
De elektrische waterontharder spoelt zichzelf wanneer dit nodig is. Hiermee voorkomt het apparaat dat water te lang stil staat. In lang stilstaand water kunnen bacteriën ontstaan die niet goed zijn voor de gezondheid. Dit is bij de elektrische waterontharder niet van toepassing.

Regeneratie kan worden ingesteld
Je kan bij een elektrische waterontharder zelf de tijd van regeneratie instellen. Dit is handig aangezien de regeneratie soms best wat lawaai kan maken. Met een elektrische waterontharder kan je de regeneratie plannen op een voor jou gunstig moment.

 

Nadelen

 

Stroomverbruik
De elektrische waterontharder moet aangesloten zijn op een elektriciteitsnetwerk en verbruikt stroom. Dit brengt kosten met zich mee, de kosten hiervoor zijn echter wel gering.

 


Waterontharders vergelijken?


4 offertes ontvangen en vergelijken, zonder verplichtingen!

 

Offerte aanvragen >

 


 

 

Mechanische waterontharder

Een mechanische waterontharder werkt op de waterdruk. Het apparaat haalt zijn energie uit de kinetische energie van het stromende water. Hiermee stuurt het de regeneraties aan.
De spoelingen starten zelf op vaste tijden, je kan deze bij een mechanische waterontharder niet zelf instellen.

Omdat je bij de mechanische waterontharder niet afhankelijk bent van elektriciteit, heb je meer plaatsingsmogelijkheden dan bij de elektrische waterontharder.

Werking

De mechanische waterontharder werkt op waterdruk. Het apparaat haalt zijn energie uit de kinetische energie van het water. Na een vast aantal uren start de mechanische waterontharder zelf een regeneratie. Het moment waarop de regeneratie start kan je bij deze ontharder dus niet zelf instellen.

Je bent met de mechanische waterontharder niet afhankelijk van elektriciteit. Dit zorgt naast energiebesparing ook voor meer plaatsingsmogelijkheden van het apparaat, het kan namelijk ook aangesloten worden op plekken waar geen elektriciteitstoevoer is.

 

Onderhoud

De mechanische waterontharder heeft een periodieke toevoeging van zout nodig. Het zoutverbruik van een mechanische ontharder ligt hoger dan die van de elektrische ontharder. Om deze reden zal je vaker zout moeten aanvullen.

 

Energieverbruik

De mechanische waterontharder verbruikt geen energie maar werkt op waterdruk.

 

Voordelen

 

Veel plaatsingsmogelijkheden
De mechanische waterontharder maakt geen gebruik van stroom en kan daarom ook op plekken waar geen stroomtoevoer is geplaatst worden.

Stroombesparing
De mechanische waterontharder verbruikt geen stroom waardoor je bespaart op energiekosten.

Meer drukverlies
Water moet moeite doen om zich via een waterontharder te verplaatsen. Dit kan leiden tot een verlaagde druk in je waterleiding. Een mechanische waterontharder heeft daar meer verlies dan een elektrische waterontharder.

Grote kans op stilstaand water
De mechanische waterontharder spoelt zichzelf pas wanneer er een bepaalde hoeveelheid water  verwerkt is. Dit kan zorgen voor stilstaand water wanneer er een periode minder of geen water gebruikt wordt. In lang stilstaand water kunnen bacteriën ontstaan die niet goed zijn voor de gezondheid. Hierdoor  is de veiligheid van het drinkwater niet altijd gegarandeerd.

 

Nadelen

 

Regeneratie is niet in te stellen
De mechanische waterontharder activeert een regeneratie nadat de grens aan hoeveelheid verwerkt water bereikt is. Dit is dus niet in te stellen op vaste momenten of momenten die beter uitkomen.

 

 


Waterontharders vergelijken?


4 offertes ontvangen en vergelijken, zonder verplichtingen!

 

Offerte aanvragen >

 


 


Verschil elektrische vs mechanische waterontharder

Het verschil tussen een elektrische en mechanische waterontharder zit hem voornamelijk in het gebruik van stroom. De elektrische waterontharder heeft wél stroom nodig en de mechanische waterontharder niet. De mechanische waterontharder werkt op de druk van het water uit de leidingen.

Een ander verschil tussen de twee soorten zit hem in de aansturing van regeneratie. Waar de regeneratie bij een elektrische waterontharder afgesteld kan worden op een voor jou gunstig moment, gaat dit bij een mechanische waterontharder automatisch op standaardtijden.

Omdat de mechanische waterontharder reinigt op vaste momenten heeft dit als gevolg dat het tot meer verspilling van water en zout kan leiden in periodes van weinig waterverbruik. De elektrische waterontharder reinigt alleen wanneer het nodig is, en zal tijdens een periode van weinig waterverbruik dus ook minder reinigen. Een mechanische waterontharder kan dit verschil niet meten en zal ook blijven reinigen wanneer het misschien nog niet nodig is. Hierdoor kan meer water en zout verloren gaan dan nodig.

Prijsverschil

De kosten van een elektrische waterontharder liggen hoger dan die van een mechanische waterontharder.
De aanschafkosten van een mechanische waterontharder liggen tussen de 800 en 2000 euro. De aanschafkosten van een elektrische waterontharder liggen tussen de 1000 en 2500 euro.

Het verschil in de aanschafkosten zit hem in de functies die de ontharders kunnen vervullen. De elektrische waterontharder heeft allerlei extra snufjes waardoor deze duurder uitvalt. Zo geeft de elektrische waterontharder aan wanneer het zout bijgevuld moet worden.

Wel verspilt de elektrische waterontharder minder water en zout. De elektrische waterontharder spoelt alleen wanneer nodig. De mechanische waterontharder spoelt op vaste tijdstippen. Om deze reden spoelt de elektrische waterontharder over het algemeen minder vaak waardoor deze in onderhoud goedkoper is.


Wat is het verschil tussen een elektrische en een mechanische waterontharder?

Een elektrische waterontharder gebruikt stroom en een mechanische waterontharder werkt op basis van waterdruk. Daarnaast kan je de regeneratie van de waterontharder bij een elektrische waterontharder wel zelf inplannen en bij een mechanische waterontharder niet.

Hoeveel kost een elektrische waterontharder? 

De aanschafkosten van een elektrische waterontharder liggen tussen de 1000 en 2500 euro. Daarnaast heb je nog onderhoudskosten en eventuele installatiekosten.

Hoeveel kost een mechanische waterontharder?

De aanschafkosten voor een mechanische waterontharder liggen tussen de 800 en 2000 euro. Daarnaast heb je nog onderhoudskosten en eventuele installatiekosten.