Waterontharders met zout: tips, kosten en werking

Start vergelijken
  1. Home
  2. Waterontharder
  3. Waterontharders met zout: tips, kosten en werking
  9 mins leestijd

  Ben je in de markt voor een zout waterontharder? Hier lees je hoe het werkt, wat het kost, welke soorten er zijn en waar je op moet letten.

  Wat is een waterontharder met zout?

  Een waterontharder met zout haalt kalk uit het water en maakt het zachter. Dit gebeurt door magnesium- en calciumionen te vervangen voor natriumionen. Een waterontharder met zout kost tussen de 750 euro en 2000 euro.

   

  Waterontharder met zout kopen?

  4 offertes ontvangen en vergelijken, zonder verplichtingen!

   

  Offerte aanvragen >

   

   

   

  Wat, hoe en waarom?

  Een waterontharder op zout is ideaal als je in een gebied woont met hard water. Er zijn vele redenen waarom een waterontharder op zout een goed idee is.

  Voorkomt en verhelpt kalkaanslag 
  Zonder kalkaanslag kun je optimaal profiteren van zacht water en ziet je huis en je huishoudelijke apparaten er schoner en mooier uit. 

   

  Verlengt de levensduur van huishoudelijke apparaten
  Zonder kalkaanslag blijven je huishoudelijke apparaten langer en beter functioneren, op deze manier bespaar je geld en houdt je langer plezier aan je huishoudelijke apparaten. Het is is bewezen dat kalkaanslag de levensduur van apparaten tot wel 30% kan verkorten. 

   

  Werkt 100% efficiënt en duurzaam
  Met een waterontharder voorkom je kalkaanslag. Uit onderzoek is gebleken dat kalkaanslag op je apparaten ervoor kan zorgen dat het stroomgebruik kan oplopen tot wel 20%. Een waterontharder werkt dus super efficiënt en is bovendien energiebesparend en duurzaam.

   

  Is goed voor je huid en haar
  Een waterontharder maakt van hard water zacht water. Het is dermatologisch bewezen dat zacht water goed is voor de huid. Zacht water zorgt er namelijk voor dat: 

  • je huid minder droog is
  • je haar meer glans krijgt

   

  Bespaart schoonmaakmiddelen
  Zonder kalkaanslag hoef je minder geld uit te geven aan schoonmaakproducten. Je hebt namelijk minder schoonmaakproducten nodig voor hetzelfde resultaat, met zacht water kun je het gebruik van schoonmaakproducten halveren. Dit bespaart je geld en is bovendien  beter voor het milieu. 

   

  Hoe werkt een waterontharder met zout?

  Een waterontharder met zout filtert al het harde water met harskorrels. Deze harskorrels bevinden zich in een cilinder en nemen kalk op uit het water. De harskorrels zijn geladen met natriumionen. Bij het proces van het filteren bindt de kalk zich aan de harskorrels en wordt het natrium afgestaan.

  Na een bepaalde periode bevatten de harskorrels geen natrium meer. Hierom worden de harskorrels schoongespoeld met zout. Door het zout worden de harsbolletjes opnieuw opgeladen met natrium. Dit proces heet het regeneratieproces. 
  Tijdens het regeneratieproces wordt het kalkwater en regeneratiewater afgevoerd naar het riool. Na een bepaalde periode moet het zout weer worden aangevuld in de waterontharder. Dit kun jezelf gemakkelijk en snel doen.

  Soorten waterontharders met zout

  Elektronische waterontharder

  Een elektronische waterontharder werkt met een zout en een cilinder dat harskorrels bevat. Een elektrische waterontharder heeft meerdere programma’s en instellingen die zich aan het watergebruik van het huishouden aanpassen. Hierdoor ligt het gebruikt van water en zout bij een elektronische waterontharder lager dan bij een mechanische waterontharder.

  Huishoudens die veel water gebruiken, hebben een waterontharder nodig die hierop is aangepast. Dit komt doordat de waterontharder anders te veel of te weinig water filtert. Er moet namelijk rekening gehouden worden met de capaciteit van de waterontharder.

  Vanwege de meerdere programma’s en instellingen zijn elektronische waterontharders duurder dan mechanische waterontharders. Denk hierbij aan instellingen zoals: een timer wanneer de waterontharder moet regenereren, een herinnering om zout bij te vullen, zelf instellen wanneer er gegenereerd moet worden.

  Mechanische waterontharder

  Een mechanische waterontharder werkt ook met zout en een filter dat harskorrels bevat. Echter werkt een mechanische waterontharder niet op gezette tijden, die je zelf kunt instellen. Een mechanische waterontharder filtert altijd. Hierdoor moet er veel vaker zout worden bijgevuld.

  Daarnaast werk een mechanische waterontharder niet op stroom, maar op basis van waterdruk. Hierdoor is er veel meer plaatsing vrijheid ten opzichte van een elektrische waterontharder.

  De mechanische waterontharder blijft in vochtige ruimtes roestvrij en oxidatievrij. De mechanische waterontharder maakt niet gebruik van elektriciteit en hierdoor zullen er ook minder storingen plaatsvinden.

  Mechanische waterontharders zijn, ten opzichte van elektronische waterontharders, een stuk goedkoper. Wel moet er rekening worden gehouden dat er meer zout wordt gebruikt en daarom ook vaker moet worden gekocht. 

   

  Waterontharder kopen?

  4 offertes ontvangen en vergelijken, zonder verplichtingen!

   

  Offerte aanvragen >

   

   

   

  Voordelen en nadelen van waterontharders met zout

  Om de keuze makkelijker voor je te maken hebben we de voor- en nadelen van waterontharders met zout onder elkaar gezet. 

  Mechanisch 

  Voordelen

   mechanische waterontharder

  Beter voor het milieu, verbruikt geen stroom

  Goedkoper dan elektrische waterontharders

  Betrouwbaar

  Vrije plaatsing, niet afhankelijk van stroom

  Makkelijk te gebruiken

   

  Nadelen

   mechanische waterontharder

  Geen extra instellingen en opties

  Regeneratieproces kan niet zelf worden ingesteld

  Geen meet en data inzichten en instellingen

   

  Elektrisch

  Voordelen

   elektrische waterontharder

  Extra instellingen en opties

  Werkt met een computerprogramma

  Betrouwbaar

  Instelmogelijkheden voor wanneer je niet thuis bent

  Makkelijk te gebruiken

  Meet en data instellingen

   

  Nadelen

   elektrische waterontharder

  Duurder dan een mechanische waterontharder

  Minder duurzaam en milieubewust door stroomgebruik

  Afhankelijk door stroomgebruik, geen vrije plaatsing

   

  Wat kost een waterontharder met zout? 

  Kosten elektrische waterontharder

  De kosten en prijs van een elektrische waterontharder starten  vanaf de €1000,- euro. Dit verschilt per bedrijf en of de waterontharder afkomstig is van een A-merk of B-merk.

  Naast de vaste prijs zijn er ook andere factoren die invloed hebben op de kosten van een waterontharder. De onderhoudskosten kunnen stijgen als er veel water wordt gebruikt en de installatiekosten kunnen de prijs ook doen laten stijgen. Daarnaast kunnen de prijzen ook verschillen bij waterontharders, wanneer de waterontharder een dubbele of slechts enkele cilinder heeft.

  Het verschil in kosten kan bij een dubbele cilinder oplopen tot €400 euro vergeleken met een enkel cilinder. Hieronder staat een tabel die de kosten van een elektrische waterontharder weergeeft:

    Prijs Installatie Onderhoud Reinigingszout
  Elektrische waterontharder A-merk Tussen €1500 – €2000 Ongeveer €250 Vanaf €100 – €200 €12,50 per 25 kilo
  Elektrische waterontharder B-merk Vanaf €950 Ongeveer €250 Vanaf €100 – €200 €12,50 per 25 kilo

  Kosten mechanische waterontharder

  Mechanische waterontharders zijn in het algemeen goedkoper dan elektrische waterontharders. Mechanische waterontharders gebruiken wel meer zout, dit moet dus vaker vervangen worden.

  Daarnaast is er ook een verschil tussen A-merk waterontharders en B-merk waterontharders, net als mechanische waterontharders met een dubbele of een enkel cilinder. Hierdoor kunnen de prijzen van mechanische waterontharders van elkaar differentiëren.

    Prijs Installatie Onderhoud Reinigingszout
  Meganische waterontharder A-merk Tussen €1400 – €2000 Ongeveer €200 – €250 Vanaf €100 – €200 €12,50 per 25 kilo
  Meganische waterontharder B-merk Vanaf €750 Ongeveer €200 – €250 Vanaf €100 – €200 €12,50 per 25 kilo

   

  Waterontharder op zout kopen?

  4 offertes ontvangen en vergelijken, zonder verplichtingen!

   

  Offerte aanvragen >

   

   

   

  Regeneratiezout

  Functie

  Een waterontharder met zout, heeft zoals de naam al zegt, zout nodig om te functioneren. Dit zout wordt ook wel regeneratiezout of onthardingszout genoemd.

  Het regeneratiezout heeft de functie om de harskorrels in de waterontharder te reinigen als deze verzadigt zijn. In dit proces wordt er water samen met het regeneratiezout langs de harskorrels gespoeld, dit water wordt pekelwater genoemd.

  Wanneer het pekelwater in aanraking komt met de harskorrels, worden de harskorrels gereinigd van alle kalkdeeltjes en magnesium. Het pekelwater met al het overbodige kalk en magnesium wordt daarna afgevoerd naar het riool.

  Soorten onthardingszout

  Er zijn 3 soorten onthardingszout: zeezout, rotszout en ingedampt zout. Deze zijn te onderscheiden door de manier waarop ze gewonnen worden.

  Elke soort onthardingszout zou je kunnen gebruiken voor je waterontharder. Het verschil hierin is niet of nauwelijks te merken. Het is daarom niet nodig om de duurste soort onthardingszout te kopen voor je waterontharder.

  Wetenschappelijk is bewezen dat ingedampt zout het beste werkt. Dit zout bevat het meeste natriumchloride en is hierdoor het meest effectief. In onthardingszout zitten geen carbonaten en ijzer, dit vind je bijvoorbeeld wel in keukenzout. In onthardingszout wordt dit weggelaten, dit zou de hardheid van het water namelijk doen toenemen.

  Onthardingszout wordt verkocht in de vorm van korrels, blokken en tabletten zout. De hoeveelheid zout dat in je waterontharder moet, is afhankelijk van het watergebruik in huis. Controleer ongeveer 1 keer maand je zoutreservoir en je voorraad zout. Wanneer je waterontharder geen zout meer bevat, kan je waterontharder ook niet meer regenereren. 

  Hoe moet ik onthardingszout bijvullen? 

  Onthardingszout kun je gemakkelijk zelf bijvullen. Hiervoor hoef je niet perse een monteur in te schakelen. In een waterontharder is het belangrijk dat je altijd onthardingszout (regeneratiezout) gebruikt. Let hierbij wel op dat de zakken zout soms tot wel 25 kg kunnen wegen. Dit maakt het proces van het bijvullen een stuk lastiger.

  Je kunt ook zouttabletten kopen, deze zijn vaak minder zwaar en makkelijker om bij te vullen. Deze tabletten zijn vaak wel duurder, vaak is er een prijsverschil tussen de 2 tot 5 euro.

  Kortom: gebruik altijd onthardingszout en geen gewoon zout in je waterontharder. Onthardingszout garandeert de levensduur van je waterontharder en is het meest zuivere zout dat je kunt kopen. Bovendien blijft je waterontharder beter functioneren en gaat je waterontharder zo lang mogelijk mee.

  Wat zijn de kwaliteitsverschillen tussen A-en-B-merken?

  De kwaliteit van waterontharders kunnen aanzienlijk van elkaar verschillen. De waterontharders kunnen verschillen in functies, uitstraling, werking en prijs. Hierom zijn er dus ook A-merken en B-merken waterontharders.

  Om het je wat makkelijker te maken hebben we een overzicht hieronder geplaatst met alle mogelijke voordelen van het kopen van A-merken:

  • De waterontharder heeft een langere levensduur.
  • Op de leidingen is er niet tot nauwelijks drukverlies.
  • De waterontharder maakt minder geluid en is minder gehorig.
  • De waterontharder heeft handige geavanceerde instellingen (Wifi).
  • De waterontharder heeft een langere garantie.
  • De uitstraling van de waterontharder ziet er mooier en professioneler uit.

   

  Waterontharders op zout kopen?

  Ben jij overtuigd van de voordelen van een waterontharder? Vul dan je wensen op het formulier in op Offerte.nl. Ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van waterontharder bedrijven. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken! Laat je vooral ook adviseren over de beste waterontharder voor jouw huis. Ze spreken de mogelijkheden graag telefonisch met je door.

   

  Veelgestelde vragen

  Wat kost een waterontharder met zout?

  De kosten liggen gemiddeld tussen de € 1150,- en € 2400 voor de aanschaf en installatie. Via onze website kun je gemakkelijk besparen op de kosten. 

  Hoe werkt een waterontharder met zout?

  Door een combinatie van een zoutoplossing en harsbolletjes wordt al het kalk uit het water gehaald. Hierdoor zal je geen last meer hebben van kalk in huis. Lees er hier meer over.

  Kan ik zelf een waterontharder op zout installeren?

  Het is mogelijk om het apparaat zelf te installeren. Wij raden echter aan om het door een specialist te doen. Lees er hier meer over.