Energieverbruik van Waterontharders: een overzicht

Start vergelijken
  1. Home
  2. Waterontharder
  3. Energieverbruik van Waterontharders: een overzicht
  3 mins leestijd

  Een elektrische waterontharder verbruikt energie. Het energieverbruik van een waterontharder is gemiddeld 9 kWh. Dit komt overeen met zo’n 1,80 euro per jaar.
  In vergelijking tot andere huishoudelijke apparaten verbruikt de elektrische waterontharder weinig energie. In de tabel hieronder wordt het verbruik van de elektrische waterontharder vergeleken  met het verbruik van andere huishoudelijke apparaten:

  Apparaat kWh Kosten per jaar
  Waterontharder 9 €1,80,-
  Stofzuiger 80 €20,-
  Koelkast 220 €50,-
  Vaatwasser 250 €60,-

  Men maakt gebruik van een waterontharder om het leidingwater te ontharden. In hard water zit veel calcium en magnesium. Een waterontharder onttrekt deze mineralen uit het water zodat er minder kalkvorming plaats kan vinden. Hierdoor gaan apparaten langer mee en bespaar je geld op energiekosten, schoonmaakmiddelen, verzorgingsproducten en kleding. Meer over de redenen voor het aanschaffen van een waterontharder lees je onder waterontharder kopen.

  Energieverbruik waterontharder

   

  Waterontharders kunnen op twee manieren aangestuurd worden: elektrisch of mechanisch. Een elektrische waterontharder maakt wél gebruik van stroom. Een mechanische waterontharder maakt géén gebruik van stroom. Beide soorten worden hieronder toegelicht.

  Energieverbruik elektrische waterontharders

  Werking

  De elektrische waterontharder werkt op elektriciteit. In de ontharder bevindt zich een sensor waarmee de ontharder het waterverbruik registreert. Wanneer de ontharder zijn maximum aantal aan verwerkt water bereikt, start de ontharder zelf een reiniging. Met behulp van een motor stuurt de microprocessor de kleppen aan die ervoor zorgen dat de waterontharder kan regenereren. Regeneratie is het proces waarin de waterontharder zichzelf spoelt om een nieuwe lading aan water te kunnen ontharden. Dit vindt ongeveer een keer in de week plaats.

  De ontharder gebruikt elektriciteit voor de volgende taken:

  Klokweergave, om de tijd en programma’s weer te geven verbruikt de waterontharder stroom.
  Programma’s activeren, om een programma (bijvoorbeeld regeneratie) te activeren verbruikt de waterontharder stroom.
  Aansturing kleppen,  de processor stuurt de kleppen aan waardoor een waterontharder zichzelf kan regenereren.
  Meldingen, de elektrische waterontharder geeft een signaal wanneer het regeneratiezout aangevuld moet worden.

  Energiekosten

  Het energieverbruik van een waterontharder is minimaal. Op jaarbasis verbruikt een elektrische waterontharder rond de 9 kWh. Dit komt overeen met 1,80 euro per jaar. 

   

  Waterontharder kopen?

  4 offertes ontvangen en vergelijken, zonder verplichtingen!

   

  Offerte aanvragen >

   

   

   

  Energieverbruik mechanische waterontharders

  Werking

  Mechanische waterontharders zijn stroomloze waterontharders die zichzelf besturen op basis van waterdruk. De ontharder heeft een watermeter die de uitgaande stroom aan water meet. Wanneer dit zijn maximale hoeveelheid afgenomen water bereikt, start het een regeneratie. De regeneratie doet de mechanische ontharder op de kinetische energie van het water. Dit is de energie die wordt opgewekt door beweging van het water. Je hebt bij deze ontharder geen invloed op het tijdstip waarop de ontharder gaat regenereren. 

  Energiekosten

  Een mechanische waterontharder heeft een besturing op basis van waterdruk en verbruikt daarmee geen energie. De mechanische waterontharder heeft daarom ook geen energieverbruik. 

  Veelgestelde vragen

  Hoeveel energie verbruikt een waterontharder?

  Het energieverbruik van een waterontharder is minimaal. Op jaarbasis verbruikt een elektrische waterontharder rond de 9 kWh. Bekijk hier hoe zich dat verhoudt ten opzichte van andere huishoudelijke apparaten.

  Gebruikt een waterontharder altijd energie?

  Nee, een mechanische waterontharder heeft geen stroomtoevoer nodig omdat deze werkt op basis van waterdruk. Een elektrische waterontharder verbruikt wel energie. Bekijk hier hoeveel dat precies is.