Waterontharder kopen: kosten, soorten en meer!

Start vergelijken
  1. Home
  2. Waterontharder
  3. Waterontharder kopen: kosten, soorten en meer!
  6 mins leestijd

  Een waterontharder wordt aangeschaft om geldbesparing, een langere levensduur van apparaten, geen last meer van zichtbaar kalkaanslag en lichamelijke voordelen te waarborgen. Kosten voor waterontharders lopen erg uiteen. Vraag bij ons vrijblijvend een offerte aan om prijzen te vergelijken!

  Waarom een waterontharder kopen?

  Het aanschaffen van een waterontharder gebeurt om meerdere redenen. Hieronder benoemen we er een aantal.

  Geldbesparing

  Als eerste bespaar je met het gebruik van een waterontharder geld. Geldbesparing vindt plaats op de volgende gebieden:
  Energiekosten, door ophopende kalkaanslag kan water minder goed door de leidingen stromen en is er meer energie nodig om het water te verwarmen. Hierdoor stijgt je energieverbruik.

  Schoonmaakmiddelen, je verbruikt meer zeepproducten en schoonmaakmiddelen met hard water dan met zacht water. Dit komt omdat zeep in hard water niet alleen een reactie aangaat met het vuil maar ook met de kalkdeeltjes. In zacht water bevinden zich minder kalkdeeltjes waardoor je ook minder zeepproducten en schoonmaakmiddelen nodig zal hebben.

  Verzorgingsproducten, in hard water bevindt zich veel magnesium en calcium. Een hoge concentratie aan deze mineralen in water kan zorgen voor huidirritatie. Wanneer je hier last van hebt, kan je met zacht water besparen op crèmes en of andere verzorgingsproducten die nodig zijn bij deze klachten.

  Kleding, de vele kalkdeeltjes in hard water zorgen ervoor dat kleding tijdens het wassen sneller slijt. De kleding verliest sneller zijn kleur, de levensduur van kleding neemt af en de kleding voelt harder aan. Door te wassen met zacht water gaan kledingstukken langer mee.

  Langere levensduur apparaten

  Daarnaast gaan huishoudelijke apparaten langer mee wanneer ze op zacht water werken. Hard water zorgt voor kalkafzetting in alle huishoudelijke apparaten die gebruik maken van water. Denk hierbij bijvoorbeeld aan koffiemachines, vaatwassers, wasmachines, enz. Deze apparaten zullen na verloop van tijd niet meer optimaal kunnen functioneren omdat de ophopende kalk het apparaat in de weg gaat zitten.

  Ook heb je met gebruik van een waterontharder geen last meer van zichtbare kalkaanslag. Kalkaanslag herken je aan een ruw, wit/geel oppervlak en kan er hinderlijk uitzien. Overal in huis waar je water gebruikt zie je het terug, denk aan: kranen, de douchekop of ander sanitair. Zichtbaar kalkaanslag is moeilijk weg te poetsen maar is met een waterontharder te verhelpen.

  Beter voor huid en haar

  En als laatste verdwijnen met het gebruik van een waterontharder lichamelijke klachten als een droge huid en dof haar. Douchen met hard water draagt bij aan een droge huid en dof haar omdat het overschot aan mineralen in hard water een verstikkend laagje om het haar of op de huid creëren. Hierdoor drogen haar en huid uit. Klachten als deze verminderen aanzienlijk wanneer er gedoucht wordt met zacht water.

   

  Waterontharder kopen?

  4 offertes ontvangen en vergelijken, zonder verplichtingen!

   

  Offerte aanvragen >

   

   

   

  Welke soort waterontharder kopen? 

  Er zijn 3 verschillende soorten waterontharders:

  • waterontharder op zout
  • waterontharder op filter
  • magnetische waterontharder

  Alle 3 hebben ze hun eigen manier om kalkvrij water te vormen uit hard water. De werking van de 3 soorten worden hieronder kort toegelicht.

  Waterontharder op zout kopen

  Een waterontharder op zout werkt op basis van harsbolletjes en een zoute spoeling. De harsbolletjes verzadigen zich met de mineralen calcium en magnesium, die zorgen voor de vorming van kalk. Als de cilinder verzadigd is met de kalk vormende deeltjes wordt deze schoongespoeld met een zoute oplossing.

  De waterontharder op zout werkt volgens de volgende stappen:

  1. leidingwater komt aan in de ontharder
  2. het water verspreidt zich over de cilinder(s)
  3. de kalkdeeltjes worden opgevangen door bolletjes hars
  4. het zachte water verplaatst zich tussen de harsbolletjes door
  5. het zachte water verlaat de cilinder
  6. het zachte water komt uit de kraan

  Mechanisch of elektrisch kopen

  Daarnaast is er onder de waterontharders op zout nog een onderscheid te maken tussen een mechanische- of een elektrische waterontharder op zout. Het verschil tussen de twee zit hem voornamelijk in het gebruik van elektriciteit en het moment van regeneratie. Regeneratie is het proces waarin de waterontharder zichzelf spoelt om een nieuwe lading aan water te kunnen ontharden.

  De elektrische waterontharder
   

  • – Maakt gebruik van elektriciteit
   – Spoelt op een voor jou gunstig moment
   – Heeft weinig verspilling van water en zout
   – Heeft weinig plaatsingsmogelijkheden omdat het een goede stroomtoevoer nodig heeft en het vochtvrij moet staan

   

  De mechanische waterontharder
   

  • – Maakt gebruik van de kinetische energie uit de waterdruk
   – Spoelt na een hoeveelheid verwerkt water, de spoeling is niet af te stellen op een voor jou gunstig moment
   – Meer verspilling van water en zout
   – Heeft veel plaatsingsmogelijkheden omdat het geen stroomtoevoer nodig heeft

  Waterontharder op filter kopen

  Een waterontharder op filter werkt op basis van een waterton en een filter. Het filter filtert het bestaande kalk uit het leidingwater. Een filter gaat zo’n twee jaar mee en moet daarna vervangen worden om kalk uit het water te kunnen blijven filteren.

  De waterontharder op filter werkt volgens de volgende stappen:

  1. leidingwater bereikt waterton met filter
  2. in het filterpatroon vindt een fysische reactie plaats
  3. kalkdeeltjes worden daarmee ingekapseld
  4. kalkdeeltjes blijven achter in het filter
  5. er kan geen aanslag meer gevormd worden

  De onschadelijke natriumionen en mineralen worden er niet uitgefilterd en blijven wél behouden. Hierdoor krijg je deze nog wel binnen als je het water zou drinken.
  De waterontharder op filter maakt geen gebruik van een spoeling. Hierdoor is er ook geen onnodig waterverbruik en heeft de ontharder geen elektriciteit of zout nodig.

  Magnetische waterontharder kopen

  De magnetische waterontharder werkt op basis van magnetisme. De magneet zorgt ervoor dat calcium en magnesium niet met elkaar kan kristalliseren. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de daadwerkelijke werking van de magnetische waterontharder.

  De werking van de waterontharder magneet gaat als volgt:

  1. het water bereikt het stuk leiding waar de magneet zich bevindt
  2. rondom de magneet kunnen de deeltjes niet binden
  3. er vindt daardoor geen reactie plaats tussen deeltjes en kalk clustert niet samen
  4. voorbij de waterontharder magneet kan kalk niet meer hechten aan apparatuur en leidingen

   

  Waterontharder offertes vergelijken?

  4 offertes ontvangen en vergelijken, zonder verplichtingen!

   

  Offerte aanvragen >

   

   

   

  Waterontharder kopen: hoe zit het met de kosten

  Hoe dit het met de kosten? Wanneer je een waterontharder gaat kopen kun je rekening houden met de onderstaande richtprijzen.

  Type Prijs
  Magnetisch €20 – €180
  Zout (elektrisch) €1.000 – €2.500
  Zout (mechanisch) €800 – €2.000
  Filter €300 – €1.000

   

  Ben je overtuigd van de voordelen van de waterontharder? Vul dan nu je wensen in op offerte.nl. Je ontvangt binnen 24 uur een aantal op maat gemaakte offertes door leveranciers van waterontharders. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken. Laat je vooral ook adviseren over de beste waterontharder voor jouw huishouden. Leveranciers spreken de mogelijkheden graag telefonisch met je door. 

   

  Veelgestelde vragen

  Waar koop je een waterontharder?

  Je vraagt bij ons vrijblijvend een offerte aan en vult jouw wensen in. Binnen 24 uur ontvang je van ons een aantal op maat gemaakte offertes door leveranciers van waterontharders. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voor jou beste waterontharder aanschaffen.

  Hoeveel kost een waterontharder? 

  De kosten voor een waterontharder hangen af van welke soort waterontharder je aanschaft. Vraag bij ons een offerte aan om prijzen te kunnen vergelijken.