Waterontharders vergelijken: volledige test + uitkomst

Start vergelijken
  1. Home
  2. Waterontharder
  3. Waterontharders vergelijken: volledige test + uitkomst
  8 mins leestijd

  Om uit te zoeken welke waterontharder het meest geschikt is voor jouw huishouden, zijn er 4 stappen om bij stil te staan. Waterontharders vergelijken doen we aan de hand van 4 factoren; het type waterontharder, de capaciteit, een elektrische of mechanische waterontharder en een enkele of een dubbele cilinder. 

  Deze 4 stappen helpen je bij het uitzoeken van een voor jou geschikte waterontharder. Wanneer je er over uit bent dat je een waterontharder aan wil schaffen, is de volgende stap om waterontharder te vergelijken op kwaliteit en prijs.

  Daarvoor moet je de verschillende soorten en opties binnen het assortiment aan waterontharders vergelijken met elkaar. Wij helpen je graag om tot de voor jou geschikte waterontharder te komen.

  Hoe kies ik de beste waterontharder?

  Voordat je kan beginnen met waterontharders te vergelijken moet je weten waar je op moet letten. Welke soorten zijn er en wat zijn de kosten van ieder type? Om een waterontharder te vinden die voldoet aan al jouw eisen, zijn er een aantal keuzes om even bij stil te staan voordat je de waterontharder aanschaft. Om de juiste waterontharder aan te schaffen zijn er 5 stappen om de voor jou juiste waterontharder uit te zoeken. Deze stappen nemen we hieronder met je door. Ook vind je hieronder een tabel waarin je gemakkelijk de verschillende waterontharders kan vergelijken.

  Type Werking Capaciteit Cilinders Prijs Grootste voordeel
  Magnetisch Niet bewezen n.v.t. n.v.t. €20 – €180 Zonder zout of toegevoegde chemicaliën
  Zout (elektrisch) Bewezen 10, 14, 16, 18 of 20 personen Enkel of dubbel €1.000 – €2.500 Tijd van regeneratie kan worden ingesteld
  Zout (mechanisch) Bewezen 10, 14, 16, 18 of 20 personen Enkel of dubbel €800 – €2.000 Stroombesparing
  Filter Bewezen 10, 14, 16, 18 of 20 personen n.v.t. €300 – €1.000 Onschadelijke mineralen worden niet uit het water onttrokken

  Stap 1: waterontharder vergelijken op type

  Allereerst bepaal je het type waterontharder dat je wil. De manier waarop de waterontharders het water ontharden verschillen per type nogal van elkaar. Er zijn 3 soorten waterontharders:

  • waterontharder op zout
  • waterontharder op filter
  • magnetische waterontharder

  Waterontharder op zout

  De waterontharder op zout werkt met een apparaat van een of twee cilinders. Deze cilinders vullen zich met het leidingwater. In de cilinders bevinden zich harskorrels die het calcium en magnesium uit het leidingwater onttrekken. Op deze manier kan er geen kalk gevormd worden. De opgenomen deeltjes worden vervolgens weggespoeld met een zoutoplossing. De zoutoplossing met calcium en magnesium deeltjes verdwijnt via de afvoer en het zachte water komt uit de kraan.

  De kosten voor een waterontharder op zout liggen tussen de 2000-2200 euro. Dit zijn de aanschafkosten voor het apparaat, hier komen nog de variabele kosten van het zoutverbruik en jaarlijks onderhoud bovenop.

  De werking van dit type waterontharder is wél wetenschappelijk bewezen.

   

  Waterontharder op filter

  De waterontharder op filter bestaat uit een kleine watertank die met behulp van een filter de bestaande kalk uit het leidingwater filtert. Hierdoor komt de kalk niet verder dan de ontharder en kan het ook niet voor kalkaanslag zorgen.

  De onschadelijke mineralen calcium en magnesium worden er bij dit systeem niet uitgefilterd en blijf je dus wél behouden. Hierdoor krijg je deze nog wel binnen als je het water zou drinken. Deze mineralen zijn niet schadelijk voor de gezondheid.

  De kosten van een waterontharder op filter beginnen vanaf 450 euro.  Dit zijn de vaste aanschafkosten voor het apparaat, hier komen nog variabele kosten voor filter vernieuwing bovenop. Na 2 jaar is een filter toe aan vernieuwing. Een nieuw filter kost 199 euro. 

  De werking van dit type waterontharder is wél wetenschappelijk bewezen.

   

  Magnetische waterontharder

  Wanneer de mineralen calcium en magnesium in water binden, reageren ze tot kalk.  De makers van de magnetische ontharders claimen met magnetisme dit proces van binding te kunnen stoppen. Hierdoor zou minder kalk aan apparatuur en leidingen hechten.

  De waterontharder magneet plaats je zelf op de waterleiding. Dit zorgt ervoor dat binnen het bereik van de magneet de mineralen niet meer aan elkaar binden.
  Kalk wordt bij dit type niet uit het water gefilterd maar er wordt met het magnetisch veld ervoor gezorgd dat het niet meer neer slaat als kalkaanslag. Het water wordt dus niet onthard maar het zorgt er wel voor dat je minder kalkaanslag krijgt.

  De daadwerkelijke werking van dit systeem is niet bewezen. Er is tot nu toe geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat aantoont dat de magnetische waterontharder daadwerkelijk effect heeft op de hoeveelheid kalkaanslag. Om deze reden werken wij niet samen met aanbieders van magnetische waterontharders.

  Indien je voor een oplossing wilt gaan die meer zekerheid biedt over de ontharding van je leidingwater, kan je kiezen tussen een waterontharder op zout of een waterontharder op filter.

   

   

  Waterontharder offertes vergelijken?

  4 offertes ontvangen en vergelijken, zonder verplichtingen!

   

  Offerte aanvragen >

   

   

   

  Stap 2: waterontharder vergelijken op capaciteit

  Wanneer je een keuze hebt gemaakt voor het type waterontharder, is de volgende stap om te kijken naar de benodigde capaciteit voor jouw waterontharder. Een groter huishouden heeft een waterontharder met een grotere capaciteit nodig dan een klein huishouden. Dit omdat een groter huishouden een hoger waterverbruik heeft dan een kleiner huishouden.

  De capaciteit van een waterontharder is het aantal liters water dat in de tank past. Ofwel de hoeveelheid water dat de waterontharder in één keer kan ontharden. De opties bestaan uit waterontharders met een capaciteit van 10, 14, 16 en 18 tot 20 liter.

  Een factor die een rol speelt bij het kiezen van de capaciteit is de grootte van het huishouden. Welke capaciteit jij nodig hebt kan je aflezen in de tabel hieronder. Hierin is uiteen gezet welke capaciteit aanbevolen wordt per grootte van het huishouden.

  Aantal personen huishouden Capaciteit Prijs
  1-2 personen 10 Liter Vanaf €699,-
  1-4 personen 14 Liter Vanaf €799,-
  4-7 personen 16 Liter Vanaf €999,-
  6-10 personen 18 Liter Vanaf €999,-
  10+ personen 20 Liter Vanaf €1490,-

  Stap 3: elektrisch of mechanisch

  Wanneer de waterontharder op zout je interesse trekt, is hierbinnen nog een extra keuze te maken. De waterontharder op zout kan namelijk zowel elektrisch als mechanisch aangestuurd worden. Beiden opties worden hieronder besproken:

  Elektrisch

  Elektrische aansturing houdt in dat de ontharder de regeneratie aanstuurt door middel van elektriciteit. Regeneratie is het proces waarin de waterontharder de harskorrels spoelt om daarna een nieuw aantal liters water te kunnen ontharden. Voor deze variant wordt dus elektriciteit verbruikt.

  Het systeem werkt tijdgestuurd.  Dit houdt in dat je het tijdstip in kan stellen waarop het apparaat zich regenereert. Een voordeel hieraan is dat je een geschikt tijdstip kan kiezen waarop het apparaat zich regenereert. Dit proces kan namelijk voor wat lawaai of een korte duur van hard water zorgen.

   

  Mechanisch

  Een mechanische aansturing houdt in dat de ontharder een regeneratie aanstuurt op de waterdruk. De mechanische variant regenereert zich op de kinetische energie die het apparaat haalt uit het stromende water. Voor deze variant is dus géén elektriciteit nodig.

  Dit systeem werkt volume gestuurd. Dit houdt in dat het apparaat zichzelf regenereert nadat er een x aantal aan water door de cilinder is verwerkt. Wanneer het apparaat dit maximum bereikt, zal het een regeneratie starten. Je hebt hierbij dus géén invloed op het tijdstip van de regeneratie.

   

   

  Waterontharder offertes vergelijken?

  4 offertes ontvangen en vergelijken, zonder verplichtingen!

   

  Offerte aanvragen >

   

   

  Stap 4: enkel of dubbel cilinder

  Daarnaast is er bij de waterontharder op zout een onderscheid te maken tussen waterontharders met een enkele of een dubbele cilinder. Bij een waterontharder met een dubbele cilinder is er altijd zacht water beschikbaar. Dit komt omdat de cilinders op andere momenten van elkaar regenereren. Tijdens de spoeling kan een cilinder namelijk geen zacht water leveren. Wanneer de ene cilinder spoelt, blijft in het geval van een waterontharder met een dubbele cilinder de andere cilinder zacht water leveren.

  Bij een waterontharder met een enkele cilinder heb je tijdens de regeneratie van de ontharder géén beschikking over zacht water. De tijd die een waterontharder nodig heeft om te regenereren verschilt. Kleinere formaten kunnen met 15 minuten klaar zijn, waarbij een grote ontharder soms wel een uur nodig kan hebben.

  Een waterontharder met twee cilinders is niet noodzakelijk maar biedt wel extra comfort. Zeker voor huishoudens met een hoog watergebruik kan het onhandig zijn wanneer het zachte water er tijdelijk uit ligt. De waterontharder op zout moet meestal rond de één keer per week regenereren.

  Stap 5: waterontharder vergelijken op prijs

  De types waterontharder verschillen erg van elkaar in prijzen. De magnetische waterontharder is de goedkoopste optie, deze koop je al vanaf 20 euro. Omdat de werking van deze ontharder echter niet wetenschappelijk bewezen is laten we deze optie buiten beschouwing.

  De kosten voor waterontharder op zout liggen gemiddeld tussen de 1000-2000 euro. Dit zijn de aanschafkosten. Daarnaast heb je nog de variabele kosten van het aanvullen van het zout,

  Een waterontharder op filter kost gemiddeld tussen de 300 en 1000 euro. Dit zijn de aanschafkosten. Daar komen nog wel de variabele kosten voor het vervanging van het filter bovenop. De vervanging van het filter is om de twee jaar nodig en kost rond de 200 euro.

  Soort Prijs Overige kosten
  Magnetisch €20 – €120 n.v.t.
  Zout €1.000 – €2.000 Regeneratiezout (+- €60 per jaar o.b.v. gezin van  vier personen)
  Filter €300 – €1000 Vervanging filter (+- €200 om de twee jaar)

   

  Waterontharders vergelijken via Offerte.nl

  Ben je overtuigd van de voordelen van een waterontharder? Offerte.nl helpt je graag met het vinden van een leverancier voor jouw ideale waterontharder. Vul je wensen vrijblijvend in op ons formulier en ontvang gratis tot 3 verschillende waterontharder offertes. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken.