Een waterontharder vermindert het kalkgehalte in het water en zet hiermee hard leidingwater om in zacht leidingwater. Dit kan op 3 manieren: middels een waterontharder die werkt op basis van zout, een waterontharder die werkt op basis van een filter of een waterontharder die werkt op magnetisme.
Soorten waterontharders
Er zijn 3 verschillende soorten waterontharders:
- waterontharder op zout
- waterontharder op filter
- magnetische waterontharder
Alle 3 hebben ze hun eigen manier om te zorgen dat het kalk en magnesium uit het water onttrokken wordt om zo kalkvorming en hard water tegen te gaan. De 3 soorten worden hieronder toegelicht:
Hoe werkt een waterontharder op zout?
Een eerste manier waarop water onthard kan worden is door middel van een systeem dat werkt met regeneratiezout. Dit systeem werkt vaak met twee cilinders, op deze manier is er altijd zacht water beschikbaar. De cilinders ontharden het water als volgt:
De twee cilinders verzadigen zich langzaam met calcium en magnesium deeltjes uit het leidingwater. De verzadiging vindt plaats via de kunstharskorrels. Deze korrels onttrekken het calcium en magnesium uit het leidingwater.
Voornamelijk calcium is verantwoordelijk voor de vorming van kalkaanslag en hard water. Kalk ontstaat wanneer calcium een reactie aangaat met carbonaat.
Als één cilinder verzadigd is met de kalk vormende deeltjes wordt deze schoongespoeld met een zoute oplossing. Dit heet het regeneratiezout.
Na de spoeling verdwijnt het kalkhoudende water door de afvoer en wordt de cilinder nagespoeld met regeneratiewater.
Tijdens deze naspoeling wordt de cilinder opnieuw geschikt gemaakt voor het ontharden van een volgende lading aan water. Het zachte water stroomt vervolgens door naar het tappunt.
De verzadiging van de cilinders loopt niet synchroon. Als de ene cilinder toe is aan een spoeling, blijft de andere cilinder nog zacht water leveren. Op deze manier blijft er altijd zacht water beschikbaar.
Levensduur
Het apparaat van de waterontharder op zout gaat lang mee, wel zo’n 15-25 jaar. Hoe lang het precies mee gaat hangt vooral af van het onderhoud dat aan het apparaat gepleegd wordt. Een beter onderhouden apparaat gaat langer mee.
3 tips om deze waterontharder zo lang mogelijk mee te laten gaan:
- Gebruik het voor jouw waterontharder geschikte zout voor het regenereren
- Zorg voor een goede hygiëne van het zoutvat. Sluit het goed af zodat er geen insecten of vuil bij komt
- Vul het zout op tijd aan
Installatie
De installatie van deze waterontharder is mogelijk om zelf uit te voeren. Je ontvangt dan een handleiding hoe en waar het apparaat te installeren. Een voordeel hieraan is dat je sneller gebruik kan maken van je waterontharder. Een installateur kan soms een wachttijd hebben.
Het is ook mogelijk het apparaat door een professional te laten installeren. Zij kijken nauwkeurig naar de juiste plaatsing, afwerking en meten het water voor een optimaal resultaat. Ook geeft de installateur uitleg over hoe de waterontharder ingesteld en gebruikt kan worden. Op deze manier ben je 100% zeker van een juiste werking van jouw waterontharder.
- Als eerste is het verstandig het apparaat jaarlijks schoon te (laten) maken. Om de levensduur te optimaliseren moet het apparaat gereinigd worden en de onderdelen besmeerd worden met vet.
- Ten tweede moet er voldoende regeneratiezout in het apparaat aanwezig blijven om het naar behoren te laten werken. Elke paar weken moet het reservoir aangevuld worden.
Wanneer dit uitblijft kan er alsnog kalkvorming en hard water ontstaan omdat de kunstharskorrels dan niet gereinigd kunnen worden met de zoutspoeling. Hierdoor kan er dan geen nieuw calcium en magnesium uit het water onttrokken worden.
Verder heeft dit type waterontharder weinig onderhoud nodig. Doordat het zichzelf reinigt met zacht water wordt hoeft er naast de toevoeging van het zout en de jaarlijkse schoonmaak weinig naar omgekeken te worden.
Waterontharder offertes vergelijken?
4 offertes ontvangen en vergelijken, zonder verplichtingen!
Hoe werkt een waterontharder op filter?
Een waterontharder op basis van filter bestaat uit een kleine waterton dat met behulp van een filter het bestaande kalk uit het leidingwater filtert.
In het filterpatroon vindt een fysische reactie plaats dat de kalkdeeltjes als het ware inkapselt. Omdat de kalkdeeltjes worden ingekapseld kunnen ze geen aanslag meer vormen in leidingen en apparaten.
Er blijft echter wel een kleine hoeveelheid kalk achter in het ‘schone’ water, maar het merendeel wordt wel tegengehouden door de filter.
De onschadelijke natriumionen en mineralen in het water worden er niet uitgefilterd en blijven wél behouden. Hierdoor krijg je deze nog wel binnen als je het water zou drinken.
De waterontharder op filter maakt geen gebruik van een spoeling. Hierdoor is er ook geen onnodig waterverbruik. Ook heeft het geen elektriciteit of zout nodig.
Levensduur
De watertonnen zijn voorzien van een filterpatroon. Deze filterpatronen gaan gemiddeld zo’n 2-3 jaar mee. Daarna is de harslaag zo aangetast dat het verstandig is om een nieuw filter te kopen en te installeren.
De tonnen zelf hebben wel een onbeperkte levensduur.
1 tip om deze waterontharder zo lang mogelijk mee te laten gaan is dan ook:
Reinig en vervang de filters op tijd. Op deze manier ga je groei van eventuele bacteriën tegen.
Installatie
De waterontharder met het filter is een apparaat wat je redelijk gemakkelijk zelf kan installeren. Ze kunnen zowel staand als hangend geïnstalleerd worden.
De ton kan op elk gewenste plek in het huis geplaatst worden. Wanneer je het bij de binnenkomst van al het leidingwater plaatst, zal elk waterpunt in het huis gefilterd water leveren.
Wanneer je het voor een specifiek waterpunt of apparaat installeert, zal het alleen dit waterpunt filteren. Denk hierbij aan een wasmachines, vaatwassers of koffieapparaten.
Onderhoud
Het onderhoud van het waterontharder systeem met filter is vrij eenvoudig. De filters bestel je er los bij. Deze vervang je om de twee jaar om het apparaat optimaal te laten werken. Ook deze zijn gemakkelijk zelf te vervangen.
Waterontharder offertes vergelijken?
4 offertes ontvangen en vergelijken, zonder verplichtingen!
Hoe werkt een magnetische waterontharder?
Een magnetische waterontharder werkt op magnetisme en zal ervoor zorgen dat calcium en magnesium niet met elkaar kunnen kristalliseren.
Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de daadwerkelijke werking van de magnetische waterontharder.
Ook werkt het systeem alleen bij een voldoende sterk magnetisch veld van minimaal 500+ Gauss. Dit wordt niet behaald door de magneten die op de markt aangeboden worden.
Levensduur
Aangezien het wetenschappelijk bewijs voor de werking van een magnetische waterontharder ontbreekt, kan er ook weinig gezegd worden over de levensduur van dit product.
Het product zelf zal flink wat jaren meegaan, maar over de werking of blijvende werking van dit product is nog niks bekend.
Installatie
Deze waterontharder is als het ware een magneet die op de waterleiding wordt geplaatst. Deze waterontharder is eenvoudig te installeren en kan al binnen 1 minuut aangesloten worden. Dit product hoeft maar 1 keer geïnstalleerd te worden
Onderhoud
De magnetische waterontharder heeft geen onderhoud nodig.
Hoe weet ik of het werkt?
Om zeker te weten of de hardheid van het water is gedaald, kan je dit laten meten door een professional of het zelf testen. Wanneer je de waterontharder door een professional laat installeren, meet diegene dit meestal voor je.
De eenheid waarin waterhardheid wordt uitgedrukt is dH (Duitse Hardheid). 1 dH staat gelijk aan 17,8 mg kalk per liter water. Tot en met 7 dH spreken we het over zacht water. Alles daarboven noemen we hard water. Als je zelf de hardheid van het water wil testen kan dit op twee manieren:
Testen met een druppeltest
Bij deze test vul je een klein maatbekertje met het water dat je wilt testen. Vervolgens voeg je hier druppel voor druppel de testvloeistof aan toe en tel je het aantal druppels dat je toevoegt. Wanneer het water van kleur verandert stop je.
Aan de hand het aantal druppels dat je hebt toegevoegd kun je vervolgens afleiden hoe hard het water is. De resultaten van deze test zijn vrij nauwkeurig.
Deze test is in de winkel of online te koop en kost rond de 10-15 euro. Ook kan je er meerdere testen mee uitvoeren.
Testen met teststrips
Een andere methode om de hardheid van het water te meten is door gebruik te maken van teststrips. Dit zijn strips die je kort in het water dompelt tot alle vier de reactievakjes nat zijn. Vervolgens kan je aan de verkleuring van de strip aflezen wat de hardheid van het water is.
Deze test is minder nauwkeurig dan de druppeltest. Het geeft een ruwe schatting van de hardheid van het water. Deze test is dus niet geschikt om een waterontharder mee af te stellen. Wel kan je ermee vaststellen of het apparaat zijn werk nog doet.
Deze test is in de winkel of online te koop en kost rond de 4-10 euro. Er worden meestal meerdere teststrips meegeleverd zodat je meerdere testen kan uitvoeren.
Wil je een op maat gemaakte offerte ontvangen wat betreft de voor jou beste waterontharders? Vul dan het onderstaande formulier in op basis van jouw situatie en wensen. Aan de hand van deze wensen matchen wij je aan 4 verschillende bedrijven die hier het best bij passen.
Zij doen je een vrijblijvende offerte en staan klaar om al je vragen te beantwoorden.
Veelgestelde vragen
Welke soorten waterontharders zijn er?
Er zijn 3 soorten waterontharders: waterontharders op zout, waterontharders op filter en waterontharders op magnetisme.
Wat is de werking van waterontharder?
Een waterontharder vermindert het kalkgehalte in het water en zet hiermee hard leidingwater om in zacht leidingwater. Onder zacht leidingwater verstaan we water met een dH van 7 of minder.
Hoe weet je of de waterontharder werkt?
Een waterontharder werkt wanneer de hardheid van het leidingwater daalt. Het verschil kan gemeten worden door een professional of zelf met gebruik van een druppeltest.