Split airco laten installeren? Bekijk hier de kosten en opties

Start vergelijken
  1. Home
  2. Airco
  3. Split airco laten installeren? Bekijk hier de kosten en opties
  5 mins leestijd

  Een split airco is een airco systeem waarmee je ruimtes kan koelen, verwarmen, ventileren of ontvochtigen. De aanschafkosten voor een split airco liggen gemiddeld tussen de 1.300 en 2.500 euro inclusief installatie.

  Wil je meerdere ruimtes tegelijkertijd koelen en/of verwarmen? Dan is een split airco perfect voor jou! Door de optie voor meerdere binnenunits kan je deze airconditioning in meerdere ruimtes tegelijkertijd gebruiken. In dit artikel leggen we je alles uit over de split airco: de werking, functionaliteiten, kosten en welke voordelen het kent!

  Wat is een split airco?

  Een split airco is een vast airco systeem dat bestaat uit minimaal twee delen, namelijk: een buitenunit en één of meerdere binnenunits. Het systeem werkt op basis van koelvloeistof dat wordt rondgepompt via leidingen tussen de binnen- en buitenunit.

  Een split airco zorgt ervoor dat warmte wordt onttrokken aan de binnenlucht en wordt afgegeven aan de buitenlucht. Het systeem maakt gebruik van koelvloeistof om de warme lucht mee af te koelen. Naast koelen, kan je met deze airco ook ruimtes verwarmen, ventileren of ontvochtigen.

  De binnenunit(s) kun je in verschillende ruimtes in huis plaatsen, waardoor je meerdere ruimtes tegelijkertijd kunt koelen. De buitenunit wordt buitenshuis gemonteerd, bijvoorbeeld aan het dak of aan de gevel.

  Split airco voordelen

  Meerdere ruimtes tegelijkertijd koelen/verwarmen

  Kan ook ventileren, ontvochtigen en/of verwarmen

  Fluisterstille werking

  Zuinig energieverbruik

  Split airco nadelen

  Niet op te bergen door meerdere units

  Moeilijker te installeren

  Hogere aanschafkosten

  Gratis Airco offertes vergelijken?

  Vul uw wensen in en ontvang 4 offertes op maat binnen 24 uur!

  Vrijblijvend aanvragen >

  Hoe werkt een split airco?

  Een split airco is een warmtepompsysteem dat werkt op basis van koelvloeistof. Deze wordt via leidingen rondgepompt tussen de verschillende binnen- en buitenunits. De koelvloeistof zorgt ervoor dat warmte uit de lucht wordt opgenomen en vervolgens via de buitenunit naar buiten wordt afgevoerd.
  De stappen die een split airco volgt om ruimtes te koelen zijn als volgt:

  1. De binnenunit onttrekt warmte uit de binnenruimte(s);
  2. De warme lucht loopt door de warmtewisselaar, dit is een leiding met koelvloeistof;
  3. In de warmtewisselaar neemt de koelvloeistof de warmte van de lucht op;
  4. De lucht koelt af;
  5. De gekoelde lucht wordt terug de ruimtes in geblazen;
  6. De warme koelvloeistof wordt gecondenseerd waardoor het weer in koelvloeistof transformeert;
  7. Het proces herhaalt zich.

  Wat kan een split airco?

  Het koelen van ruimtes is de meest gebruikte functie van een airco. Maar naast koelen het koelen van ruimtes, kan een split airco nog veel meer. Andere functies van een split airco zijn: ruimtes verwarmen,  ventileren en ontvochtigen.

  Ruimtes verwarmen

  Een split airco kan naast koelen óók gebruikt worden om ruimtes te verwarmen. Het proces wordt dan omgedraaid. De airco trekt dan de warmte van de buitenlucht aan. Vervolgens koelt de airco de buitenlucht waardoor er warme lucht naar binnen geblazen wordt.

  Ruimtes ventileren

  Ook kunnen sommige split airco’s ruimtes ventileren. Bij het ventileren van een ruimte wordt de binnenlucht naar buiten afgevoerd en verse buitenlucht naar binnen gezogen. De binnenlucht met stof, pollen en nare luchtjes vervangt zich voor nieuwe frisse lucht.

  Ruimtes ontvochtigen

  Tot slot kunnen split airco’s ook gebruikt worden om ruimtes te ontvochtigen. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent, de split airconditioning zorgt ervoor dat het rond dit punt blijft.

  Gratis Airco offertes vergelijken?

  Vul uw wensen in en ontvang 4 offertes op maat binnen 24 uur!

  Vrijblijvend aanvragen >

  Wat kost een split airco?

  De kosten voor een split airco bestaan uit de aanschafkosten en de installatiekosten. Hieronder lichten we beide soorten kosten toe:

  Aanschafkosten

  De aanschafkosten voor een split airco liggen gemiddeld tussen de 1.300 en 2.500 euro. Deze kosten zijn inclusief montage.

  `Hoe hoog de aanschafkosten daadwerkelijk uitvallen hangt af van het koelvermogen van de airco. Het koelvermogen van een split airco kan variëren tussen de 2.5 kW en 7.0 kW. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger de aanschafkosten. In onderstaande tabel staan de gemiddelde split airco prijzen per koelvermogen.

  Koelvermogen Gemiddelde aanschafkosten (incl. installatie)
  2.5 kW €1.300 – €1.600
  3.5 kW €1.500 – €1.700
  5.0 kW €1.600 – €2.200
  7.0 kW €2.000 – €2.500

  Hoe hoog het koelvermogen van jouw split airco moet zijn, is afhankelijk van de ruimte die je wil koelen. Hoe groter de ruimte, hoe hoger het benodigd vermogen. In onderstaande tabel staat per vermogen het maximale oppervlakte dat hiermee gekoeld kan worden.

  Koelvermogen Gemiddelde aanschafkosten (incl. installatie)
  2.5 kW Maximaal 70 m3
  3.5 kW Maximaal 120 m3
  5.0 kW Maximaal 170 m3
  7.0 kW Maximaal 240 m3

  Installatiekosten

  De installatiekosten worden vaak meegerekend in de totaalprijs van airco. Als dit het geval is, staat er dat de aanschafkosten inclusief montage zijn. Gemiddeld kost de montage van een split airco tussen de 1200 en 3000 euro. Hoe hoog deze kosten daadwerkelijk uitvallen is afhankelijk van de hoeveelheid units die geplaatst dienen te worden.

  Benieuwd wat een split airco jou precies zal kosten? Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvend een aantal offertes van geschikte split airco leveranciers.

  Installatie split airco

  De installatie van een split airco kan je laten uitvoeren door een specialist of in sommige gevallen zelf uitvoeren. Hieronder bespreken we beide mogelijkheden:

  Zelf installeren

  Het zelf installeren van split airco’s is mogelijk. Split airco’s met maximaal 3 kilo aan koelvloeistof mogen zelf geïnstalleerd worden. Beschikt jouw airco over een grotere hoeveelheid koelvloeistof? Dan dient deze door een specialist geïnstalleerd te worden.
  LET OP! Voor het zelf installeren van een split airco is enige technische kennis benodigd, de installatie van de verschillende units is niet gemakkelijk.

  Laten installeren

  Wanneer jouw airco over meer dan 3 kilo aan koelvloeistof beschikt of wanneer je de installatie überhaupt liever aan een ander overlaat, kan je ervoor kiezen de vaste airco aan te laten sluiten door een specialist. Zij weten precies hoe ze de split unit airco het beste aan kunnen sluiten.

  Split airco offertes vergelijken

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met airco specialisten door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod aan specialisten in regio Amsterdam, Groningen, Eindhoven en Tilburg. Bekijk de selectie en vraag direct vier offertes op om te vergelijken.

  Vul nu je gegevens in en zorg dat jij de juiste airco krijgt

  Offerte
  Average rating:  
   0 reviews