Mobiele airco: voordelen, nadelen, kosten en soorten

Start vergelijken
  1. Home
  2. Airco
  3. Mobiele airco: voordelen, nadelen, kosten en soorten
  10 mins leestijd

  Een mobiele airco, ook wel een draagbare airconditioner genoemd, is een zelfstandig apparaat dat gebruikt wordt om een ruimte te koelen. In tegenstelling tot vaste airconditioningsystemen, kan een mobiele airco eenvoudig verplaatst worden van de ene naar de andere ruimte. Het apparaat bestaat uit een binnenunit, een compressor en een afvoerslang voor warme lucht. Mobiele airco’s zijn vaak een populaire keuze voor huishoudens die geen vaste airconditioning hebben of voor ruimtes waar een vaste installatie niet mogelijk is.

  Sommige mobiele airco’s zijn uitgerust met een omkeerfunctie waardoor ze ook kunnen dienen als verwarmingstoestel. Deze toestellen, die bekendstaan als airco’s met warmtepomp, kunnen zowel koelen als verwarmen, waardoor je ze het hele jaar door kunt gebruiken voor het reguleren van de temperatuur in je ruimte. Het verwarmingsvermogen van een mobiele airco is vaak iets minder krachtig dan dat van een traditionele verwarming, maar kan zeker een handige aanvulling zijn op je verwarmingssysteem. Het is belangrijk om te controleren of het specifieke model dat je overweegt inderdaad beschikt over verwarmingsmogelijkheden.

  Direct een aantal offertes van aircospecialisten ontvangen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur meerdere vrijblijvende offertes van installateurs bij jou uit de regio!

  Formulier >

  Hoe werkt een mobiele airco?

  Bij een mobiele airco wordt warme en vochtige lucht uit de ruimte gezogen door een ventilator. Deze lucht wordt dan afgekoeld door condensatie op koude spoelen binnen de airconditioner. De afgekoelde lucht wordt vervolgens weer terug de ruimte ingeblazen. Om de warme en vochtige lucht af te voeren, heeft een mobiele airco een afvoerslang die naar buiten leidt. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de afvoerslang goed is geplaatst om de warme lucht effectief naar buiten te kunnen afvoeren. Het ontbreken van een raam afdichting kan ervoor zorgen dat er warme lucht van buiten de ruimte binnenkomt, dus het is aan te raden om deze correct te installeren voor een optimale werking van de mobiele airco. 

  De precieze werking van een mobiele airco is als volgt:

  1. de airco zuigt warme lucht de airco in
  2. deze lucht wordt naar een warmtewisselaar met koelvloeistof geleid
  3. de koelvloeistof onttrekt de warmte uit de lucht
  4. de koude lucht wordt terug de ruimte in geblazen
  5. de warmte in de koelvloeistof verdampt en wordt via een afvoerslang naar buiten geblazen
  6. de afgekoelde koelvloeistof stroomt terug naar het beginpunt
  7. het proces begint opnieuw


  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Verschillende soorten mobiele airco’s

  Zonder buitenunit (monoblock)

  De meest verkochte mobiele airco is het monoblock model, dat bestaat uit slechts één unit die zowel de lucht koelt als afvoert/aanvoert. Aan de achterzijde van de airco zit een afvoerbuis waardoor de warme lucht wordt afgevoerd. Als je geen gat in de muur wilt boren, kan je de afvoerbuis uit een open raam hangen. Er zijn ook speciale koppelstukken beschikbaar voor verschillende soorten ramen om te voorkomen dat er insecten of warme lucht naar binnen komen. De monoblock airco is over het algemeen voordeliger dan het split systeem en is al verkrijgbaar vanaf €200.


  Met buitenunit (split systeem)

  Een split systeem voor een mobiele airco bestaat uit twee delen. Een deel staat buiten en zorgt ervoor dat warme lucht wordt afgevoerd en koude lucht naar binnen wordt gebracht. Het andere deel staat binnen in de af te koelen ruimte en blaast de koude lucht de kamer in.

  Bij een split airco is er geen afvoerbuis zoals bij een monoblock airco, maar wel een dunne flexibele koelleiding die geplaatst moet worden tussen de binnen- en buitenunit. Alleen een erkende installateur mag dit doen, omdat er anders schadelijke koelvloeistof kan lekken bij fouten. Een mobiele split airco is daardoor iets duurder dan een mobiele monoblock airco.


  Zonder afvoer 

  Een mobiele airco is handig vanwege het feit dat het kamers kan koelen, maar het nadeel van de afvoerslang naar buiten is vervelend. Er bestaat helaas geen airco systeem dat zonder afvoer werkt. Als alternatief zijn er luchtkoelers, maar deze verlagen niet echt de temperatuur in de kamer, ze zorgen alleen voor een gevoel van frisheid. De effectiviteit van luchtkoelers is echter twijfelachtig.

  Gemiddelde aanschafkosten mobiele airco

  Zonder buitenunit (monoblock)€ 200 tot € 1.200
  Met buitenunit (split systeem)€ 600 tot € 2.000

  Voordelen en nadelen van een mobiele airco

  Kosten: Een groot voordeel van een mobiele airco is dat je geen extra kosten hoeft te maken voor een monteur om deze te installeren. Daarnaast zijn mobiele airco’s over het algemeen ook goedkoper in aanschaf dan vaste airconditioners. De prijs van een mobiele airco begint doorgaans rond de 250 euro en kan oplopen tot ongeveer 950 euro, terwijl vaste airconditioners vaak tussen de 1200 en 3500 euro kosten, afhankelijk van de grootte van de ruimte. Dit maakt mobiele airco’s een betaalbare en praktische optie voor het koelen van ruimtes.

  Eenvoudige installatie: Over het algemeen zijn mobiele airco’s relatief eenvoudig te installeren, omdat ze geen ingewikkelde installatie vereisen zoals split airco’s. Het enige wat nodig is, is een stopcontact in de buurt en een raam of deur waar de afvoerslang naar buiten kan worden geleid. 

  Meerdere functies: De meeste mobiele airco’s hebben meerdere functies naast het koelen van lucht. Veel modellen hebben bijvoorbeeld ook een ventilatiefunctie, waarmee ze eenvoudig kunnen worden gebruikt als een ventilator om lucht door de ruimte te laten circuleren. Sommige mobiele airco’s hebben ook een ontvochtigingsfunctie, die helpt om vocht uit de lucht te halen en de luchtvochtigheid te verminderen. Dit kan vooral handig zijn in vochtige omgevingen. Sommige geavanceerdere modellen hebben ook verwarmingsfuncties, waarmee de airco ook in de winter kan worden gebruikt om de kamer te verwarmen. Het is belangrijk om de specificaties van de individuele mobiele airco te controleren om te zien welke functies deze heeft.


  Veel geluid: Mobiele airco’s kunnen meer geluid maken en minder krachtig zijn. 

  Afvoerslang: Hebben een afvoerslang naar buiten wat onhandig kan zijn. 

  Hoge energieverbruik: Daarnaast zijn mobiele airco’s over het algemeen minder efficiënt dan vaste airco’s, wat kan resulteren in een hoger energieverbruik.

  Zwaar: Mobiele airco’s zijn meestal grote en onhandige apparaten die veel ruimte in beslag kunnen nemen. Ze zijn vaak vrij zwaar, waardoor het lastig kan zijn om ze te verplaatsen, vooral als je meerdere verdiepingen hebt. 

  Beter een mobiele airco aanschaffen of een vaste airco?

  De keuze tussen een vaste of mobiele airco hangt af van je persoonlijke situatie en behoeften. Een vaste airco is over het algemeen krachtiger, stiller en efficiënter, maar vereist een professionele installatie en kan duurder zijn. Een mobiele airco kost over het algemeen tussen de €200 en €1.200. Een vaste airco begint daarentegen vanaf €1.250.

  Een mobiele airco is eenvoudiger te verplaatsen en te installeren, maar kan meer geluid maken, minder krachtig zijn en minder efficiënt werken. Als je op zoek bent naar een meer permanente en krachtige koeloplossing, kan een vaste airco de beste keuze zijn. Als je echter flexibiliteit en mobiliteit belangrijk vindt, kan een mobiele airco een betere optie zijn. Het is belangrijk om de voor- en nadelen van beide types af te wegen en te kijken naar wat het beste past bij jouw wensen en budget.

  Waar moet je op letten bij het kopen van een mobiele airco? 

  Bij de aanschaf van een mobiele airco is het belangrijk om op een aantal zaken te letten om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt. Hieronder volgen de belangrijkste punten:


  Energieverbruik

  Het is goed om te kijken naar het energieverbruik en het energielabel van de airco, zodat je een energiezuinige keuze kunt maken. Als je geen zonnepanelen hebt en niet te veel wilt betalen voor elektriciteit, is het verstandig om te kiezen voor een mobiele airco met een goed energielabel. Dit label geeft aan hoe energiezuinig de airco is, van zeer zuinig (A+++) tot energieverslindend (B en lager). Hoe hoger het energielabel, hoe minder energie de airco verbruikt en hoe lager de energiekosten zullen zijn. Het is dus slim om te kiezen voor een mobiele airco met een hoog energielabel om geld te besparen op je elektriciteitsrekening.


  Merk/fabrikant

  Om er zeker van te zijn dat je mobiele airco wordt ondersteund door een goede garantie en dat reserveonderdelen gemakkelijk verkrijgbaar zijn, is het verstandig om te kiezen voor een bekend merk zoals AEG, Honeywell, Tristar, Inventum, Whirlpool, etc. Deze gerenommeerde merken hebben een goede reputatie op het gebied van kwaliteit en klantenservice, waardoor je kunt vertrouwen op een goede garantieperiode en makkelijke toegang tot eventuele reserveonderdelen. Het is daarom aan te raden om te kiezen voor een mobiele airco van een bekend merk om zo de betrouwbaarheid en duurzaamheid van het product te waarborgen.


  Geluid

  Daarnaast is het handig om te letten op het geluidsniveau, vooral als je de airco wilt gebruiken in een slaapkamer of op een werkplek. 
  Een mobiele airco kan behoorlijk wat geluid produceren, vooral bij een monoblock systeem. Het geluidsniveau wordt gemeten in decibels (dB) en is afhankelijk van de stand waarop de airco staat. Bij de producteigenschappen van een mobiele airco kun je zien hoeveel geluid het apparaat produceert. Over het algemeen kun je stellen dat een stille mobiele airco tot 50 dB produceert, vergelijkbaar met zacht geroezemoes. Een normale mobiele airco produceert tussen de 50 en 60 dB, vergelijkbaar met het geluid van een elektrische tandenborstel. Een luide mobiele airco produceert 60 dB of meer, vergelijkbaar met een normaal gesprek op 1 meter afstand. Het is belangrijk om rekening te houden met het geluidsniveau van een mobiele airco bij het kiezen van een geschikt model, vooral als je het apparaat vaak in gebruik zult hebben.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >


  Koelcapaciteit 

  Het is belangrijk om op het koelvermogen van een mobiele airco te letten omdat dit aangeeft hoe efficiënt en krachtig het apparaat is in het koelen van de ruimte. Het koelvermogen wordt uitgedrukt in BTU (British Thermal Units) per uur of in Watt en geeft aan hoeveel warmte de airco per uur kan verwijderen uit de lucht. Een airco met een hoger koelvermogen kan een grotere ruimte effectiever en sneller koelen dan een airco met een lager koelvermogen. Het is daarom belangrijk om het benodigde koelvermogen te bepalen op basis van de grootte van de ruimte waarin de airco wordt gebruikt. Zo kun je ervoor zorgen dat de airco voldoende capaciteit heeft om de gewenste temperatuur te bereiken en te behouden, en zo optimaal comfort te bieden in de ruimte.


  Hoeveel kW?

  Als het koelvermogen van een mobiele airco wordt uitgedrukt in Watt of Kilowatt in plaats van BTU, dan kun je deze eenvoudig omrekenen naar BTU met behulp van de volgende formule: 1 kilowatt (1000 Watt) komt overeen met 3410 BTU per uur. Deze conversie kan handig zijn als je het koelvermogen van verschillende airco’s met elkaar wilt vergelijken en ze op dezelfde schaal wilt bekijken. Zo kun je gemakkelijk bepalen welke airco het meest geschikt is voor de ruimte die je wilt koelen, gebaseerd op het benodigde koelvermogen.

  Verder is het handig om te kijken naar extra functies, zoals een timer, afstandsbediening, wieltjes voor verplaatsing en filters voor luchtreiniging. Tenslotte is het belangrijk om de afmetingen en het gewicht van de airco te controleren om ervoor te zorgen dat deze past en makkelijk te verplaatsen is in de ruimte waar je hem wilt gebruiken. Het is dus verstandig om goed onderzoek te doen en verschillende modellen te vergelijken voordat je een mobiele airco aanschaft.

  Vraag offertes aan bij verschillende leveranciers voor een mobiele airco die past bij jouw ruimte. Zo vind je snel de ideale oplossing!

  Start vergelijken >