Airco onderhoud uitvoeren: hoe doe je dat?

Start vergelijken
  1. Home
  2. Airco
  3. Airco onderhoud uitvoeren: hoe doe je dat?
  5 mins leestijd

  Een goed functionerende airconditioning is een essentieel onderdeel van een comfortabele leef- en werkomgeving, vooral tijdens de warmere maanden. Om ervoor te zorgen dat je airco optimaal blijft presteren en je van een gezonde luchtkwaliteit kunt genieten is regelmatig onderhoud van cruciaal belang. Dit artikel belicht de redenen waarom het belangrijk is om je airconditioningsysteem goed te onderhouden, biedt praktische tips voor het uitvoeren van onderhoud en geeft inzicht in de vereisten voor professioneel onderhoud.

  Direct een aantal offertes van aircospecialisten ontvangen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur meerdere vrijblijvende offertes van installateurs bij jou uit de regio!

  Formulier >

  Waarom je airco regelmatig onderhouden?

  Het is belangrijk om je airconditioningssysteem goed te onderhouden om verschillende redenen:

  1. Efficiëntie: Een goed onderhouden airco werkt efficiënter. Wanneer filters verstopt raken en onderdelen vuil worden, moet het systeem harder werken om dezelfde koeling te leveren. Dit leidt tot een hoger energieverbruik en mogelijk hogere energiekosten.
  2. Luchtkwaliteit: Een airconditioningssysteem dat niet regelmatig wordt onderhouden, kan de luchtkwaliteit in huis of op kantoor verslechteren. Stof, vuil en bacteriën kunnen zich ophopen in het systeem en vervolgens worden verspreid in de lucht die mensen inademen, wat kan leiden tot allergieën, ademhalingsproblemen en andere gezondheidsproblemen.
  3. Levensduur van het systeem: Regelmatig onderhoud kan de levensduur van je airconditioningssysteem verlengen. Door kleine problemen op tijd op te sporen en te verhelpen, voorkom je dat ze zich ontwikkelen tot grotere, kostbare reparaties of zelfs tot het volledig uitvallen van het systeem.
  4. Kostenbesparing: Hoewel regelmatig onderhoud kosten met zich meebrengt, kunnen deze kosten op de lange termijn worden gecompenseerd door energiebesparingen en het voorkomen van dure reparaties of vervangingen.


  Kortom, door je airconditioningssysteem goed te onderhouden, kun je genieten van een betere efficiëntie, luchtkwaliteit en levensduur, terwijl je ook kosten bespaart op energie en reparaties.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Hoe onderhoud je je airco op de juiste manier?

  Het onderhoud van een airco omvat verschillende stappen om ervoor te zorgen dat het efficiënt blijft werken en de luchtkwaliteit behouden blijft. Hier zijn enkele belangrijke onderhoudstips die jij zelf kunt uitvoeren:

  1. Filter reinigen: Je kunt de filters die zich in de binnenunit bevinden verwijderen en ze met een stofzuiger schoonmaken. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen die zich in de filters hebben opgehoopt, waardoor de efficiëntie van je airco behouden blijft en de luchtkwaliteit verbetert. Het is een eenvoudige maar effectieve manier om ervoor te zorgen dat je airconditioningsysteem goed blijft werken.
  2. Filter afspoelen: Na het stofzuigen van de filters kun je de filters afspoelen met lauwwarm water. Vergeet niet om de filters hierna goed te laten drogen!
  3. Gebruik een waterstofzuiger: Om verstoppingen in de afvoer van je airconditioning te verwijderen, kun je een waterstofzuiger gebruiken. Plaats de zuigmond van de waterstofzuiger aan het uiteinde van de waterafvoer. Als het mogelijk is, is het het beste om dit aan de buitenkant te doen, bij de buitenunit van de airco. Op deze manier hoef je minder bezorgd te zijn over mogelijke rommel tijdens het schoonmaken.

  Wanneer je niet in staat bent om je airco zelf te onderhouden, schakel dan een professional in die dit voor jou doet.

  Er zijn wel een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden bij het onderhouden van je airco. Het is namelijk door de Europese wetgeving bepaald dat je je airco nooit zelf mag vullen na een eventuele lekkage. Dit moet worden uitgevoerd door een professional die STEK-gecertificeerd is vanwege de benodigde speciale apparatuur die niet door iedereen gebruikt mag worden. Eerst wordt het oude koelmiddel verwijderd en vervolgens wordt er een lektest gedaan met stikstof. Als er een lek wordt gevonden, wordt dit gerepareerd. Daarna wordt het systeem vacuüm gezogen om vocht te verwijderen en opnieuw gevuld met koelmiddel. Een professional controleert ook of alle verbindingen goed zijn en repareert eventuele lekken. 

  Hoe vaak voer je airco onderhoud uit?

  Als je wilt weten of je verplicht bent om onderhoud te laten uitvoeren aan je airco, hoef je alleen maar te controleren hoeveel koelmiddel de installatie kan bevatten. 
  Deze informatie staat meestal op de buitenunit vermeld. Als de capaciteit van het koelmiddel minder is dan 7,4 kilogram, is onderhoud niet verplicht. In het geval dat de capaciteit hoger is, zijn er verschillende regels van toepassing:

  • Als de capaciteit minder dan 5 ton CO2-equivalent is en meer dan 50 ton CO2-equivalent, dan is jaarlijks onderhoud verplicht.
  • Als de capaciteit minder dan 50 ton CO2-equivalent is en meer dan 500 ton CO2-equivalent, dan is onderhoud om de zes maanden verplicht.
  • Als de capaciteit meer dan 500 ton CO2-equivalent is, dan is onderhoud om de drie maanden verplicht.


  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >  Het regelmatig onderhouden van je airconditioningsysteem is een investering in efficiëntie, luchtkwaliteit, levensduur en kostenbesparing op lange termijn. Door eenvoudige stappen zoals het reinigen van filters, spoelen van filters en gebruik van een waterstofzuiger voor afvoerverstoppingen, kun je de prestaties van je airco optimaliseren en problemen voorkomen. Wanneer professioneel onderhoud vereist is, is het belangrijk om de richtlijnen met betrekking tot de capaciteit van het koelmiddel te volgen om te voldoen aan de voorschriften en ervoor te zorgen dat je airco optimaal blijft functioneren. Met regelmatig onderhoud kun je vol vertrouwen genieten van de koeling en comfort die je airconditioningsysteem biedt, wetende dat het goed wordt verzorgd en onderhouden.

  Heb jij nog geen airco en is de temperatuur niet aangenaam in jouw woning? Vraag vandaag nog je offerte aan voor de aanschaf van je mobiele airco!

  Start vergelijken >