Monoblock airco installeren; Kosten, Voordelen en Nadelen

Start vergelijken
  1. Home
  2. Airco
  3. Monoblock airco installeren; Kosten, Voordelen en Nadelen
  7 mins leestijd

  Monoblock airco kopen

  Een monoblock airco is een vaste airco zonder buitenunit. De monoblock airco is geschikt om één ruimte mee te koelen of te verwarmen. De aanschafkosten voor een monoblock airco liggen gemiddeld tussen de 1.200 en 1.800 euro inclusief installatie.

  Ben je op zoek naar een airco voor slechts één ruimte? Dan is een monoblock airco een geschikte keuze! Deze airco kan een kamer zowel koelen als verwarmen en biedt verschillende opties. In dit artikel leggen we je alles uit over de monoblock airco, zo weet je direct of dit de juiste airco voor jou is!

  Wat is een monoblock airco?

  Een monoblock airco is een vaste airco zonder buitenunit. Kenmerkend aan dit type airco is dat het uit slechts één onderdeel bestaat. Het gehele proces vindt plaats vanuit één binnenunit. Dit is een groot verschil met de split unit airco, deze beschikt over minimaal één binnenunit én een buitenunit. Voor een monoblock airco hoef je dus maar één binnenunit te monteren.

  Een monoblock airco beschikt altijd over minimaal één afvoerkanaal naar buiten, meestal in de vorm van een rooster. Om deze reden dient een monoblock gemonteerd te worden aan een buitenmuur. Een afvoerkanaal is nodig om de warmte naar buiten af te voeren. Hoeveel afvoerkanalen nodig zijn verschilt per model.

  Een airco zonder buitenunit is geschikt om maximaal één ruimte mee te koelen of verwarmen. Wil je meerdere ruimtes tegelijkertijd  koelen of verwarmen? Dan kan je beter kiezen voor een split unit airco, deze airco beschikt over meerdere binnenunits waardoor de airco in meerdere kamers tegelijkertijd gebruikt kan worden.

  Monoblock airco kopen

  Voordelen + geen buitenunit, dit scheelt in de kosten, installatie en ruimte
  + een eenvoudige installatie
  + een stuk goedkoper als een split airco
  + energiezuiniger vergeleken met een mobiele airco
  + kan de ruimte naast koelen ook verwarmen
  Nadelen – meer last van het geluid van de airco
  –  minder geschikt om grote ruimtes mee te koelen/verwarmen
  – kan alleen op een buitenmuur geïnstalleerd worden

  Gratis Airco offertes vergelijken?

  Vul jouw wensen in en ontvang 4 offertes op maat binnen 24 uur!

  Vrijblijvend aanvragen >

  Hoe werkt een monoblock airco?

  Hoe werkt een monoblock airco? De monoblock airconditioner beschikt over een koelingssysteem dat werkt op basis van koelvloeistof. De koelvloeistof zorgt ervoor dat warmte uit de lucht wordt opgenomen en vervolgens naar buiten wordt afgevoerd. Hoe het proces precies verloopt is als volgt:

  • de airco onttrekt warme lucht uit de ruimte
  • de warme lucht stroomt de airco in
  • het koelmiddel in de warmtewisselaar onttrekt de warmte uit de lucht
  • de gekoelde lucht wordt terug de ruimte in geblazen
  • de warmte in de koelvloeistof wordt via een afvoerkanaal naar buiten afgevoerd
  • de afgekoelde koelvloeistof stroomt terug naar het beginpunt en het proces begint opnieuw

  Wat kan een monoblock airco?

  Het koelen van een ruimte op warme dagen is de meest gebruikte functie van een airco. Maar naast koelen het koelen van ruimtes, kan een monoblock airco nog veel meer. Andere functies van een monoblock airco zijn: ruimtes verwarmen,  ventileren en ontvochtigen.

  Ruimtes koelen

  Het koelen van een ruimte is de meest gebruikte functie van een airconditioner. De warmte wordt met gebruik van koelvloeistof door de airco uit de lucht ontnomen. De koele lucht wordt vervolgens weer terug de ruimte in geblazen wordt.

  Ruimtes verwarmen

  Een airco zonder buitenunit kan naast een kamer koelen óók gebruikt worden om een kamer te verwarmen. Het proces wordt dan omgedraaid. De airco trekt dan de warmte van de buitenlucht aan. Vervolgens koelt de airco de buitenlucht waardoor er warme lucht naar binnen geblazen wordt.

  Ruimtes ventileren

  Ook kunnen sommige monoblock airco’s ruimtes ventileren. Bij het ventileren van een ruimte wordt de binnenlucht naar buiten afgevoerd en verse buitenlucht naar binnen gezogen. De binnenlucht vol stof, pollen of nare luchtjes vervangt zich voor nieuwe frisse lucht.

  Ruimtes ontvochtigen

  Tot slot kunnen monoblock airco’s ook gebruikt worden om ruimtes te ontvochtigen. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent, de monoblock airconditioning zorgt ervoor dat het percentage rond dit ideale punt blijft.

  Soorten monoblock airco’s

  De monoblock airco’s worden in de basis in twee varianten aangeboden, namelijk: een wandairco en een vloerairco.

  Wandmodel
  Het wandmodel is het meest populaire model onder de monoblock airco’s. Deze hang je aan de wand, vaak net onder het plafond.

  Vloermodel
  Bij een vloermodel komt de airco op de grond te staan, of hangt deze ter hoogte van de verwarming. Dit type monoblock airco zie je iets minder vaak terug.

  TIP! Warme lucht stijgt op, daarom is een model die dicht bij het plafond hangt vaak de meest efficiënte optie. De airco vangt dan de meeste warme lucht.

  Monoblock airco kopen

  De kosten voor een split airco bestaan uit de aanschafkosten en de installatiekosten. Hieronder lichten we beide soorten kosten toe:

  Aanschafkosten

  De aanschafkosten voor een monoblock airco liggen gemiddeld tussen de 1.000 en 1.800 euro inclusief installatie.
  Hoe hoog de aanschafkosten daadwerkelijk uitvallen hangt af van het vermogen van de airco. Hoe groter de ruimte die je wil koelen of verwarmen, hoe hoger het vermogen van de airco zonder buitenunit moet zijn om de volledige ruimte te verkoelen of verwarmen.

  In onderstaande tabel staat een overzicht van de gemiddelde prijzen voor een monoblock airco per vermogen:

  Koelvermogen Totale kosten (inc. installatie)
  1.5 – 1.8 kW €1.000 – €1.200
  2.0 – 2.5 kW €1.200 – €1.600
  3.0 – 3.5 kW €1.600 – €1.800

  Installatiekosten

  Naast de aanschafkosten heb je, als je de installatie uitbesteed aan een erkend installateur, ook nog de installatiekosten. De installatiekosten zijn voor een monoblock airco beduidend lager dan die voor een split airco. Dit komt omdat er voor een monoblock airco maar één unit geïnstalleerd dient te worden in plaats van meerdere.

  Meestal worden deze kosten al meegerekend in de aanschafprijs. De installatiekosten van een airco zonder buitenunit liggen gemiddeld rond de 500 euro. Hoe hoog de installatiekosten daadwerkelijk uitvallen, hangt van het materiaal van de wand af. Installaties aan betonnen wanden zijn duurder dan aan stenen wanden.

  Gratis Airco offertes vergelijken?

  Vul jouw wensen in en ontvang 4 offertes op maat binnen 24 uur!

  Vrijblijvend aanvragen >

  Voordelen en nadelen monoblock airco

  Net als alle andere producten, heeft ook de monoblock airco zowel zijn voor- als nadelen. We hebben de belangrijkste voor je op een rij gezet:

  Voordelen

  monoblock airco

  de monoblock airco heeft geen buitenunit, dit scheelt in de kosten, installatie en ruimte

  een eenvoudigere installatie, omdat de airco uit maar één unit bestaat

  een monoblock airco is een stuk goedkoper als een split airco

  de monoblock airco is energiezuiniger in stroomverbruik vergeleken met een mobiele airco

  naast koelen kan de monoblock airco de ruimte ook verwarmen

  Nadelen

  monoblock airco

  een monoblock airco heeft maar één unit die binnenshuis hangt, daarom heb je meer last van het geluid van de airco

  een monoblock airco is minder geschikt voor grote ruimtes

  een monoblock airco moet altijd op een buitenmuur geïnstalleerd worden, zodat de lucht naar buiten geblazen wordt. Dit is niet in iedere woning haalbaar.

  Wanneer een monoblock airco?

  De airco zonder buitenunit wordt voornamelijk gebruikt in appartementen en flats, hier is vaak weinig tot geen plek voor een buitenunit van de split airco. Om te voorkomen dat je een buitenunit aan de muur bij je balkon of aan je veranda moet hangen, kan je met een appartement zonder ruimte op het dak of op het balkon het beste een monoblock airco kopen.

  Maar ook voor elk andere woning kan een monoblock airco een geschikte oplossing zijn. Wil je één ruimte koelen? Dan ben je met een monoblock airco goedkoper uit dan wanneer je een split airco koopt.

  Wat is de beste monoblock airco?

  Op zoek naar een monoblock airco en benieuwd wat het je precies gaat kosten?
  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met airco specialisten door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod aan specialisten in regio Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den haag. Bekijk de selectie en vraag direct vier offertes op om te vergelijken.

  Vul nu je gegevens in en zorg dat jij de beste airco zonder buitenunit krijgt!

  Vrijblijvend aanvragen >


  Veelgestelde vragen

  Wat is het verschil tussen een monoblock en split airco?

  Het verschil tussen de monoblock airco en de split airco zit in het feit dat de monoblock airco uit slechts één unit bestaat en split airco is opgebouwd uit twee units; een binnen- en buitenunit. Een monoblock airco kopen kan een kamer verkoelen of verwarmen, een split airco kan meerdere kamers koelen of verwarmen.

  Kan je een monoblock airco zelf installeren?

  Het is mogelijk de installatie van een mono block airconditioning zelf uit te voeren, hier is echter wel enige technische kennis voor benodigd.

  Offerte
  Average rating:  
   0 reviews