Mobiele airco: voordelen, nadelen, kosten en soorten

Start vergelijken
  1. Home
  2. Airco
  3. Mobiele airco: voordelen, nadelen, kosten en soorten
  7 mins leestijd

  Een mobiele airco is een verplaatsbare airco. De airco is licht van gewicht en staat op wielen waardoor je hem makkelijk kan verplaatsen of op kan bergen wanneer je hem niet meer gebruikt. De prijs van een mobiele airco ligt gemiddeld rond de 500 euro.

  Zoek je een airco die je makkelijk kan verplaatsen en weer op kan bergen zodra je hem niet meer gebruikt? Een mobiele airco staat op wieltjes en is daarmee een geschikte keuze. In dit artikel leggen we je alles uit over de verplaatsbare airco’s: de voor- en nadelen, verschillende soorten en hun prijzen.

  Let op: voor veel situaties is een mobiele airco niet afdoende. Weten wat een professionele airco kost in jouw situatie? Vraag hier vrijblijvend offertes op.

  Wat is een mobiele airco?

  Een mobiele airco, ook wel verrijdbare airco genoemd, is een verplaatsbare airco. De airco is licht van gewicht en staat vaak op wielen waardoor je hem makkelijk kan verplaatsen of op kan bergen wanneer je hem niet gebruikt.

  Met een mobiele airco kan je de temperatuur in een kamer reguleren, je kan een ruimte koelen of verwarmen. Daarnaast kan je met een mobiele airco ook de luchtvochtigheid reguleren. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent, de mobiele airconditioning zorgt ervoor dat het percentage rond dit punt blijft.

  Mobiele airco

  Voordelen + Makkelijk te verplaatsen, zo kan je met één toestel verschillende kamers koelen.
  + Eenvoudig te installeren, je hoeft alleen de stekker in het stopcontact te steken en de gewenste temperatuur in te stellen.
  + Goedkoop, vergeleken met andere soorten airco systemen.
  Nadelen – Koelt minder goed dan een vaste airco, zoals de monoblock of split airco.
  – Alleen geschikt is voor het koelen van kleine ruimtes.

  – Verbruikt veel stroom

  – Maakt veel lawaai, omdat de compressor zich binnen in de woning bevindt.

  Hoe werkt een mobiele airco?

  De werking van een mobiele airco lijkt een beetje op die van een monoblock airco, het gehele koelproces vindt plaats in één unit. Het verschil tussen deze twee zit hem in de afvoer van warmte. Een monoblock airco voert de opgenomen warmte af via een gemonteerd rooster in de buitenmuur, een mobiele airco voert de opgenomen warmte af via een afvoerslang uit het raam.
  De precieze werking van een mobiele airco is als volgt:

  1. de airco zuigt warme lucht de airco in
  2. deze lucht wordt naar een warmtewisselaar met koelvloeistof geleid
  3. de koelvloeistof onttrekt de warmte uit de lucht
  4. de koude lucht wordt terug de ruimte in geblazen
  5. de warmte in de koelvloeistof verdampt en wordt via een afvoerslang naar buiten geblazen
  6. de afgekoelde koelvloeistof stroomt terug naar het beginpunt
  7. het proces begint opnieuw

  Soorten mobiele airco’s

  Mobiele airco’s zijn er in meerdere vormen en maten. Grofweg zijn er twee soorten mobiele airco’s te onderscheiden, namelijk: de mobiele monoblock airco en de mobiele split airco.

  Mobiele monoblock airco

  De mobiele monoblock airco is een verplaatsbare airco zonder buitenunit. Dit is het meest bekende model ondere de mobiele airco’s. Dit type airco bestaat uit 1 binnenunit waarvanuit het gehele koelingsproces plaatsvindt.

  Aan de achterzijde van een mobiele monoblock airco zit een afvoerbuis gemonteerd. Via deze flexibele buis kan warme lucht naar buiten afgevoerd worden. De afvoerbuis kan via een klein gat in de muur of een raam naar buiten geleid worden. Wanneer je de afvoerbuis via een raam naar buiten wil brengen, zijn er speciale koppelstukken om te voorkomen dat er insecten of warme lucht mee naar binnen komen.
  De mobiele monoblock airco is het goedkoopste soort onder de verrijdbare airco’s.

   Mobiele split airco

  De mobiele split airco is minder bekend in Nederland en België maar wel een interessante optie wanneer je een mobiele airco zonder slang wil.
  De mobiele split airco is een airco met twee units, een binnen- en buitenunit. De buitenunit staat buiten en voert ofwel warme lucht af of laat koude lucht naar binnen. De binnenunit bevindt zich in de te koelen ruimte en geeft de koude lucht vervolgens af.

  In tegenstelling tot een monoblock airco hoef je bij een split airco geen afvoerbuis naar buiten te plaatsen. Tussen de binnen- en buitenunit bevindt zich een dunne flexibele koelleiding die de afvoer van warmte reguleert.

  De mobiele split airco is vaak een stuk duurder als de mobiele monoblock airco.

  LET OP! In de meeste gevallen moet de mobiele split airco ingebouwd worden door een erkend installateur, hier kunnen dus installatiekosten bij komen kijken.

  Mobiele airco kosten

  Een mobiele airco is vergeleken met andere soorten airco’s redelijk goedkoop. De prijs van een mobiele airco ligt gemiddeld rond de 500 euro. De mobiele monoblock airco is het voordeligste type, deze koop je al vanaf 200 euro. De kosten voor een mobiele split airco liggen een stukje hoger, deze beginnen vaak vanaf 600 euro en kunnen oplopen tot zo’n 2.000 euro.

  Hoe hoog de kosten daadwerkelijk uitvallen hangt af van een aantal factoren, zoals: het geluidsniveau, het vermogen en het design. Kies je voor een stille mobiele airco, een airco met een wat hoger vermogen of een aantrekkelijk design? Dan lopen de kosten al snel op.

  Gemiddelde aanschafkosten

  Mobiele monoblock airco

  € 200 – € 1.200

  Mobiele split airco

  € 600 – € 2.000

  Benieuwd wat een mobiele airco jou precies zal kosten? Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvend een aantal offertes van geschikte mobiele airco’s.

  Voordelen en nadelen mobiele airco

  De verrijdbare airco’s hebben zowel hun voor- als nadelen. Hieronder benoemen we er een aantal:

  Voordelen

  : de mobiele airco is

  verplaatsbaar, je kan met één toestel verschillende kamers koelen

  eenvoudig te installeren, je hoeft alleen de stekker in het stopcontact te steken, de gewenste temperatuur in te stellen en je kan al genieten van de verkoeling

  goedkoop, in vergelijking met andere soorten airco systemen liggen de kosten voor mobiele airco’s een stuk lager

  Nadelen

  : de mobiele airco is

  koelt minder goed dan een vaste airco, zoals de monoblock of split airco

  is alleen geschikt is voor het koelen van kleine ruimtes

  gebruikt veel stroom, de meeste mobiele airco’s zijn niet energiezuinig

  maakt veel lawaai, omdat bij een mobiele monoblock airco de compressor zich binnen in de woning bevindt, kan dit tot geluidsoverlast leiden

  Vaste of mobiele airco kopen?

  De mobiele airco staat bekend om het feit dat ze makkelijk te verplaatsen en goedkoop zijn. Wanneer je op zoek bent naar een airco maar deze niet permanent wil laten plaatsen, dan is de mobiele airco een geschikte optie.

  Het nadeel van de mobiele airco’s is hun koelvermogen. Mobiele airco’s koelen veel minder goed dan vaste airco’s. Wij raden je daarom aan om voor het beste resultaat een vaste airco te kopen. Binnen de vaste airco’s kan je voor een monoblock (zonder buitenunit) airco of een split (met buitenunit) airco kiezen.

  Gratis Airco offertes vergelijken?

  Vul je wensen in en ontvang 4 offertes op maat binnen 24 uur!

  Vrijblijvend aanvragen >

  De beste mobiele airco?

  Zoek je een airco die je makkelijk kan verplaatsen en weer op kan bergen zodra je hem niet meer gebruikt?

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met airco specialisten door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod aan specialisten in regio Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den haag. Bekijk de selectie en vraag direct vier offertes op om te vergelijken.

  Veelgestelde vragen

  Heeft een mobiele airco altijd een afvoer nodig?

  Een mobiele airco heeft altijd een afvoer nodig voor de warme lucht. Bij de mobiele monoblock airco zie je dit in de vorm van een afvoerbuis naar buiten en bij de mobiele split airco in de vorm van een dunne koelleiding tussen de twee units.

  Hoe goed koelt een mobiele airco?

  Het koelvermogen van een mobiele airco ligt lager als dat van een vaste airco, zoals de monoblock of split airco. Wil je grotere ruimtes koelen? Dan raden we je aan een vaste airco aan te schaffen.

  Moet je een mobiele airco laten installeren door een expert?

  De meeste mobiele airco’s mag je zelf installeren. Enkele mobiele split airco’s dienen door een erkend installateur ingebouwd te worden om het lekken van schadelijke koelvloeistof te voorkomen.

  Offerte
  Average rating:  
   0 reviews