Hoe moet je een metaalbrand blussen?

Start vergelijken
  1. Home
  2. Brandbeveiliging
  3. Op deze manier blus je het best een metaalbrand
  3 mins leestijd

  Metaal is niet direct een materiaal dat snel vlam zal vatten. Maar wanneer dit wel het geval is dien je te weten hoe je het best een metaalbrand kan blussen. IJzer en dergelijke kan wel bezwijken bij extreme hitte, zoals al eeuwen bewezen wordt door smeden, want ijzer kan je alleen maar smeden als het heet is. Maar er zijn ook metalen die worden gebruikt als brandstof. Bijvoorbeeld om een speciale reactie uit te lokken. Metalen die gemakkelijk ontbranden zijn bijvoorbeeld aluminium, magnesium, lithium, zirkonium, titanium, kalium en natrium. Deze metalen branden gemakkelijk, vooral als ze in aanraking komen met zuurstof en een vlam natuurlijk. Het is daarom zeer verstandig om een blusmiddel bij de hand te houden als er met deze metalen gewerkt wordt.

  Hoe ontstaat een metaalbrand?

  Een metaalbrand kan op verschillende wijzen ontstaan. Meestal heeft het er wel mee te maken dat er vuur en zuurstof bij is gekomen. In metaalbewerkingsbedrijven, in de scheepvaart en op luchthavens wordt er veel gewerkt met metaal. Daarnaast is er natuurlijk ook vaak sprake van het gebruik van brandstoffen als benzine en olie die een metaalbrand kunnen laten ontstaan. Gelukkig is het mogelijk om een metaalbrand te blussen met het juiste blusapparaat.

  Lees ook: co2 blusgasinstallatie

  Waarmee blus je een metaalbrand?

  Een metaalbrand moet direct gestikt worden met een poedervormig blusmiddel. Zand, grafiet en natriumchloride zijn daar goede voorbeelden van. Dé manier om een metaalbrand te blussen is het gebruik van een goede poederblusser geschikt voor een metaalbrand. Een metaalbrand is een type D-brand. Daarom moet je een D-poederblusser hebben. Dit poeder is speciaal ontworpen voor metaalbranden. Het poeder legt direct een verstikkende laag over de metaalbrand, zodat er geen zuurstof meer bij kan komen. De D-poederblusser is makkelijk te controleren en eenvoudig in gebruik dankzij zijn goed te hanteren brandslang met spuitmond. Zo wordt een aluminium brand blussen (of welke metaalbrand dan ook) heel eenvoudig.

  Waar moet je opletten bij een metaalbrand blussen?

  Bij een metaalbrand loopt de temperatuur zeer snel op, waardoor ze extreem heet kunnen zijn. Dat komt doordat metaal warmte zeer goed geleidt. Snel blussen is daarom zeer gewenst. Let ook op dat bij een poederblusser er een grote poederwolk vrijkomt, die het zicht ontneemt. Onthoud daarom goed waar de uitgang van een kamer of ruimte is, zodat je na het blussen weer veilig de ruimte kan verlaten. Daarnaast is het verstandig om regelmatig te controleren of de brand daadwerkelijk geblust is, want een metaalbrand is zo heet, dat het soms weer ontbrandt. Een poederblusser kan soms inklinken, als het niet wordt gebruikt. Het is daarom belangrijk om het poederblusapparaat flink te schudden voor gebruik. Is dat door het gewicht niet mogelijk? Je kan ook het poeder weer los krijgen door de cilinder een paar keer flink op de grond te laten stuiteren. Vooral op een harde, betonnen vloer is dat aan te raden. Zo komt het poeder snel los.

  Kosten voor brandblussers geschikt voor een metaalbrand

  Voor metaalbranden heb je dus een speciale D-poederblusser nodig. Dit type is verkrijgbaar in grote cilinders gevuld met twaalf kilogram poeder. Hou er dus rekening mee dat deze cilinders zwaar kunnen zijn. Er zijn verschillende prijzen voor deze brandblusapparaten te vinden. Ook zijn er vaak kosten verbonden aan onderhoud, vervanging, hervullen en natuurlijk het vervoer van deze brandblusapparaten. Doordat de kosten voor een brandblusser die een metaalbrand kan blussen zo uiteenlopen, is het verstandig eerst een aantal offertes op te vragen.

  Vraag offertes op voor brandblussers die een metaalbrand blussen bij Offerte.nl

  Hoe een metaalbrand ook ontstaat, snel blussen is een pré. Wil je de brandveiligheid van je bedrijf snel verhogen, maar weet je niet welke bedrijven het beste bij je budget passen? Laat dan je gegevens bij ons achter via het contactformulier en vermeld dat je op zoek bent naar metaalbrandblussers. Wij van Offerte.nl gaan dan voor jou bij diverse specialisten in brandveiligheid offertes voor je opvragen.

  Deze ontvang je dan weer, zodat je een goede keuze kan maken. Neem vervolgens contact op met het brandbeveiligingsbedrijf of wacht tot ze jou bellen voor een afspraak. Zo heb je snel goede metaalbrandblussers in huis voor nog veiliger ondernemen.