co2 blusgasinstallatie

Start vergelijken
  1. Home
  2. Brandbeveiliging
  3. CO2 blusgas | Blusgasinstallatie voor de beste prijs
  3 mins leestijd

  Interesse in een co2 blusgasinstallatie? Betaal niet meer dan nodig. Vul je aanvraag in en ontvang vrijblijvende en gratis offertes.

  Op zoek naar een methode om uw bedrijfspand of kantoor te beschermen tegen brandschade? De gevolgen van een brand kunnen zeer heftig zijn voor een organisatie en aanzienlijke kosten met zich meebrengen. Een blusgasinstallatie wordt daarom geplaatst in ruimtes waar zich veel kostbare data en apparatuur bevinden. In dit artikel lees je alles over wat CO2 blusgas voor jouw onderneming kan betekenen.

  Wat is CO2 blusgas?

  CO2 blusgas is een zeer effectief middel om een brand te bestrijden, aangezien het de mengverhouding tussen het aanwezige zuurstof en de brandbare stoffen verstoort. De blusgasinstallatie is erop gericht om de brand te verstikken door een tekort aan zuurstof. Op een effectieve wijze voegt de blusgasinstallatie circa vijftig tot zeventig procent aan gasvormig CO2 aan de brandhaard toe.

  Op dat moment blijft er nog slechts zo’n acht tot veertien procent aan zuurstof over in de brandhaard. Dit is onvoldoende om de brandhaard overeind te houden. Een blusgasinstallatie is daarmee een van de meest toegepaste brandblussers in de brandbeveiliging sector.

  Hoe werkt het blusgassysteem?

  De werking van de blusgasinstallatie is gericht op het weghalen van het zuurstof, zodat het vuur dooft. De sensoren van de installatie detecteren automatisch een brandhaard. Vervolgens wordt de blusgasinstallatie meteen in werking gesteld. De ruimte met kostbare objecten vult zich volledig met CO2 blusgas, net zolang totdat het vuur is gedoofd.

  Binnen de activatie is een vertraging ingebouwd, zodat jouw medewerkers over voldoende tijd beschikken om de ruimte op tijd te verlaten. Na afloop van het blussen is het voldoende om de ruimte goed te ventileren.

  Wanneer wordt een blusgassysteem gebruikt?

  Het CO2 blusgas wordt met name gebruikt in opslagruimtes van gevaarlijke stoffen, kabelschachten, schakelruimtes, turbinekasten, telecommunicatieruimtes, bij archieven of bij brandbare vloeistoffen. Het verstikken van de brand met CO2 is namelijk de ideale methode om op een effectieve manier met vuur om te gaan, zonder al teveel schade aan te richten. Bij blussen met water ontstaat bijvoorbeeld veel waterschade.

  Ook kan het koelende effect van CO2 een extra reden zijn om gebruik te maken van CO2 blusgas. Verder is het vanwege de hoge opslagdruk mogelijk dat er een grote afstand tussen de beschermde ruimte en opslagruimtes is. De blusgasinstallatie is daarom ideaal om toe te passen bij een leidingnetwerk.

  Lees ook hoe je het beste een metaalbrand kan blussen met een poederblusser.

  Voor- en nadelen CO2 blusgas

  • De voor- en nadelen van CO2 gas zijn divers. We zetten ze voor je op een rij:

  Voordelen CO2 blusgas
  Snelle en effectieve methode om ruimtes met kostbare gegevens en apparatuur te blussen

  • Zeer geschikt voor een omgeving met elektronische apparatuur, aangezien CO2 niet elektrisch geleidend en niet corrosief is.
  • De blusgasinstallatie laat geen residu achter die schade toebrengt aan computers of communicatieapparatuur.

  Nadelen CO2 blusgas
  Een CO2 blusgas heeft geen indringend vermogen. Dit houdt in dat het CO2 gas slechts op de korte termijn de aanwezige zuurstof verdrijft. Zodra er niet meer wordt geblust, kan de brand opnieuw ontstaan met een nieuwe zuurstoftoevoer. Ook is CO2 gas schadelijk voor de mens. Daarom is het essentieel dat de blusgasinstallatie correct wordt geïnstalleerd met een vertraging, zodat het personeel zichzelf in veiligheid kan brengen.

  Blusgasinstallatie kosten

  De kosten van een blusgasinstallatie zijn maatwerk. Daarom is het niet mogelijk om een standaard tarief van de blusgasinstallatie kosten te vermelden. Het kan gaan om honderden, maar ook een paar duizend euro. Voor de blusgasinstallatie kosten binnen uw bedrijfspand is het verstandig om bij diverse specialisten een offerte op maat aan te vragen. Zo krijgt u een helder overzicht van de te verwachte kosten.

  Ontvang offertes via Offerte.nl

  Ben je op zoek naar de beste specialist voor het plaatsen van een blusgasinstallatie op jouw kantoor? Via Offerte.nl ontvang je diverse offertes van experts bij jou uit de buurt. Geef je gegevens door en wij selecteren de meest geschikte blusgasinstallatie experts uit de regio. Zij sturen je vervolgens een vrijblijvende offerte op maat. Vul nu je gegevens in en zorg dat jouw bedrijf optimaal tegen brandschade beschermd is.