Poederblusser plaatsen

Start vergelijken
    1. Home
    2. Brandbeveiliging
    3. Poederblusser: Bekijk prijzen, voordelen, nadelen en meer
    4 mins leestijd

    Weten wat een poederblusser gaat kosten? Zorg dat je niet teveel betaalt. Vul je aanvraag in en ontvang vrijblijvende en gratis offertes.

    Hoe voorzichtig iedereen ook altijd is, het kan zomaar gebeuren dat er brand uitbreekt in een bedrijf. Kortsluiting in oude bedrading, een server die niet goed gekoeld wordt, vlam in de pan of benzine die in brand vliegt… Als er brand uitbreekt, wil je dit voor de veiligheid van je medewerkers, bedrijf en inboedel zo snel mogelijk blussen. Goede blusapparatuur zijn daarom geen overbodige luxe. Een brandslang aan de muur is echter niet altijd even snel uitgerold. Daarom is het fijn om kleinere, handzame blusapparaten bij de hand te hebben. Zoals een poederblusser: de meest voordelige en veelzijdige brandblusser.

    Wat is een poederblusser?

    Een poederbrandblusser is een brandblusser die gevuld is met een speciaal poeder. Deze laag poeder verstikt direct de brandhaard, zodat er geen zuurstof meer bij kan komen. Het poeder verandert buiten het blusapparaat in een soort schuim. Het poeder zit verpakt in een rode cilindervormige fles. Het bevat een slang en een spuitmond, zodat het goed op de brandhaard te richten is. Andere varianten die er bestaan zijn blusgasinstallatie’s en een co2 blusser.

    Hoe gebruik je een poederblusser?

    De poederblusser is eenvoudig in gebruik. Iedereen kan het apparaat gebruiken om een brand te blussen. Schud de brandblusser voor gebruik of laat het even stuiteren op de vloer. Zo komt het poeder makkelijker vrij. Verwijder de borgpen en voer een teststoot uit. Zo kun je ook meteen zien of het apparaat werkt en wat de worplengte van de poederblusser is (meestal zo’n drie tot vier meter). Let wel: als je het blusapparaat gebruikt, dan komt er een hele grote wolk van poeder vrij.

    Binnenskamers kan dit ervoor zorgen dat het zicht je wordt belemmerd. Onthoud dus goed waar de deur van de kamer is. Bij het inademen of wanneer de huid in aanraking komt met het poeder, kan men een laxerende werking ervaren. Deze blusser is niet gemaakt om mensen te blussen.

    Soorten poederblussers

    Er zijn verschillende brandblussers op basis van poeder verkrijgbaar. De kleinste bevat 1 kg poederoplossing. Dan zijn er nog poederbrandblussers van 2 kg, 6 kg en 12 kg verkrijgbaar. Let wel: een brandblusser is altijd zwaarder dan dit aangegeven aantal kilo’s, omdat het omhulsel natuurlijk ook nog wat weegt. Kies je voor een poederbrandblusser van 6 kg, dan weet je dat er dus 6 kg poeder in de brandblusser zit. Meestal is de fles dan nog een paar kilogram zwaarder.

    Daarnaast zijn er nog verschillende typen poederbrandblussers binnen brandbeveiliging. Zo zijn er BC-, ABC- en D-blussers. De letters verwijzen naar de typen branden waarvoor deze blussers te gebruiken zijn. Namelijk een type A brand (vaste stoffen), type B brand (vloeistoffen), type C brand(gassen) en een type D brand (metalen). De ABC-blussers zijn het meest veelzijdig.

    Controle & veiligheid

    Volgens het Bouwbesluit is het verstandig om poederblussers minstens een keer per twee jaar te laten controleren. Echter is het aan te raden dit jaarlijks te laten doen, om de brandveiligheid nog meer te verbeteren. Tijdens een onderhoudsbeurt wordt onder meer gekeken naar de houdbaarheid van de blussers en of ze aan vervanging toe zijn. Laat dit onderhoud altijd uitvoeren door CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid) erkende onderhoudsbedrijven. Deze zijn herkenbaar aan een CCV-certificaat.

    Voordeel poederblusser

    Het grote voordeel van dit type brandblusser is dat er dus verschillende typen brand mee geblust kunnen worden. Hierdoor hoef je geen verschillende soorten brandblussers in het bedrijf te plaatsen. Het poeder verstikt de zuurstof rondom een brandhaard, waardoor de brand niet verder kan uitbreiden. Een ander voordeel is dat de poederbrandblusser redelijk voordelig is in aanschaf.

    Nadeel poederblusser

    Er kleeft echter een groot nadeel aan dit type brandblusser. Het blusmiddel laat namelijk heel veel schade achter op de plek die is geblust. Het zout in de chemicaliën van het poeder trekt namelijk vocht aan. En vocht in elektrische apparaten kan op termijn zelfs voor kortsluiting zorgen. Blus je een brand met deze schuimblusser, dan is apparatuur daarna onherstelbaar beschadigd. Het is echter wel geschikt om elektrabranden met dit type brandblusser te blussen, omdat het poeder elektriciteit niet geleidt. Het schuim dat door deze brandblusser wordt geproduceerd, is daarnaast moeilijk op te ruimen als de brand onder controle is. Het is namelijk waterafstotend en daardoor niet met water weg te dweilen. Met een industriële stofzuiger is het schuim het snelst opgeruimd.

    Kosten voor een poederblusser

    De poederbrandblusser is een van de voordeligste brandblussers die in een bedrijf gebruikt kunnen worden. De grootte van de blussers bepalen mede de prijs. Daarnaast zijn er bedrijven waar je nog een onderhoudscontract bij kan afsluiten, wat uiteraard mede bepalend is voor de kosten van de brandblussers.

    Offertes opvragen voor een poederblusser bij Offerte.nl

    Het zoeken naar goede poederbrandblussers die passen bij je budget kan een hele uitdaging zijn en veel tijd kosten. Geef die zoektocht daarom uit handen en zet ons voor jou aan het werk. Laat in het contactformulier je gegevens achter en vermeld waar je naar op zoek bent. Wij vragen dan voor jou een aantal passende offertes op. Hieruit hoef jij dan alleen maar een keuze te maken. Neem zelf contact op met het bedrijf dat bij je wensen past of wacht tot zij contact opnemen voor een afspraak. Met Offerte.nl maak je je bedrijf snel een stuk brandveiliger.