co2 blusser nodig

Start vergelijken
    1. Home
    2. Brandbeveiliging
    3. Beveilig je bedrijf met co2 brandblussers | Vergelijk direct
    4 mins leestijd

    Direct de kosten vergelijken voor een co2 brandblusser? Zorg dat je niet teveel betaalt. Vul je aanvraag in en ontvang vrijblijvende en gratis offertes.

    Een van de meest gebruikte brandblussers is de CO2 brandblusser. De rode flessen met zwarte koker aan het einde van de slang hangen in veel bedrijven en keukens. Het is een handig blusapparaat dat kan worden ingezet bij het blussen van vloeistoffen uit brandklasse B. Dit zijn branden, waarbij bijvoorbeeld benzine, olie, alcohol, lijn, verf en kaarsen zijn betrokken. Ook is deze brandblusser zeer geschikt voor het blussen van branden in op spanning staande apparaten (oftewel elektrische apparaten).

    De CO2 blusser is ook bekend onder de namen kooldioxideblusser of koolzuursneeuwblusser. Het is gemakkelijk in gebruik, maar je moet wel even weten hoe je met deze brandblussers om moet gaan.

    Wat is precies een CO2 brandblusser?

    Een CO2 blusser bevat koolstofdioxide. Dit gas (CO2-gas) zorgt ervoor dat de zuurstof wordt verdreven en het vuur uitdooft. Zo wordt de brand met deze brandblusser snel geblust. Bovendien verstikt de CO2 de zuurstof rondom de brandhaard, waardoor de brand niet kan groeien.

    Tip: om ‘koude’ (brand)wonden te voorkomen hou je deze CO2 blusser aan het handvat vast en niet aan de zwarte koker waar de brandblusstof uitkomt. Deze zwarte koker wordt namelijk ook zeer koud.

    CO2 blusser voordelen en nadelen

    De CO2 blusser heeft voordelen en nadelen. Deze moet je kennen, voordat je een CO2 blusser aanschaft.

    Voordelen

    • De CO2 brandblusser is geschikt voor elektriciteitsbranden in elektrische apparaten tot 1000 Volt. Het maakt het apparaat namelijk niet nat, wat blusstoffen op waterbasis (zoals sproeischuim) en sprinklersystemen wel doen.
    • De koolstofdioxide in de blusstof laat geen reststoffen achter. Het is een droge vorm van blussen, waarna je nog maar weinig hoeft schoon te maken.
    • Het is mogelijk om een CO2 blusser te vullen. Laat dit altijd door een specialist doen.

    Nadelen

    • De vloeistof is zeer koud en kan zogeheten ‘koude’ brandwonden veroorzaken, wanneer je in aanraking komt met de blusstof.
    • Pas op voor verstikkingsgevaar: in kleine ruimtes slokt de CO2 in de blusstof de zuurstof in de kamer op. Na het blussen van de brand is het verstandig om zeer goed te ventileren.
    • Hou er rekening mee dat deze brandblusser redelijk zwaar is.
    • De CO2 brandblusser is niet geschikt voor het blussen van branden in de buitenlucht.

    Hoe lang moet je blussen met een CO2 blusser?

    Hoe lang je moet blussen met deze brandblusser hangt uiteraard af van hoe snel de brand zich laat doven. Bij het blussen van vloeistoffen en elektrische apparaten is het verstandig om met het uiteinde van de straal (ongeveer op anderhalve meter afstand) op de onderkant van het vuur te richten en vervolgens onderbroken te blussen.

    Hierbij mag je de straal van links naar rechts en van voor naar achter bewegen, zodat je alle mogelijke brandhaarden uitblaast met het gas (er bestaan ook poederblussers). Vervolgens moet je ieder half uur controleren of de brand daadwerkelijk uit is gegaan.

    Verschillende formaten

    Zoals gezegd zijn de CO2 brandblussers zeer zwaar. Er zijn daarom twee verschillende formaten op de markt: CO2 brandblusser 2kg en CO2 brandblusser 5kg. De twee en vijf kilogram verwijst niet naar de zwaarte van het blusapparaat, maar naar de inhoud van de brandblusser. In de CO2 brandblusser 2kg zit dus twee kilogram stikstof. In de 5kg variant vijf kilogram. Deze laatste is ook groter en zwaarder dan de 2kg variant.

    Onderhoudsregels voor brandblusser met kooldioxide

    In het Bouwbesluit is opgenomen dat het zeer belangrijk is om geregeld de CO2 blussers te laten controleren. Voor de draagbare apparaten is eenmaal per twee jaar zelfs verplicht, maar eens per jaar is zeker aan te raden. Laat dit uitvoeren door een bedrijf gespecialiseerd in brandveiligheid, zodat je zeker weet dat het allemaal goed wordt uitgevoerd.

    Wat kost een co2 blusser

    De kosten voor CO2 brandblussers kunnen nogal uiteenlopen. Dat heeft onder meer te maken met hoeveel je er nodig hebt, welke capaciteit je wil hebben en of je ze wil laten hervullen of niet. Ook komen onderhouds- en installatiekosten er vaak nog bij. Het is daarom goed om voor je bedrijf goed rond te kijken en de prijzen te vergelijken. Er zijn zeer veel verschillende verkooppunten voor CO2 blussers. Voor je bedrijf wil je natuurlijk die blussers hebben die gemakkelijk werken en ook nog eens voor een goede prijs. Maar waar moet je dan beginnen? Bij Offerte.nl!

    Laat in het contactformulier achter waar je precies naar op zoek bent en wij gaan voor jou aan de slag met het opvragen van offertes bij brandveiligheidsspecialisten. Deze offertes komen dan weer bij jou, zodat je de beste keuze kan maken. Neem contact op met de bedrijven of laat contact opnemen met jou voor een afspraak en je maakt snel je bedrijf weer een stukje brandveiliger.