Direct de kosten vergelijken voor een brandslanghaspel? Zorg dat je niet teveel betaalt. Vul je aanvraag in en ontvang vrijblijvende en gratis offertes.
Om grote hoeveelheden water op een snelle en eenvoudige manier bij een beginnende brand over te brengen is een brandslanghaspel een absolute must. Brandslanghaspels zijn op het waterleidingnet aangesloten, waardoor ze onbeperkt functioneren. Met behulp van een brandslang kan de brand worden geblust of zodanig worden vertraagd, totdat de professionele brandweer beschikbaar is.
Als grote voordeel geldt hierbij dat de brandslanghaspel eenvoudig functioneert en oneindig veel bluswater levert. Een brandslanghaspel is dan ook een handig blusmiddel voor in je kantoor of bedrijfspand. In dit artikel lees je alles over de brandslanghaspel: wat is het, hoe werkt het en waarom heb je er één nodig?
Wat is een brandslanghaspel?
De brandslanghaspel is een vormvaste brandslang die is gemonteerd op een haspel. Deze haspel is bevestigd aan een vast punt op de muur en is gekoppeld aan het waterleidingnet. De haspel is beschikbaar in diverse afmetingen. Zo zijn er haspels van 20 meter, 25 meter en 30 meter lengte aan brandslang. Verder bestaat de haspel uit een straalpijp die bij de montage is vastgemaakt aan de slang, een slanggeleider en een afsluiter. De haspel bevindt zich in een inbouw brandslanghaspelkast. De haspel is zeer eenvoudig in gebruik en kan onbeperkt worden gebruikt bij een brand, aangezien de haspel is aangesloten op het waterleidingnet.
Een brandslanghaspel aansluiten is in vrijwel elk gebruik verplicht conform het Bouwbesluit. Er moet namelijk direct voldoende bluswater aanwezig zijn, als er onverhoopt een brand ontstaat. De haspel kan wel enkel worden toegepast bij beginnende branden van een vaste stof. Als het gaat om vloeistof branden of elektriciteitsbranden functioneert het blussen met een haspel niet.
Lees ook:
- wat kan een aspiratiesysteem betekenen voor grote bedrijfspanden?
- wat is een droge blusleiding?
Hoe werkt een brandslanghaspel?
Een brandslanghaspel werkt in een normale situatie zeer eenvoudig. Door middel van een afsluiter kun je de haspel activeren, waardoor er waterdruk op de slang komt te staan. Vervolgens dient de brandslang vanaf het vaste punt aan de muur door middel van de slanggeleider naar de brand worden afgerold. Daarna blus je de brand via de straalpijp. Doordat het water de temperatuur van de brand laat dalen, raakt het vuur gedoofd.
De kans op een opnieuw oplaaiend vuur is daarom klein. Brandklasse A branden kunnen met de haspel uitstekend worden geblust. Het gaat daarbij om hout, textiel en papier branden. De haspel kan universeel worden gebruikt in alle gebouwen die vallen onder het bouwbesluit. Je kunt hierbij denken aan kantoren, bedrijfspanden, zorginstellingen, scholen, overheidsinstellingen en horecagelegenheden.
Waarom heb je een inbouw brandslanghaspel nodig?
Het belangrijke voordeel van een inbouw brandslanghaspel is dat er bij een beginnende brand direct snel gehandeld kan worden. Dankzij de onuitputtelijke functie en de gemakkelijke bediening kun je enorm snel veel winst boeken bij het blussen van een brand. Door een kleine brand meteen te blussen, voorkom je dat het volledig uit de hand loopt. De haspels zijn vooral bedoeld om het begin van een brand in een bedrijfspand of kantoor te bestrijden. Het vormt daarmee een uitstekende aanvulling op alle andere brandblussers die verplicht zijn in een gebouw.
Welke wetgeving geldt met betrekking tot brandslanghaspels?
Krachtens het Bouwbesluit 2012 en diverse regelgevingen (NEN-EN 671-1:2012, NEN-EN 671-2:2012 en NEN-EN 671-3:2009) gelden er diverse verplichtingen met betrekking tot de haspels. De haspels moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden:
- De haspel moet worden aangesloten op de drinkwatervoorziening van je bedrijfspand.
- De brandslang heeft een afmeting van maximaal dertig meter lengte.
- De haspels bevinden zich niet in het vluchttrappenhuis.
- De haspels hebben een statistische waterdruk van in ieder geval 100 kPa.
- De haspels beschikken over een watercapaciteit van in ieder geval 1,3 kubieke meter per uur.
- Daarbij wordt gemeten vanuit de situatie, waarbij twee haspels tegelijkertijd in gebruik zijn op dezelfde watervoorziening.
Waar plaats je de haspel?
Een (Ajax) brandslanghaspel moet op een zodanige plek worden gemonteerd, zodat iedere locatie binnen een gebouw met de brandslang kan worden bereikt. Je mag daarbij rekening houden met een worplengte van de waterstraal van circa vijf meter. Het is zeer verstandig om de haspel zoveel mogelijk te bevestigen bij (nood)uitgangen. Zo kan de gebruiker die de brand ontdekt over de brand alarmeren, de brand melden, de veilige vluchtroute controleren en vervolgens nog besluiten of hij of zij de brand wil gaan blussen.
Mocht de bluspoging alsnog mislukken, omdat er bijvoorbeeld veel ontwikkeling van rook of giftige stoffen is, dan kan deze gebruiker alsnog via de (nood)uitgang het pand verlaten. Let er daarbij op dat de brandslang tijdens het gebruik niet door brand- of rookwerende deuren gaat. Deze deuren sluiten namelijk na gebruik weer. Er moet dus in ieder rook- of brandcompartiment een haspel voorhanden zijn.
Welke taken kun je zelf uitvoeren met betrekking tot de haspel?
Bij het beheer van je blusmiddelen is het van belang om deze middelen regelmatig te controleren. Let er bijvoorbeeld op of de haspels nog op de juiste plaats hangen, of de haspels en andere blusmiddelen tijdig zijn onderhouden en gecontroleerd en of de verzegeling of borging nog steeds aanwezig is op de blusmiddelen. Ook is het van belang dat de instructies voor gebruik goed leesbaar zijn. In het geval van een brand moeten de medewerkers immers direct weten wat zij moeten doen.
Ook mogen er geen zichtbare beschadigingen op de haspel zichtbaar zijn. Denk hierbij aan deuken of scheuren. Uiteraard is voorlichting bij het personeel essentieel. De plaats van de haspels moet voor iedereen herkenbaar en goed te bereiken zijn. Ook is een brandveiligheidscursus, zodat het personeel weet hoe ze met deze middelen moeten omgaan, een vereiste.
Hoe vaak heeft de inbouw brandslanghaspel onderhoud nodig?
Volgens artikel 1.16 van het Bouwbesluit geldt er geen verplichte termijn bij het onderhoud van de haspel. Er geldt echter wel een eis dat de haspel naar behoren moet functioneren. De haspel en de daarbij behorende pompinstallatie dienen dus op een perfecte manier te worden onderhouden en gecontroleerd. Verzekeraars stellen bovendien ook vereisten aan het onderhoud van de haspel. Bekijk daarom altijd de voorwaarden van je polis om te lezen wat voor onderhoud de haspel nodig heeft.
Als er geen onderhoud plaatsvindt, en er brandschade ontstaat, loop je het risico dat de verzekeraar geen vergoeding uitkeert. Periodiek onderhoud is echter zeer belangrijk om problemen bij een brand te voorkomen. Je wilt immers bij een brand over de beste blusmiddelen beschikken. Maak daarom gebruik van gecertificeerde bedrijven voor een perfect uitgevoerd onderhoud.
Ontvang offertes van experts in brandbeveiliging met Offerte.nl
Ben je op zoek naar een gecertificeerd bedrijf dat de inbouw brandslanghaspels bij jouw bedrijf kan installeren? Met Offerte.nl ontvang je diverse offertes van experts in brandbeveiliging uit jouw regio. Geef je gegevens op en wij selecteren de beste brandbeveiliging specialisten. Zij sturen je een vrijblijvende offerte met tarievenlijst. Het is dan aan jou om met de beste brandbeveiliging specialist in zee te gaan. Vul nu je gegevens in en zorg dat jouw bedrijf optimaal is beschermd.