Brandblusser laten keuren? Vergelijk brandblusser onderhoud

Start vergelijken
  1. Home
  2. Brandbeveiliging
  3. Brandblusser laten keuren? Vergelijk brandblusser onderhoud
  5 mins leestijd

  De onderhoud van je brandblusser is niet alleen belangrijk maar ook verplicht. Zorg dat je niet teveel betaalt. Vul je aanvraag in en ontvang vrijblijvende en gratis offertes.

  Op zoek naar het juiste onderhoud voor brandblussers? Het aanschaffen van brandblussers voor de brandveiligheid van jouw onderneming is niet voldoende. Het is daarnaast verplicht om in het onderhoud van brandblussers te voorzien. Het aantal brandblussers binnen jouw bedrijf en de controle van de brandblussers is wettelijk door de overheid vastgesteld. Zo moet je de brandblussers laten keuren en is er een jaarlijks brandblusser onderhoud door een erkend REOB Onderhoudsbedrijf nodig.

  Al deze wettelijke richtlijnen zijn erop gericht de schade van een brand zoveel mogelijk te beperken. Bij een brand krijg je immers met aanzienlijke kosten te maken. Indirecte kosten vanwege de schade aan eigendommen, maar ook indirecte kosten in verband met de bedrijfscontinuïteit die in het geding komt.

  Om ervoor te zorgen dat de brandschade tot een minimum wordt beperkt, is het onderhoud van brandblussers een belangrijk vereiste. In dit artikel lees je alles over het brandblusser onderhoud en hoe je met Offerte.nl het meest geschikte REOB Onderhoudsbedrijf uit jouw regio vindt.

  Lees ook: droge blusleiding

  Waarom een brandblusser keuren?

  Iedere soort brandblusser is gevoelig voor weersinvloeden, temperatuur, omstandigheden in de ruimte en de tand des tijds. Brandblussers slijten dan niet zozeer omdat ze veel toegepast worden, maar de slijtage heeft vaak te maken met vorst en corrosie (roest). Deze elementen hebben een grote invloed op de werking van de brandblussers. Niet alleen de factoren in de omgeving, maar ook de inhoud van de brandblusser is onderworpen aan veroudering en slijtage. Daardoor loop je het risico dat de brandblusser niet meer naar behoren functioneert. Jaarlijks onderhoud aan de brandblussers is daarom enorm belangrijk. Als er immers een brand ontstaat, moet je direct de beschikking hebben over onderhoudsdeskundige blusmiddelen die naar behoren functioneren.

  Wat veroorzaakt corrosie bij een brandblusser?

  Een van de belangrijkste elementen waar een REOB Onderhoudsbedrijf tijdens de brandblusser keuren op let, is corrosie. Diverse uiteenlopende factoren bevorderen de corrosie van een brandblusser. Hierbij gelden zowel interne als externe elementen:

  Interne elementen

  • Zuurstof
  • Zout
  • Vocht
  • Fosfaten
  • Druk in de brandblusser

  Externe elementen

  • Luchtvochtigheid
  • Vocht
  • Geweld met betrekking tot de brandblusser. Denk hierbij aan scheurtjes, deuken en krassen
  • Verhoogde zuurstof in de ruimte
  • Bedrijfs risicofactoren, chemicaliën, maar ook bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen

  Onderhoud blusmiddelen krachtens NEN2559 norm

  De voorwaarden voor het onderhoud aan brandblussers is vastgelegd in de NEN2559 norm. Hierin staat beschreven welke blusmiddelen gereviseerd en gecontroleerd moeten worden. Ook zijn hierin de procedures voor het onderhoud en de werkzaamheden tot in detail opgenomen. Dit zijn in het algemeen de stappen voor het brandblusser onderhoud:

  Het onderhoud van draagbare blusmiddelen

  • Jaarlijks onderhoud van de blusmiddelen door een erkend REOB Onderhoudsbedrijf.
  • Iedere vijf jaar een uitgebreid onderhoud van de brandblussers en het vervangen van de vulling van de nat- en schuimblussers.
  • Na tien jaar wordt de brandblusser compleet gedemonteerd en waar nodig vernieuwd. De slang, het patroon en pistool worden daarbij afgeperst. CO2 blussers moeten worden geijkt en afgeperst.
  • Na vijftien jaar dient het uitgebreide onderhoud opnieuw plaats te vinden.
  • Na twintig jaar dient de brandblusser te worden vervangen.

  Het onderhoud van Schuim (oftewel nat) brandblussers

  • Jaarlijks onderhoud door een erkend REOB Onderhoudsbedrijf. Tijdens de brandblusser laten keuren kijkt de monteur naar de staat van de brandblusser, en of er voldoende vulling en patroon in de brandblusser beschikbaar is. Verder wordt de brandblusser onderzocht op druk en lekkage.
  • Na vijf jaar moet de schuimvulling worden vervangen.
  • Na tien jaar dient de brandblusser volledig te worden gedemonteerd. De schuimvulling wordt vernieuwd en de onderdelen die aan vervanging toe zijn, worden verwijderd. De slang, het patroon en het pistool worden afgeperst.
  • Na vijftien jaar hetzelfde onderhoud als bij vijf jaar.
  • Na twintig jaar moet de brandblusser worden vervangen.

  Het onderhoud van Koolzuursneeuw (CO2) brandblussers

  • Jaarlijks onderhoud door een REOB Onderhoudsbedrijf. De uiterlijke staat en de vulling van de blusser worden onderzocht. Ook wordt de brandblusser onderzocht door middel van een proefstoot. Er wordt gelet op lekkage. Daarnaast vervangt de monteur de fiberring tussen de slang en de afsluiter.
  • Na tien jaar wordt de brandblusser compleet gedemonteerd. De CO2 vulling wordt vernieuwd en waar nodig ook onderdelen die te maken hebben met de afdichting.
  • Na twintig jaar dient de brandblusser buiten werking te worden gesteld en een nieuwe te worden aangeschaft.

  Is een brandblusser laten keuren verplicht?

  Al decennia lang ben je als ondernemer verplicht om binnen de voorgeschreven termijnen je brandblusser te laten keuren. De brandblusser, brandhaspel en overige elementen vormen daar een onderdeel van. Als de blusmiddelen niet worden gecontroleerd en de brandweer langs komt, is het mogelijk dat zij je een reprimande geven. Ook kun je zelfs een boete ontvangen. Verzekeraars controleren bovendien ook of het jaarlijks onderhoud heeft plaatsgevonden. Als de blusmiddelen niet zijn gecontroleerd, keert de verzekeraar in de meeste gevallen niet uit bij brandschade.

  Voordelen onderhoud brandblussers

  Met het onderhoud van de blusmiddelen beschik je over een aantal belangrijke voordelen:

  • Je beschikt over goed functionerende middelen voor brandveiligheid
  • Je voldoet aan alle wetten en regelgeving
  • Je hanteert een helder en transparant veiligheidsbeleid
  • Je voorkomt letsel aan mens en dier, net als materiële schade

  Het is ook mogelijk om de jaarlijkse controle met een erkend REOB Onderhoudsbedrijf aan de hand van een onderhoudsovereenkomst in combinatie met andere keuringen en controles aan te gaan. In dat geval keurt het bedrijf direct andere wettelijke veiligheidsnormen binnen jouw onderneming. Denk bijvoorbeeld aan noodverlichting of verbandtrommels. Dit levert een tijdsbesparing op, maar ook een prijsvoordeel. Doordat één bedrijf in zijn geheel alle wettelijke controles en keuringen verricht, hoef je niet met allerlei instanties samen te werken. Je hebt dan met één aanspreekpunt voor alle wettelijke keuringen en controles te maken. Dit werkt uiterst productief en efficiënt.

  Ontvang offertes via Offerte.nl

  Het kan vrij ingewikkeld zijn om het beste REOB Onderhoudsbedrijf uit jouw regio te vinden. De website Offerte.nl biedt hierbij uitkomst. Vul je persoonlijke gegevens en wensen in, en wij gaan voor je aan de slag om de beste brandbeveiliging bedrijven uit de omgeving te selecteren. Zij sturen je vervolgens een vrijblijvende offerte op maat met tarievenlijst. Het is dan aan jou om met het gewenste REOB Onderhoudsbedrijf rond de tafel te gaan zitten. Geef nu je gegevens op en zorg dat jouw bedrijf voldoet aan alle eisen met betrekking tot de brandveiligheid.