Droge blusleiding

Start vergelijken
    1. Home
    2. Brandbeveiliging
    3. Droge blusleiding aanleggen of vervangen?
    5 mins leestijd

    Precies weten wat de kosten zijn voor een droge blusleiding installatie in jouw bedrijf? Vul je aanvraag in en ontvang vrijblijvende en gratis offertes.

    Op zoek naar meer inlichtingen over het laten installeren van een droge blusleiding? Een droge blus- of stijgleiding is een aansluitpunt voor de brandslang van de brandweer. Deze leidingen worden veelal aangebracht in grote kantoorgebouwen of hoge woonflats. In hoge gebouwen is het namelijk lastig om direct water bij de brand over te brengen.

    Dankzij een droge blusleiding kan de brandweer op diverse punten, bijvoorbeeld op iedere etage, gebruik maken van een brandslang aansluiting. Op deze manier kan de brand sneller en gemakkelijker geblust worden. De schade voor je bedrijf wordt zo beperkt. Niet alleen voorkom je directe kosten vanwege de schade aan je kapitaal en goederen, maar ook indirecte kosten die te maken hebben met de bedrijfscontinuïteit.

    Een droge blus- of stijgleiding zorgt er dus voor dat de brandschade tot een minimum beperkt blijft. In dit artikel lees je alles over deze leidingen en over hoe Offerte.nl je in contact brengt met de beste brandveiligheidsexperts uit de regio.

    Wat is een droge blusleiding?

    Een droge brandleiding of blusleiding is een stijgleiding die bestaat uit stalen buizen. Op diverse punten, veelal op elke verdieping van een gebouw, bevindt zich een brandslang aansluiting en een voedingsaansluiting. De verzinkte stalen pijp met één of meerdere voedingspunten beschikt bovendien over een brandkraan. Op die manier kan de brandweer door middel van de droge stijgleiding met het eigen pompsysteem op de brandweerwagen water omhoog in het gebouw pompen. Met een aangesloten brandslanghaspel is het vervolgens mogelijk om de brand in het gebouw te blussen. Dit voorkomt dat de brandweer veel tijd kwijt is met het uitrollen van brandslangen.

    Waarom droge blusleidingen aanleggen of vervangen?

    Als er een brand uitbreekt in een hoog kantoorgebouw of flat, kost het uitermate veel tijd om iedere brandslang uit te rollen en op de juiste locatie te brengen. Met een droge brandleiding kan de brandweer op diverse punten direct het water op een bepaalde verdieping omhoog pompen. Dit levert een enorme tijdswinst op. Met de juiste brandbeveiliging, waar de droge blusleidingen onder vallen, help je de brandweer om sneller en gemakkelijker de brand onder controle te krijgen of houden. Ook is het op die manier mogelijk dat de brandweer de brand bijvoorbeeld van bovenaf kan blussen. De brand wordt zo dus sneller geblust, waarbij de schade tot een minimum beperkt blijft.

    Droge blusleiding eisen

    Er gelden diverse wettelijke verplichtingen en richtlijnen met betrekking tot de droge stijgleiding. Volgens de NEN 1594 norm dient bijvoorbeeld ieder gebouw hoger dan 20 meter te beschikken over een droge stijgleiding. Ook in gebouwen die lastig te bereiken zijn door brandweervoertuigen en zeer uitgestrekt zijn, moet er een droge blusleiding voorhanden zijn. Verder dient vanaf iedere plek in het gebouw binnen een straal van 50 meter een aansluiting voor een brandslang beschikbaar te zijn.

    Daarom zijn in zeer grote gebouwen vaak meerdere droge blus- en stijgleidingen te vinden. Iedere leiding beschikt uiteraard over zijn eigen voedingsaansluiting en aansluitpunt. De blusleidingen zijn bovendien alleen gemaakt voor lage druk.

    Een standaard blusleiding behoort verder over de volgende elementen te beschikken:

    • Op iedere brandkraan CC-armatuur
    • Op de voedingsaansluiting J-armatuur
    • Op ieder aansluitpunt een brandkraan
    • Een gevelkast die bescherming biedt aan het J-armatuur

    Onderhoud droge stijgleiding

    Volgens de NEN 1594 norm moet er regelmatig onderhoud aan de droge leidingen plaatsvinden. Per gemeente kunnen er bovendien extra droge blusleiding eisen zijn. Laat je daarom altijd goed voorlichten door de gemeente. Volgens de algemene regelgeving van de NEN 1594 norm gelden echter de volgende regels:

    Jaarlijks moet een deskundige onderhoud aan de droge stijgleidingen verrichten. Bij de jaarlijkse controle let de inspecteur op de goede werking en de reinheid van de droge brandleidingen. De blusleiding dient, als hij volledig met water is gevuld, over een druk te beschikken van 1600 kPa. Dit wordt gemeten vanaf de hoogte van het maaiveld. Deze waterdruk moet zonder bijpompen hetzelfde blijven gedurende vijf minuten. Bovendien moet de waterdruk boven de 75 meter bij iedere 10 meter met 100 kPa stijgen.

    De droge stijgleiding moet, als de installatie wordt opgeleverd, worden getest. Deze test moet daarna iedere vijf jaar plaatsvinden. De uitslag van de test worden vervolgens in een rapport gestuurd naar de commandant van de brandweer. Iedere maand dient de pompinstallatie van de droge stijgleiding volledig te worden gecontroleerd op een perfecte werking. Waar nodig moet de blusleiding worden gerepareerd.

    Deze regelgeving is er uiteraard op gericht dat, mocht er onverhoopt brand uitbreken, het gebouw direct met perfect functionerende blusmiddelen geblust kan worden. Er gaat anders namelijk zeer veel kostbare tijd verloren aan het uitrollen en naar boven aanleggen van brandslangen. Daarom zijn goed functionerende droge blusleidingen in hoge gebouwen noodzakelijk. Binnen een korte tijd kan door middel van de pomp de gewenste hoeveelheid water op de juiste locatie worden verkregen.

    Wat zijn de droge blusleidingen kosten?

    De kosten van een brandbeveiligingsinstallatie met droge stijgleiding variëren per gebouw. Iedere locatie is immers verschillend en beschikt over andere uitdagingen. Het leveren van droge brandleidingen is maatwerk. Om te onderzoeken wat de kosten voor droge brandleidingen in jouw kantoor- of bedrijfspand zijn, is het verstandig om diverse offertes op maat op te laten stellen door brandbeveiligingsexperts uit de regio. Aan de hand van deze offertes krijg je een transparant overzicht van de te verwachte kosten voor een droge blusleiding in jouw kantoorgebouw.

    Ook voor het onderhoud en de controle van de droge blusleidingen is het verstandig om diverse offertes aan te vragen. Let daarbij op de mogelijkheid om diverse wettelijke controles met betrekking tot de brandveiligheid door één instantie te laten verrichten. Niet alleen bespaar je op die manier op de kosten, ook levert dit tijdswinst op. Zo vindt er namelijk minder oponthoud van werkzaamheden plaats. Dit werkt daarom uiterst effectief.

    Ontvang offertes via Offerte.nl

    Wil je weten op welke manier je droge blusleidingen in jouw kantoor- of bedrijfspand kan toepassen? Of ben je benieuwd naar de droge blusleidingen kosten? Vraag dan meerdere offertes aan bij diverse brandbeveiligings experts. De website Offerte.nl biedt hierbij uitkomst. Geef jouw persoonlijke gegevens en wensen door, en wij gaan voor jou aan de slag om de beste specialisten op het gebied van brandbeveiliging te selecteren.

    Zij sturen jou vervolgens een vrijblijvende offerte op maat met tarievenlijst. Het is dan aan jou om met de meest geschikte expert rond de tafel te gaan zitten. Vul nu je gegevens in en zorg dat jouw kantoor- of bedrijfspand optimaal tegen brand beschermd is.