Wat kost een grafkist en welke soorten kisten zijn er?

Start vergelijken
  1. Home
  2. Uitvaart
  3. Wat kost een grafkist en welke soorten kisten zijn er?
  5 mins leestijd

  Doodskist kopen

  Direct inzicht in de kosten van een begrafenis of crematie? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvende offertes van uitvaartverzorgers in jouw regio.

  Inhoudsopgave

  Wanneer een dierbare is overleden, moet je plots een hoop dingen regelen. De uitvaart regelen, kiezen voor een crematie of een begrafenis en een grafkist uitzoeken. Maar wat kost een grafkist eigenlijk? Wat voor soort kisten en materialen zijn er? En dekt de verzekering de kosten? Lees alles wat je wilt weten.

  Welke soorten grafkisten zijn er?

  Grafkisten zijn er in verschillende soorten, materialen en maten. De meeste kisten worden gemaakt van hout. Dit is vrij standaard. Maar je kunt ook kiezen voor andere materialen zoals karton of bamboe. De kosten voor een grafkist zijn afhankelijk van het materiaal dat je kiest. En dat hangt weer samen met de keuze voor een doodskist voor crematie of begrafenis.

  Dooskisten voor crematie

  Bij het cremeren van een overledene lijkt het misschien logisch dat cremeren zonder doodskist milieuvriendelijker is. Het tegendeel is waar. Juist zonder kist heeft een oven meer brandstof nodig voor de verbranding. Voor de crematie is een kist dus belangrijk, maar welke materialen zijn daarvoor geschikt? Een houten kist is de meest geschikte en duurzame keuze, omdat er voor de verbranding van een houten kist minder gas wordt verbruikt. Het soort hout dat je kiest, maakt op gebied van duurzaamheid en kleur niet uit. Het enige grote verschil zit hem in de verbrandingstijd.

  Doodskist kopen voor een begrafenis

  Wordt de overledene begraven? Dan heb je de keuze uit meerdere soorten materialen. Zo zijn er duurzame kisten van karton, bamboe, riet of wilgentenen. Andere houtsoorten die geschikt zijn voor een begrafenis zijn populierenhout, naaldhout, eigenhout, beukenhout en wilgentwijgen. De houtsoort bepaalt ook de kleur van de kist. Kies je voor eikenhout? Dan is de doodskist donker van kleur. Kies je voor populierenhout? Dan is de grafkist wat lichter. Verderop in deze blog wordt dieper ingegaan op de kosten en details van deze verschillende kisten.

  wat kost een grafkist

  Doodskist kopen; Kosten basis kist versus luxe kist

  De kosten van een grafkist lopen sterk uiteen. Zo heb je bijvoorbeeld al een basiskist vanaf 200 euro. Dit is dan een simpele houten kist zonder extra’s. Bij extra’s kun je denken aan eventuele graveringen, luxe en lastig te maken vormen of binnenbekleding. Ga je voor een wat luxere grafkist, dan kunnen de kosten oplopen tot ongeveer 5000 euro. Deze kisten hebben vaak een speciale vorm of mooie graveringen. Luxere kisten hebben vrijwel altijd binnenbekleding. Eigenlijk is het zo dat je een grafkist zo luxe kunt maken als je zelf wilt. De keuzes die de overledene of nabestaanden maken, bepalen de uiteindelijke totaalprijs.

  Goedkoopste grafkist kopen
  De goedkoopste grafkisten zijn gemaakt van karton. De kosten hiervoor liggen ongeveer tussen de 150 en 350 euro. Er is een maar: karton is alleen geschikt voor begrafenissen. Kartonnen doodskist voor crematie is dus niet geschikt. Bij een begrafenis is een kartonnen kist dus vooral een duurzame en relatief goedkoopste grafkist. Duurzaam omdat ze biologisch afbreekbaar zijn.
  Wat kost een wade?
  Je hoeft niet perse te kiezen voor een uitvaartkist. Zo is een wade of wikkelkleed de laatste jaren ook in opkomst. Een wade is een doek van zachte stof die om de overledene heen wordt gewikkeld. De wade wordt vaak gebruikt in combinatie met een opbaarplank. De opbaarplank is als het ware een omgekeerde doodskist. De overledene ligt eigenlijk op het deksel en de kist wordt later over het lichaam heen geplaatst. De prijs van een wade valt meestal tussen de 275 en 1.115 euro. Uiteraard is de prijs afhankelijk van het materiaal dat je kiest. Een zacht glanzende wade is bijvoorbeeld prijziger dan een wade van een goedkopere stof.
  Is de grafkist meeverzekerd?
  Bij de meeste uitvaartverzekeringen is de grafkist inbegrepen bij de uitvaartkosten. Al hangt dit wel af van het soort verzekering dat je hebt afgesloten. Ook uitvaartverzekeringen bestaan in allerlei soorten. Zo is er een dienstenverzekering die je verzekert voor de meeste onderdelen van een uitvaart. Denk aan het opbaren, het rouwbezoek en de kist. Een andere mogelijkheid is een geldverzekering. Nabestaanden krijgen dan alleen een geldbedrag uitgekeerd en mogen zelf bepalen aan welke onderdelen zij dit besteden. Zolang dit met de uitvaart te maken heeft natuurlijk.

  Een bekleedde doodskist kopen

  Een andere redelijk populaire optie is om de grafkist te bekleden. De katoenen en linnen stoffen om de kist hebben een zachte tussenlaag. Dit maakt de kist zacht – haast aaibaar. Er zijn veel keuzes qua stoffen en patronen. Zo kun je kiezen voor een simpele egale kleur, een bloemen- en bladpatroon, een vlinderpatroon en nog veel meer. Soms is het zelfs mogelijk om (op aanvraag) een speciaal stoffenpatroon te laten maken.

  Het voordeel van een bekleedde kist is dat de afstand tot de kist voor nabestaanden kleiner is. De zachte laag met de gekozen stof geeft een meer persoonlijke en vriendelijke uitstraling.

  Grafkistbekleding aan de binnenkant

  Over het algemeen is de binnenkant van een grafkist bekleed met stof, maar dat hoeft niet. Het hoofdkussen, de wanden en de bodemdekker zijn meestal bekleed. Bij de bodemdekker, ook wel het bed genoemd, kun je kiezen tussen een gevulde of een niet-gevulde bodem. De vulling bestaat dan, net als bij het hoofdkussen, uit houtkrullen. Toegestane stoffen voor de binnenzijde van een grafkist zijn katoen, linnen, zijde, rayon, taft en acetaat.

  Een combinatie van deze stoffen en verschillende kleuren is natuurlijk mogelijk. Ook zijn er keuzemogelijkheden in de manier waarop de wandbekleding is afgewerkt. Dit geeft een bepaalde uitstraling aan de grafkist. Denk aan klassiek, chic of strak.

  Lees hier onze faq over erfenissen

  Offerte.nl helpt jou bij het vinden van een goede uitvaartverzorger

  Als een geliefde overlijdt, heb je vreselijk veel om over na te denken. Er komt veel op je af, de tijdsdruk is groot en tegelijk heb je eigenlijk geen ruimte in je hoofd om alles voor elkaar te krijgen. Een beetje hulp is dan welkom. Offerte.nl helpt jou graag bij het regelen van een goede uitvaartverzorger. Wil je graag de uitvaartkosten vergelijken?
  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met uitvaartondernemers door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod aan uitvaartondernemers in regio Amsterdam, Groningen, Eindhoven en Tilburg. Bekijk de selectie en vraag direct vier offertes op om te vergelijken.

  Offerte
  Average rating:  
   0 reviews