error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone
Ontvang prijsopgaven van uitvaartverzorgers Vergelijk uitvaartverzorgers →
Prijzen aanvragen →

Geheel gratis & vrijblijvend

Veelgestelde vragen rondom een erfenis.

Laatste update:

In dit artikel geven wij antwoord op de meest voorkomende vragen rondom een erfenis.

Wat is een erfenis?

Een erfenis (ook wel nalatenschap genoemd) wordt achtergelaten door een overledene. Het omvat alle bezittingen en schulden van diegene. De erfenis gaat naar de erfgenamen. Het kan om geld gaan, een woning maar ook de hypotheek of doorlopend krediet behoren tot de erfenis.

Wat gebeurt er met de woning?

De woning wordt of bewoond door een erfgenaam of verkocht. Als de woning wordt bewoond dan moet diegene de anderen uitkopen. Als de woning wordt verkocht dan wordt het geld gedeeld. Let op dat je mogelijk erfbelasting moet betalen. Als het een huurwoning betreft dan moet het worden opgeleverd in oorspronkelijke staat.

Hoe zit het met de erfbelastingen?

Erfbelastingen spelen een belangrijke rol bij een erfenis. Binnen vier maanden na het overlijden krijg je een aangifteformulier inkomstenbelasting toegestuurd. Er moet belasting betaald worden over de inkomsten van het lopende jaar. De betaalde inkomstenbelasting mag je in mindering brengen. Binnen acht maanden na het overlijden moet de belasting zijn voldaan tenzij uitstel is aangevraagd.

Over de erfenis wordt ook belasting betaald. Als het om een partner gaat dan is er een hoge vrijstelling (€643.194) en hoeft er meestal niks te worden betaald. Gaat het om een ouder dan geldt er maar een vrijstelling van €20.371. In dat geval is er erfbelasting verschuldigd. Over de tarieven en vrijstellingen lees je hier meer. Je kunt daar ook de erfbelasting berekenen. De belasting over de waarde van een woning wordt bepaald over de WOZ-waarde van het jaar van overlijden of het jaar erna. Dat mag zelf worden gekozen dus kies voor de laagste waarde om geld te besparen.

Hoe weet ik wie de erfgenamen zijn?

De nalatenschap wordt afgehandeld door de erfgenamen zoals genoemd in het testament. Een testament is een akte die is opgesteld door de overledene met behulp van een notaris. Dit wordt in een register (CTR – Centraal Testamentenregister). Het testament kan (schriftelijk) worden opgevraagd door elke notaris met een kopie van het uittreksel uit het overlijdensregister.

Als er geen testament is wie krijgt dan de erfenis?

Als er geen testament is opgesteld dan wordt de wettelijke verdeling van de erfenis gevolgd volgens het erfrecht. Dit houdt in dat de echtgenoot of geregistreerd partner de gehele erfenis krijgt. Als er kinderen zijn dan hebben die wel recht op hun deel van de erfenis – het wettelijk erfdeel. Zij krijgen dit pas na het overlijden van de echtgenoot of partner. De erfenis wordt op papier in geld omgezet en verdeeld over de partner en het aantal kinderen.

Volgens het erfrecht krijgen ze tot die datum een zogenaamde vordering op de erfenis. De partner heeft dus een schuld aan de kinderen. De Belastingdienst geeft rekenvoorbeelden over de wettelijke verdeling van een erfenis.

Moet ik de erfenis aanvaarden?

Nee, je bent zeker niet verplicht de erfenis te aanvaarden. Je hebt drie opties volgens de Rijksoverheid:

Zuiver aanvaarden

Hiermee aanvaard je alle bezittingen en schulden.

Beneficiair aanvaarden

Je aanvaardt de erfenis maar je bent niet aansprakelijk voor schulden. Je mag niks van de bezittingen gebruiken of verkopen tot de schulden voldaan zijn.

Verwerpen

Verwerpen houdt in dat je de erfenis afwijst. Je hebt er dan niks meer mee te maken. Het kan zijn dat de schulden hoger zijn dan de bezittingen. Dan moet je goed nadenken over de keuze want je mag de persoonlijke spullen ook niet hebben.

Je hebt drie maanden de tijd om een keuze te maken.

Wie handelt de erfenis af?

In het testament kan een executeur-testamentair worden aangewezen die de taak krijgt toegewezen. Is dat niet het geval dan kunnen de erfgenamen deze taak op zich nemen. Het is verstandig om één persoon aan te wijzen met volmacht die de erfenis afhandelt.

Wat is een verklaring van erfrecht?

Als iemand overlijdt dan worden de bankrekeningen bevroren, tenzij het gaat om een en/of rekening. Om dit ongedaan te maken dien je een verklaring van erfrecht te overhandigen ter bewijs. De verklaring van erfrecht wordt opgesteld door een notaris.

Wat is een boedelbeschrijving?

Een boedelbeschrijving is in tegenstelling tot wat veel mensen denken geen lijst van de inboedel. Een boedelbeschrijving is een lijst van alle bezittingen en schulden. Deze lijst moet worden gemaakt bij de beneficiaire aanvaarding van een erfenis om de nettowaarde te bepalen. De inboedel behoort ook tot de bezittingen. Daarvan wordt de tweedehands waarde bepaald en telt mee tot de boedel.

Hoe wordt het geld verdeeld?

Als alle bezittingen, schulden en belastingen zijn afgehandeld rest alleen het eventuele contante geld. De executeur-testamentair kan de verdeling regelen zoals de rest van de erfenis. Houd hierbij rekening met de reeds verdeelde goederen en de waarde daarvan.

Lees hier ons artikel over vrije dagen rondom een begrafenis

Wie kan mij helpen bij al deze taken?

Het is natuurlijk niet niks om al deze zaken te regelen in een tijd van rouw. Er zijn gelukkig deskundigen die je kunnen helpen om het wat makkelijker te laten verlopen. Denk hierbij aan de notaris die veel aan bod komt of een boekhouder of accountant bij de financiële zaken. Ook kan een makelaar helpen bij de taxatie en verkoop van de woning.

Om een goed overzicht van het aanbod en de kosten te krijgen vul je binnen enkele minuten het aanvraagformulier in op de betreffende webpagina. Je krijgt dat offertes van verschillende aanbieders opgestuurd die je kunt vergelijken. Klanten geven aan tot wel 40% te besparen op de kosten. Dit is gratis en vrijblijvend.

Ontvang prijsopgaven van uitvaartverzorgers

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk uitvaartverzorgers
Rubrieken
Populaire categorieën
Wat onze klanten zeggen
4 sterren gemiddeld uit 151 reviews over Offerte.nl

Zeer snelle reactie verkregen

Geen toelichting

Geen toelichting

Geen toelichting

snel en overzichtelijk, ik heb 3 offertes ontvangen (geen 4)

Snel een offerte van meerdere partijen ontvangen, mooie oplossingen gehoord en binnen 24 uur waren we eruit. Dank jullie wel voor het passende afscheid dat we hebben mogen nemen.

Geen toelichting

Geen toelichting

Prima, snel werken.

Geen toelichting

Na het wegvallen van mijn Moeder, werd aan mij gevraagd om de crematie te regelen. Gelukkig had ik na het opvragen van offertes meer inzicht wat er allemaal bij komt kijken.

Uitstekende service en snelheid waarmee mijn aanvraag is behandeld.

Geen toelichting

Geen toelichting

Het was makkelijk om de begrafenisondernemers met elkaar te vergelijken. Wel fijn dat je goed geholpen kunt worden in moeilijke tijden. Het scheelt je een enorme zoektocht!

Geen toelichting

Reest de eerste die mij belde was een schot in de roos. Z’on fijne ervaring met haar. Daarna belden er nog 3, maar zeker niet opdringerig. Ik ben daarna nooit meer gebeld, de beslissing lag bij mij. Fijn en niet opdringerig dus. Heel veel dank.

Geen toelichting

Geen toelichting

Na mijn verzoek om offertes, kreeg ik snelle reacties. Een aantal dmv een telefoontje waarin nog wat vragen werden gesteld alvorens ze de offerte toestuurden. De anderen stuurden snel hun offerte met informatie. Al met al veel informatie waarmee ik het een en ander kan gaan afwegen.

Geen toelichting

Geen toelichting

Geen toelichting

Vrij snel (zoals belooft) 5 offertes gekregen van bedrijven die (ook) in Dordrecht werken. Alleen een beetje jammer dat er ook 2 bedrijven bij zijn die behoorlijk van Dordrecht verwijderd zijn, als het kon zou ik 4 1/2 ster geven.