Welke uitvaartkosten zijn aftrekbaar?

Start vergelijken
  1. Home
  2. Uitvaart
  3. Welke uitvaartkosten zijn aftrekbaar? Lees het hier
  2 mins leestijd

  Direct inzicht in de kosten van een begrafenis of crematie? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvende offertes van uitvaartverzorgers in jouw regio.

  Wanneer een dierbare overlijdt krijg je als nabestaande vaak een erfenis. Een erfenis is een nalatenschap van een overleden persoon. De erfenis bestaat uit de waarde van zowel spullen als vermogen, minus eventuele schulden van de overledene. Over deze erfenis betaal je uiteraard erfbelasting. Maar welke uitvaartkosten zijn aftrekbaar? Je leest het hier.

  Deze uitvaartkosten zijn aftrekbaar

  Er zijn een aantal begrafeniskosten en crematiekosten die je mag aftrekken in jouw aangifte erfbelasting. Dit jaar zijn dit:

  • Kosten van de kleding voor en verzorging van de overledene
  • Kosten van rouwadvertenties, bloemen, het condoleanceregister en (verzendkosten voor) de rouw- en bedankkaarten
  • Kosten van de urn of kist, het graf of een andere rustplaats, de grafsteen en het plaatsen van de grafsteen
  • Kosten van de koffietafel
  • Kosten van de huur van de aula
  • Kosten van de kerkdienst (huur en kosten sprekers)

  Let op: je mag alleen overlijdenskosten aftrekken voor zover deze niet zijn gedekt door een (uitvaart)verzekering. Dit betekent dat de rekeningen daadwerkelijk door de erfgenamen uit de erfenis betaald moeten worden, zonder dat zij een compensatie van een uitvaartverzekering ontvangen.

  Deze uitvaart kosten zijn niet aftrekbaar

  Er zijn ook een aantal begrafeniskosten en crematiekosten die je niet mag aftrekken in jouw aangifte erfbelasting. Dit zijn:

  • Kosten van het onderhoud aan het graf
  • Kosten van grafversiering
  • Kosten die je maakt voor het opruimen van de inboedel en vergoeding executeur

  Wat is erfbelasting?

  Erfbelasting is simpel gezegd belasting die je betaalt over je erfenis. Over die erfenis wordt eerst een vrijstelling afgetrokken en over het restbedrag moet een percentage aan belasting betaald worden. Wat de hoogte van de vrijstelling en de belasting is, hangt af van de relatie tussen de overledene en de erfgenaam.

  Aangifte erfbelasting

  In de aangifte erfbelasting zijn overlijdenskosten aftrekbaar. Andere kosten zijn helaas niet aftrekbaar. Uitvaartkosten zijn alleen aftrekbaar voor de erfbelasting. Je mag de uitvaart kosten dus niet aftrekken in jouw aangifte inkomstenbelasting. Wij vertellen jou in deze blog wat de Belastingdienst verstaat onder overlijdenskosten. Zo weet je zeker dat je de juiste kosten aftrekt.

  welke kosten uitvaart zijn aftrekbaar

  Offerte.nl voor een persoonlijke en goedkope uitvaart

  Als een geliefde overlijdt, heb je vreselijk veel om over na te denken. Er komt veel op je af en de tijdsdruk is groot. Uitzoeken welke uitvaartkosten aftrekbaar zijn is dan wel het laatste waar jij je mee bezig wilt houden. Een goede uitvaartverzorger kan je hierbij helpen.

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met uitvaartondernemers door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod aan uitvaartondernemers in regio Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den haag. Bekijk de selectie en vraag direct vier offertes op om te vergelijken.

  Offerte
  Average rating:  
   0 reviews