Wanneer uitvaart na overlijden
De periode tussen het overlijden van een dierbare en de begrafenis is vaak hectisch en emotioneel. Aan rouwen kom je nauwelijks toe, want de begrafenis moet snel geregeld worden. Volgens de wet mag je namelijk niet te lang wachten met een begrafenis of crematie. Dus op de vraag ‘wanneer begrafenis of crematie na overlijden?’ heeft elke land een ander antwoord. Benieuwd hoe lang het duurt voordat iemand begraven kan en moet worden? En wat de uitzonderingen hierop zijn? Je leest het hier.
Dit is de termijn waarbinnen iemand begraven moet worden
Er is een speciale wet die bepaalt wanneer de begrafenis na overlijden uiterlijk plaats moet vinden. Zo staat in artikel 16 van de Wet op de lijkbezorging dat de overledene niet eerder dan 36 uur en niet later dan 6 werkdagen na het overlijden begraven of gecremeerd mag worden. Voor de 36 uur termijn zijn verschillende redenen. Zo moet de justitie altijd in staat zijn strafrechtelijk onderzoek te doen als er bijvoorbeeld twijfel is over de doodsoorzaak. Daarnaast geeft deze regeling nabestaanden de tijd om de begrafenis fatsoenlijk te regelen.
Dat betekent voor de volgende dagen
Wanneer begrafenis na overlijden? |
|
Maandag overleden wanneer begrafenis? | Woensdag op zijn vroegst en uiterlijk de dinsdag erop |
Donderdag overleden wanneer begrafenis? | Maandag op zijn vroegst en uiterlijk de vrijdag erop |
Vrijdag overleden wanneer begrafenis? | Dinsdag op zijn vroegst en uiterlijk de maandag erop |
Zaterdag overleden wanneer begrafenis? | Dinsdag op zijn vroegst en uiterlijk de maandag erop |
Zondag overleden wanneer begrafenis? | Dinsdag op zijn vroegst en uiterlijk de maandag erop |
Een begrafenis regelen binnen 36 uur kan simpelweg niet. Houd er wel rekening mee dat weekenden en feestdagen dus niet onder werkdagen vallen. Hierdoor vindt een begrafenis of crematie gemiddeld nooit later dan 8 dagen na het overlijden plaats.
Maandag overleden wanneer begrafenis?
Uitzonderingen op deze regel
In sommige gevallen worden er uitzonderingen op bovengenoemde wet gemaakt. Bijvoorbeeld vanwege religieuze redenen. Het kan ook zo zijn dat de familie van de overledene uit het buitenland moeten komen, waardoor de begrafenis uitgesteld moet worden. In het geval van uitstel mag de burgemeester van de gemeente van de overledene, na advies van een arts, een andere termijn voor de begrafenis stellen.
Wil je de overledene eerder dan 36 uur na overlijden begraven? Dan heeft de gemeente toestemming van de officier van justitie nodig.
Wanneer begrafenis na overlijden in België?
Wanneer crematie na overlijden in België? In België stelt de wet andere regels over de termijn tussen overlijden en begraven. Hier mogen de meeste gemeenten zelf de tijd tussen overlijden en uitvaart vaststellen. Of dit veel verschilt met Nederland? Nee, in de praktijk wordt de overledene ongeveer na evenveel dagen begraven.
Wanneer begrafenis na overlijden in Duitsland?
Wanneer crematie na overlijden in Duitsland? In Duitsland mag elke deelstaat grotendeels zijn eigen termijn tussen overlijden en begraven bepalen. De lokale verschillen zijn dan ook groot. Wel geldt in bijna heel Duitsland een duidelijke regel dat de uitvaart niet eerder dan 48 uur na overlijden plaats mag vinden. Alleen de deelstaat Nordrhein-Westfalen wijkt hiervan af. Hier mag een overledene om religieuze redenen ook na 24 uur al begraven worden.
Offerte.nl helpt jou bij het vinden van het juiste uitvaartbedrijf
Er komt veel op je af na het overlijden van een dierbare persoon. In een emotionele periode moet jij snel en goed een uitvaart regelen. Dat is nog best een klus in zo’n zware tijd. Offerte.nl maakt het jou graag wat makkelijker in deze zware periode. Hoe? Via Offerte.nl brengen we jou in contact met uitvaartondernemers door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod aan uitvaartondernemers in regio Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den haag. Bekijk de selectie en vraag direct vier offertes op om te vergelijken.