Het hebben van een boekhouder is voor een BV verplicht. Dit komt doordat deze ondernemingen een goedgekeurde accountantsverklaring aan de jaarrekening moeten toevoegen. De jaarrekening bestaat uit een balans, een winst- en verliesrekening en een toelichting. Deze onderdelen dienen dus door een accountant goedgekeurd te worden.
Verder komt er voor een BV nog meer administratief werk bij kijken. Waar een eenmanszaak of VOF alleen te maken heeft met omzet -en inkomstenbelasting, moet een BV ook voor dividendbelasting en vennootschapsbelasting aangifte doen. Deze twee extra aangiftes kunnen als lastig ervaren worden. Daarom kan een boekhouder je helpen om deze twee aangiftes voor jou op te stellen. Hierbij bepaalt de boekhouder de belastbare winst van jouw onderneming. Daarnaast krijg je bij een BV ook te maken met eigen vermogen. Het eigen vermogen is het verschil tussen de waarde van alle bezittingen en de waarde van de schulden die een onderneming heeft. Bij een BV is het niet zo dat alles wat je verdient direct van jou is. Bij een BV heb je namelijk te maken met aandeelhouders. Deze aandeelhouders geven je geld in ruil voor een aandeel. Daarmee zijn ze mede-eigenaar van je bedrijf. Dit brengt logischerwijs meer gedoe met zich mee. Een boekhouder helpt je het overzicht te behouden.
Ook interessant:
Van eenmanszaak naar BV: wat zijn de verschillen tussen de twee rechtsvormen, waarom en wanneer is een wijziging interessant en waar moet je op letten tijdens deze rechtsvormwijziging? Geïnteresseerd? Klik hier
Boekhoud offertes vergelijken
Via Offerte.nl brengen we jou in contact met boekhouders door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod aan boekhouders in regio Amsterdam, Groningen, Eindhoven en Tilburg.