Boekhouder kosten

Start vergelijken
  1. Home
  2. Boekhouder
  3. Boekhouder kosten
  3 mins leestijd

  Wat kost een boekhouder?

  De meeste startende ondernemers kiezen eerder voor een boekhouder dan voor een accountant. Dit komt doordat de kosten van een accountant hoger zijn. De kosten van een boekhouder zijn het meest afhankelijk van de ondernemingsvorm. Daarnaast zijn de werkzaamheden die de boekhouder moet uitvoeren ook zeer bepalend voor de kosten. Je kunt er dus ook voor kiezen om je boekhouding volledig of gedeeltelijk uit te besteden. Ook zijn de kosten afhankelijk van de grootte van je bedrijf, het boekhoudkantoor, de ervaring van de boekhouder en de kwaliteit van de boekhouder. Kortom, veel aspecten die van invloed zijn op de kosten van een boekhouder. Maar hoeveel kost het gemiddeld?
  De gemiddelde kosten liggen tussen de 500 en 1500 euro per jaar. Voor zzp’ers en eenmanszaken zijn de kosten wel een stuk lager vergeleken met de kosten voor een grotere onderneming.

  Heb je een onderneming met personeel in dienst? Dan komen er meer kosten bij kijken zoals kosten voor de verwerking van salarisadministratie, belastingaangifte en verdere administratie. Hiervoor worden kosten gerekend vanaf gemiddeld ongeveer 1500 euro per jaar. Wanneer het opstellen van een jaarrekening en het opmaken van bedrijfseconomische analyses niet bij de werkzaamheden inbegrepen zit, kan de prijs in totaal nog verder oplopen tot wel 2500 euro per jaar.
  De gemiddelde kosten voor administratie:

  ZZP’er €50 – €100 per maand

  BV €80 – €150 per maand

  Gemiddeld uurtarief boekhouder

  In de boekhoudbranche kan het uurtarief van de boekhouders redelijk ver van elkaar af liggen. Het uurtarief is afhankelijk van een aantal factoren: de werkervaring, het boekhoudkantoor en of de boekhouder zelfstandig werkt.

  Een startende boekhouder kost gemiddeld €40 tot €50 ex. btw per uur.
  Een ervaren boekhouder kost gemiddeld €70 tot €80 ex. btw per uur.

  Wat kost een boekhouder voor ZZP’ers?

  Voor zzp’ers met een eenmanszaak kost een boekhouder gemiddeld €1000 per jaar. Het is mogelijk dat een boekhouder voor het invoeren van facturen maar €50 per uur rekent. Het invullen van een jaarrekening, balans en belastingaangiftes is vaak duurder. Hiervoor kan minimaal €75 per uur worden gerekend. 

  Kosten belastingaangifte

  Zowel zakelijke als persoonlijke belastingaangiftes zijn niet heel eenvoudig. Als je ondernemer bent, kom je in aanspraak voor meerdere soorten belastingaangifte. Dit zijn omzetbelasting, inkomstenbelasting, dividendbelasting en vennootschapsbelasting. De gemiddelde prijs om deze aangiftes voor bedrijven te doen staat hieronder weergegeven

  Kosten belastingaangifte zakelijk 
  Omzetbelasting€35 per keer
  Loonbelasting€30 – €50 per keer
  Inkomstenbelasting€40 – €60 per keer
  Dividendbelasting€50 – €60 per keer
  Vennootschapsbelasting€70 – €90 per keer

  *De prijzen uit deze tabel kunnen verschillen afhankelijk van het boekhoudkantoor, de ondernemingsvorm, de ervaring van de boekhouder en het pakket wat je kiest. 

  De omzetbelasting is als enige aangifte redelijk eenvoudig om zelf te regelen. Klik hier voor een uitgebreide uitleg zodat je zelf deze aangifte kan doen!

  Kosten loonadministratie

  De kosten voor de loonadministratie zijn afhankelijk van een aantal factoren namelijk; het aantal medewerkers, de werkzaamheden en de ervaring van de boekhouder. De gemiddelde kosten liggen rond de €10 tot €20 per medewerker per maand. Dit bedrag is exclusief opstartkosten. De meeste loonadministratiekantoren vragen extra opstartkosten voor het beginnen en starten van de loonadministratie. Denk hierbij aan het invoeren van gegevens in de verschillende systemen. Daarbij geldt: hoe meer werknemers er bij de organisatie werken, hoe hoger de kosten. Uiteindelijk betaal je wel relatief minder per werknemer.

  In onderstaande tabel staat een overzicht van de gemiddelde kosten per loonstrook bij loonadministratie:

  1 werknemer€15 – €20 per loonstrook
  1 werknemer DGA€20 – €25 per loonstrook
  5 werknemers€15 per loonstrook
  10 werknemers€12 – €14 per loonstrook

  Boekhoud offertes vergelijken

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met boekhouders door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod aan boekhouders in regio Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den haag. Bekijk de selectie en vraag direct vier offertes op om te vergelijken.

  Start vergelijken >

  Offerte
  Average rating:  
   0 reviews