error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone
Ontvang prijsopgaven van boekhouders Vergelijk boekhouders →
Prijzen aanvragen →

Geheel gratis & vrijblijvend

Een boekhoudkantoor

Laatste update:

Een boekhoudkantoor vinden met Offerte.nl

Op een boekhoudkantoor werken mensen die een boekhouding van een onderneming of een zelfstandige verzorgen. Het werk wat een boekhoudkantoor doet is niet hetzelfde als het werk van een accountantskantoor. Er zijn veel verschillen te ontdekken. Een accountantskantoor mag verklaringen afgeven die iets kunnen zeggen over de betrouwbaarheid van gegevens. Instellingen of bedrijven die controleplichtig zijn, zijn door de wet verplicht om een accountantsverklaring af te leggen.

Deze verklaring kan soms ook door andere belanghebbenden worden gevraagd. Een boekhoudkantoor mag deze verklaring dus niet afgeven. Een accountantskantoor kan wel het werk van een boekhoudkantoor doen, maar niet andersom.

Werkzaamheden boekhoudkantoor

In veel midden-en kleinbedrijven wordt de administratie vaak gedaan door één persoon. Deze persoon kan soms worden bijgestaan bijvoorbeeld door (tijdelijk) iemand in te huren. Het boekhoudkantoor wordt vaak ingehuurd door grote bedrijven die veel administratie hebben. Soms kan dit boekhoudkantoor ook een interne dienst van een bedrijf zijn. De werkzaamheden op een boekhoudkantoor kunnen heel verschillend zijn. Wel staat vast dat alles te maken heeft met financiële gegevens. Maar dit kan natuurlijk heel gevarieerd zijn, zo kun je denken aan rapportages opstellen of belastingaangiftes doen maar ook debiteurenbeer. Het boekhoudkantoor neemt al je administratie (en je zorgen daarover) uit handen.

De administratie, die vaak veel tijd kost, hoef je daarom niet zelf te doen. Daardoor kun je je op taken richten waar je ook echt goed in bent en hoef je geen tijd te steken in dingen die je liever niet doet. Als je bijvoorbeeld advies nodig hebt over het afhandelen van administratieve dingen dan kun je een boekhoudkantoor inschakelen. Maar het boekhoudkantoor kan ook optreden als contactpersoon, bijvoorbeeld voor de belastingdienst of een deurwaarder. Een boekhoudkantoor heeft veel kennis in huis waardoor het een stuk gemakkelijk wordt om een gesprek aan te gaan met een desbetreffende instantie. Binnen een boekhoudkantoor moeten de medewerkers uiteraard over een aantal competenties beschikken om het wek goed te doen.

Het is natuurlijk van groot belang dat de medewerkers van een boekhoudkantoor betrouwbaar zijn en discreet met de gegevens omgaan. Daarnaast moet je binnen een boekhoudkantoor goed zelfstandig kunnen werken. Het werk wat je doet moet nauwkeurig gebeuren omdat het maken van fouten niet gepermitteerd kan worden. Daarnaast moet je als medewerker van een boekhoudkantoor over een analytisch inzicht beschikken. Je moet goed kunnen analyseren en inschattingen kunnen maken.

Diploma medewerker boekhoudkantoor

Met een MBO niveau vier diploma kun je op een boekhoudkantoor werken. Vaak word je dan administrateur genoemd. Je kunt uiteraard ook een HBO niveau opleiding volgen om bij een boekhoudkantoor aan de slag te gaan. Het verschilt vaak per type boekhoudkantoor welk opleidingsniveau er van je geëist wordt. Maar je kunt natuurlijk ook een universitaire opleiding volgen die gerelateerd is aan boekhouden. Er is geen wettelijke regeling, daardoor kan iedereen boekhouder worden of zichzelf boekhouder noemen. Accountants hebben wel een wettelijke regeling, daardoor kan niet iedereen zichzelf accountant noemen.

Ontvang prijsopgaven van boekhouders

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk boekhouders
Gerelateerde artikelen