Belastingaangifte FAQ

Wat is belastingaangifte?

De aangifte is een verklaring van de belastingplichtige (u), waarmee De Belastingdienst de verschuldigde belasting vast kan stellen.

Moet ik verplicht belastingaangifte doen?

Iedere particulier die een (blauwe) brief van De Belastingdienst krijgt toegestuurd moet verplicht aangifte inkomstenbelasting doen. Ook als je die niet krijgt kan het nodig zijn om aangifte te doen. Als je meer dan €45 verschuldigd bent dan moet je ook aangifte doen. Als je ondernemer bent dan dien je altijd aangifte te doen.

Welke soorten belastingaangiften worden onderscheiden?

Particulieren vullen jaarlijks de aangifte inkomstenbelasting in. Zelfstandig ondernemers die een eenmanszaak hebben doen dat ook. Als bedrijven een btw-nummer hebben moeten zij ook omzetbelasting doen. Dit heet ook wel btw aangifte. Als je een vennootschap of bv/nv hebt betaal je vennootschapsbelasting. Over uitgekeerd dividend betaal je dividendbelasting. Dit is van toepassing bij beleggen.

Wat heb ik nodig voor de belastingaangifte?

Ter voorbereiding doe je er goed aan enkele dingen bij de hand te houden:

Persoonlijke gegevens

  • Burgerservicenummer en die van je kinderen en partner
  • Bankrekeningnummers
  • DigiD inloggegevens

Daarnaast zijn er financiële gegevens nodig. In veel gevallen zijn deze al vooraf ingevuld door De Belastingdienst. Je vindt meer informatie op de website van De Belastingdienst.

Hoe doe ik belastingaangifte?

Tegenwoordig kun je online belastingaangifte doen bij De Belastingdienst. Voor particulieren mag dat nog met papier maar dat wordt afgeraden. Je moet dan veel meer werk doen omdat er niks vooraf is ingevuld.

Kan ik belasting terugvragen?

Je krijgt nadat je belastingaangifte hebt gedaan een zogenaamde aanslag gestuurd. Hierin staat hoeveel je moet betalen of terugkrijgt.

Wanneer moet ik belastingaangifte doen?

Dit moet ieder jaar uiterlijk vóór 1 mei worden gedaan. Als je geen uitstel aanvraagt en je aangifte niet of te laat doet dan krijg je een boete.

Wanneer krijg ik reactie?

Als je voor 1 april aangifte doet dan krijg je voor 1 juli al een bericht (aanslag belasting) toegestuurd. Als je voor 1 mei aangifte doet dan krijg je meestal binnen 3 maanden een reactie.

Waar moet ik rekening mee houden?

De Belastingdienst heeft niet altijd al je gegevens. Denk hierbij aan zorgkosten of speciale kosten. Lees dus altijd je belastingaangifte voor het versturen goed door.

Hoe krijg ik hulp bij de belastingaangifte?

Vind je dit alles te ingewikkeld of heb je geen tijd? Je kunt hiervoor een belastingadviseur of boekhouder inschakelen. De boekhouder zal alles voor je regelen zodat je je geen zorgen hoeft te maken. Het kan zelfs fiscaal voordeel opleveren omdat een boekhouder gespecialiseerd is in het vak. Als je twijfelt of je het zelf kan, schakel dan vooral de hulp in van een belastingconsulent. Dit bespaart ook een hoop tijd en moeite.

Hoe vind ik een boekhouder?

Je doet er goed aan vooraf offertes aan te vragen om de prijzen te vergelijken. Dit kan gemakkelijk via Offerte.nl. Vul het formulier in en je krijgt binnen 24 uur offertes van boekhouders toegestuurd. Vergelijk ze en kies de beste optie. Op die manier bespaar je direct op de kosten van een boekhouder. Aan deze service zitten geen kosten verbonden en het is geheel vrijblijvend.