Soorten zonnepanelen: een compleet overzicht

Start vergelijken
  1. Home
  2. Zonnepanelen
  3. Soorten zonnepanelen: een compleet overzicht
  13 mins leestijd

  Zonne-energie is een van de snelst groeiende en meest duurzame vormen van hernieuwbare energie. Zonnepanelen spelen een essentiële rol bij het omzetten van zonlicht in elektriciteit, waardoor huishoudens en bedrijven kunnen profiteren van schone en groene energie. Maar wist je dat er verschillende soorten zonnepanelen zijn? In dit artikel bespreken we de verschillende soorten zonnepanelen die beschikbaar zijn op de markt. 

  Wil je direct offertes ontvangen voor zonnepanelen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio!

  Formulier >

  Type paneelInfo
  Dunne film zonnepanelenGemaakt van dunne lagen fotovoltaïsch materiaal, zoals cadmiumtelluride of amorf silicium, wat ze flexibel en licht maakt.
  Monokristallijne zonnepanelenGemaakt van zuiver silicium en bestaande uit enkele kristallen, waardoor ze efficiënter zijn en een hogere energieopbrengst hebben.
  Polykristallijne zonnepanelenGemaakt van gesmolten silicium dat afkoelt tot meerdere kristallen, wat ze goedkoper maar iets minder efficiënt maakt dan monokristallijne panelen.
  Bifaciale zonnepanelenKunnen aan beide zijden zonlicht opvangen en omzetten in elektriciteit, wat hun energieopbrengst verhoogt.
  Glas-glas zonnnepanelenHebben een laag glas aan zowel de voor- als achterkant, wat zorgt voor extra duurzaamheid en een langere levensduur.
  Flexibele zonnepanelenGemaakt van dunne, flexibele materialen die kunnen buigen, ideaal voor gebruik op gebogen of onregelmatige oppervlakken.
  Zonnepanelen met ingebouwde micro-omvormersHebben een kleine omvormer geïntegreerd in elk paneel, wat de efficiëntie verhoogt en schaduwproblemen minimaliseert.
  Zonnepanelen met half-cut cellenBevatten zonnecellen die in tweeën zijn gesneden, wat de prestaties verbetert en het risico op energieverlies door scheuren vermindert.

  Dunne film zonnepanelen

  Dunne film zonnepanelen zijn zonnepanelen die bijna niet opvallen op het dakoppervlak. Ze zijn namelijk gemaakt van een dun fotovoltaïsch materiaal met daaroverheen een dun laagje glas. In tegenstelling tot kristallijn silicium zonnepanelen, bevatten de zonnecellen van dunne film zonnepanelen geen kristallen, maar poeder. Hierdoor zijn ze buigzaam en kunnen ze op gebogen oppervlaktes worden geplaatst. Ze zijn flexibel en veelzijdig. Dunne film zonnepanelen worden ook wel aangeduid als amorfe zonnepanelen of thin film zonnepanelen. Hoewel ze niet het hoogste rendement, vermogen of de opbrengst hebben in vergelijking met andere typen zonnepanelen, leveren ze toch aardig wat energie op gezien hun dunne formaat.

  Voordelen

  Kosten: lagere marktprijs dan kristallijne zonnepanelen

  Rendementswinst: werken effectiever bij hoge temperaturen en minder zonlicht

  Esthetisch: egaal zwart design met dun profiel, wat een mooie uitstraling geeft en bijna niet opvalt.

  Milieuvriendelijk: kost 70% minder energie en maakt gebruik van minder schaarse grondstoffen


  Nadelen

  Levensduur: kortere levensduur dan kristallijne zonnepanelen

  Kleiner formaat: kleiner (1,25 m x 1 m) dan kristallijne zonnepanelen, vereist meer panelen voor gelijk rendement


  Kosten

  De kosten van dunne film zonnepanelen voor een huishouden variëren meestal tussen de € 4.900 en € 7.100, inclusief installatie. Deze prijzen worden beïnvloed door factoren als de grootte van het huishouden, het dakoppervlak en de gewenste hoeveelheid opgewekte zonne-energie.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Monokristallijne zonnepanelen

  Monokristallijne zonnepanelen, ook wel bekend als ‘zwarte zonnepanelen’, hebben een hoger rendement dan de blauwe polykristallijne zonnepanelen, maar ze zijn ook duurder in aanschaf. Bij monokristallijne cellen is het hele paneel gemaakt van één en hetzelfde kristal, terwijl polykristallijne cellen bestaan uit meerdere kristallen die samengevoegd zijn.

  Vroeger werden deze panelen voornamelijk gebruikt in situaties waar er beperkte ruimte beschikbaar was, maar tegenwoordig zijn ze bijna standaard geworden en worden ze in meer dan 80% van de installaties gebruikt.

  Voordelen

  Hoger rendement: Monokristallijne zonnepanelen hebben een hoog rendement (16% – 20%, Sunpower, LG en Panasonic zelfs boven de 20%)

  Efficiënt ruimtegebruik: Minder oppervlakte nodig dankzij hoger rendement, ideaal voor daken met beperkte ruimte.

  Esthetisch aantrekkelijk: vanwege donkere kleur en ‘all black’ ontwerp


  Nadelen

  Kostprijs: Monokristallijne zonnepanelen hebben een hogere kostprijs vanwege het duurdere productieproces met hogere smelttemperaturen en complexere smeltprocessen. Monokristallijne zonnepanelen zijn ongeveer 15% duurder per paneel, maar het betere rendement maakt de totale kosten per opgewekte energie vrijwel gelijk.

  Restafval: Bij de productie van monokristallijne panelen is er meer restafval. De reden hiervan is dat cilindervormige siliciumbaren aan vier zijden worden gesneden om een bijna vierkante vorm te verkrijgen en zo het paneeloppervlak maximaal te benutten.


  Kosten

  De prijs van dit type zonnepaneel kan sterk variëren vanwege verschillen in afmetingen, merken en kwaliteit. Over het algemeen ligt de gemiddelde marktprijs voor een monokristallijn zonnepaneel rond € 500.

  Polykristallijne zonnepanelen

  Polykristallijn zonnepanelen zijn van de oudere generatie zonnepanelen en hebben een diepblauwe kleur, een aluminium omlijsting en een ruitjespatroon. De zonnecellen bestaan uit meerdere siliciumkristallen, wat zorgt voor een eenvoudiger productieproces.

  Voordelen

  Prijsvoordeel: Het eenvoudige productieproces leidt tot een lagere verkoopprijs.

  Duurzaamheid: Het eenvoudige productieproces resulteert in minder restafval.

  Efficiënt gebruik van ruimte: Perfect vierkante zonnecellen sluiten strak op elkaar aan, waardoor deze panelen meer oppervlakte aan zonnecel bevatten.


  Nadelen

  Relatief laag rendement: Het rendement van polykristallijne zonnepanelen ligt tussen 14% en 16%. Dit is dus lager dan bij monokristallijne zonnepanelen.

  Esthetiek: De blauwe kleur en oneffen uitstraling van polykristallijne zonnepanelen worden vaak als minder esthetisch ervaren en passen mogelijk minder goed bij dakpannen. Ook zorgen de blauwe kleur en reflectiefactor voor minder visuele aantrekkelijkheid.

  Temperatuurgevoeligheid: polykristallijne zonnepanelen hebben een hogere temperatuurcoëfficiënt en verliezen meer rendement bij warme temperaturen.

  Oppervlakteverbruik: vanwege hun lagere rendement hebben polykristallijne zonnepanelen meer oppervlakte nodig voor hetzelfde vermogen.


  Kosten

  De prijs van een polykristallijn zonnepaneel wordt bepaald door het formaat en vermogen van het paneel. Gemiddeld kost een polykristallijn zonnepaneel zonder montage momenteel €300.

  Bifaciale zonnepanelen

  Bifaciale zonnepanelen worden beschouwd als geavanceerder dan standaard zonnepanelen. Ze maken gebruik van een glazen paneel aan de achterkant in plaats van een traditionele achterkant. Dit ontwerp zorgt ervoor dat ongebruikt licht dat normaal gesproken door het zonnepaneel zou doorvallen, ook door de cellen aan de achterkant wordt opgevangen. Evenals gereflecteerd licht uit de omgeving. In een bifaciale zonnecel wordt de gebruikelijke aluminium achterkant vervangen door een transparant rooster, waardoor indirect licht aan beide zijden van de cel kan worden benut.

  Voordelen

  Lagere energiekosten: door meer elektriciteit te produceren, kunnen huiseigenaren en bedrijven hun energiekosten verlagen.

  Flexibele installatie: minder afhankelijk van een perfecte oriëntatie ten opzichte van de zon, wat betekent dat deze zonnepanelen geschikt zijn voor verschillende locaties.

  Hoger energiegewicht: bifaciale zonnepanelen produceren meer elektriciteit door licht van beide zijden van het paneel te absorberen.


  Nadelen

  Afhankelijkheid van installatieomgeving: de extra opbrengst van bifaciale zonnepanelen hangt sterk af van de kleur en het soort ondergrond dat gebruikt wordt bij de installatie. Dit kan leiden tot minder efficiëntie in sommige omgevingen.

  Hogere aanschafkosten: bifaciale zonnepanelen zijn duurder dan traditionele zonnepanelen.


  Kosten

  Bifaciale zonnepanelen kosten gemiddeld  tussen de € 700 en € 1.100 per paneel. De prijs is inclusief omvormer, installatie en 0% btw-tarief.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Glas-glas zonnepanelen

  Glas-glas zonnepanelen zijn een unieke soort zonnepanelen waarbij de zonnecellen ingesloten zijn tussen twee lagen glas. De meeste zonnepanelen bestaan uit glas en de achterzijde uit kunststof. Als zonnepanelen echter aan beide zijden van glas zijn voorzien, brengt dit vele voordelen met zich mee.

  In het verleden zijn steeds meer fabrikanten overgestapt op glasfolie zonnepanelen vanwege de lagere aanschafkosten. Echter, er is nu een trend om terug te keren naar deze constructie, omdat men erkent dat het aanschaffen van zonnepanelen niet alleen een kortetermijndoel is, maar dat ook duurzaamheid op de langere termijn belangrijk is.

  Voordelen

  Langere levensduur: meer dan 40 jaar.

  Langere garantieperiode: tot wel 25 jaar garantie op de panelen en een opbrengstgarantie van 30 jaar.

  Bifacial technologie: kan zonlicht absorberen aan beide zijden, waardoor een hogere energieopbrengst wordt behaald.

  Hogere opbrengst: de achterkant van glas-glas panelen kan licht reflecteren, wat kan leiden tot een nog hogere opbrengst.

  Beter bestand tegen extreme weersomstandigheden: denk hierbij aan stormen, fikse hagelbuien, temperatuurschommelingen, hete zomers en strenge winters.


  Nadelen

  Duurder: glas-glas zonnepanelen zijn duurder dan glas-folie panelen, maar de prijs kan in de toekomst dalen omdat er meer vraag naar is.

  Problematisch voor sommige daken en constructies: dit type paneel is zwaarder dan een traditioneel paneel. Het extra gewicht kan een probleem zijn voor sommige daken en constructies die niet sterk genoeg zijn.

  Extra werk voor installateurs: het extra gewicht betekent dat installateurs extra werkkrachten of een verhuislift nodig hebben, wat de kosten verhoogt.


  Kosten

  De prijzen voor glas-glas zonnepanelen variëren per leverancier, maar in het algemeen zijn ze 30-50% duurder dan traditionele zonnepanelen met een folie. De gemiddelde prijs van een glas-glas zonnepaneel met een aluminium frame bedraagt € 800. Als je echter kiest voor een frameloos zonnepaneel, kan de prijs snel stijgen tot € 1000 of meer.
  De extra kosten voor de montage zonder frames is een van de belangrijkste redenen voor deze prijsstijging. Desondanks is het eindresultaat van frameloze zonnepanelen strakker en mooier. Dit maakt deze optie het waard om in overweging te nemen.

  Flexibele zonnepanelen

  Flexibele zonnepanelen zijn een populaire keuze voor op een camper, caravan of boot, omdat ze een eenvoudige en flexibele manier bieden om elektriciteit te genereren op de weg.

  Dit type zonnepaneel is licht van gewicht en flexibel, waardoor hij gemakkelijk mee te nemen is. Het materiaal is echter nog niet volledig ontwikkeld. Ondanks de kleine ontwikkeling tot nu toe, worden flexibele zonnepanelen snel ontwikkeld en kunnen ze in de nabije toekomst een goed alternatief worden voor traditionele zonnepanelen.

  Voordelen

  Toepasbaar in verschillende situaties: Door hun flexibele vorm en lichte gewicht, kunnen dunne zonnecellen worden gebruikt voor een breed scala aan toepassingen. Van auto-oververkappingen tot tenten op vakantie.

  Oplossing voor opwekken van elektriciteit: flexibele zonnepanelen zijn een ideale optie voor mensen die elektriciteit nodig hebben op momenten en plekken waar dit niet altijd mogelijk is. Denk aan het opladen van een laptop, telefoon of ander apparaat, of het leveren van elektriciteit voor andere kleine apparaten.

  Eenvoudig te verwerken: flexibele zonnepanelen kunnen eenvoudig worden ingebouwd in elementen zoals gevels, zonneschermen en dakpannen.


  Nadelen

  Korte levensduur: de levensduur van flexibele zonnepanelen is doorgaans korter dan die van traditionele zonnepanelen.

  Gevoelig voor schade: flexibele zonnepanelen zijn gevoelig voor schade door wind, regen, vuil en andere factoren, wat kan leiden tot verminderde prestaties of zelfs tot defecten.

  Lage efficiëntie: flexibele zonnepanelen zijn doorgaans minder efficiënt dan traditionele zonnepanelen, omdat de dunne zonnecellen minder licht kunnen opnemen.


  Kosten

  De prijs van flexibele zonnepanelen varieert van ongeveer € 100 euro tot € 300, afhankelijk van de kwaliteit, capaciteit, en specificaties van het product.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Zonnepanelen met ingebouwde micro-omvormers

  Bij een zonnepaneleninstallatie met micro-omvormers of power optimizers, worden de zonnepanelen parallel geschakeld. Dit betekent dat elk zonnepaneel werkt als een afzonderlijk systeem. Als één zonnepaneel schaduw krijgt en minder elektriciteit produceert, heeft dit geen invloed op de andere panelen. De gehele installatie blijft zo functioneren zoals verwacht, omdat elk paneel zijn eigen elektriciteit produceert en niet afhankelijk is van de andere panelen.

  Een micro-omvormer is een compacte versie van een klassieke omvormer. Het concept is hetzelfde. De enige verschillen zijn dat een micro-omvormer kleiner is en minder vermogen heeft, omdat het enkel het vermogen van één zonnepaneel moet kunnen hanteren. Dit maakt het ideaal voor individuele zonnepanelen in een installatie, waar elk paneel zijn eigen micro-omvormer heeft.

  Voordelen

  Mogelijkheid tot uitbreiding van zonnepanelen: het is een heel eenvoudig proces om extra panelen toe te voegen, inclusief de nodige micro-omvormers.

  Veilig en stabiel: er staat geen hoge spanning op je dak. Hierdoor heb je garantie op een veilige werking. Daarnaast is er geen kans op een vlamboog, omdat de micro-omvormer veilig afsluit bij een storing.

  Geen omvormer nodig in huis: met de komst van micro-omvormers is het niet langer noodzakelijk om een grote, centrale omvormer te gebruiken om het vermogen van een zonnepaneel te verhogen. 


  Nadelen

  Micro-omvormers zijn lastiger bereikbaar: ze komen rechtstreeks onder het paneel te liggen, wat onderhoud moeilijker maakt. Als er één zonnepaneel defect is, moet de monteur mogelijk het dak op om het defect te verhelpen of te vervangen.

  Micro-omvormers genereren warmte: dit zorgt voor meer verwarming van het paneel. Hierdoor kan de opbrengst verminderd worden. 

  Micro-omvormers vereisen meer bekabeling: dit kan leiden tot extra energieverlies.


  Kosten

  De kosten van micro-omvormers voor zonnepanelen liggen tussen € 120 en € 300 per stuk, maar kunnen sterk variëren. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals de bekendheid van de merken, technologische innovaties en de specificaties van het product. Dit betekent dat je als consument een beetje zoekwerk nodig hebt om de juiste micro-omvormer te vinden die past bij je budget en behoeften.

  Zonnepanelen met half-cut cellen

  De half-cut zonnepanelen zijn ontworpen met verdeelde cellen. Van dichtbij is te zien dat elke cel is verdeeld in twee secties. Iedere helft van het paneel bevat 60 individuele half-cellen. Dit unieke ontwerp laat de stroom slechts voor de helft afleggen binnen het paneel, wat leidt tot minder weerstand.

  Als gevolg hiervan behaalt het paneel een hogere opbrengst. Bovendien kan het paneel met zijn tweeledige constructie ook beter functioneren wanneer het gedeeltelijk in de schaduw ligt, waardoor het een efficiëntere en betrouwbare optie is.

  Voordelen

  Hogere opbrengst: half-cell zonnepanelen hebben een verhoogde vermogensopbrengst van 2 tot 3% en een hogere totale opbrengst. Dit betekent dat de panelen meer stroom produceren en een hogere retour op de investering leveren.

  Betere prestaties bij schaduw: als een deel van het paneel wordt overschaduwd, kan het andere deel nog steeds energie produceren. Dit kan de algehele prestaties van het paneel verbeteren in situaties waarin schaduw een probleem is.

  Minder gevoelig voor microscheurtjes: omdat half-cut panelen kleiner zijn en minder cellen bevatten dan traditionele panelen, zijn ze minder gevoelig voor microscheurtjes. Dit kan de duurzaamheid van het paneel verbeteren. 

  Verbeterde warmteafvoer: De kleinere cellen zorgen ervoor dat er meer ruimte is voor warmteafvoer, wat kan leiden tot een betere warmteafvoer en dus betere prestaties bij hoge temperaturen. 


  Nadelen

  Installatiecomplexiteit: de installatie van half-cut zonnepanelen kan iets complexer zijn dan van traditionele panelen, vanwege de noodzaak om de panelen in twee afzonderlijke circuits aan te sluiten. Dit kan leiden tot iets hogere installatiekosten en vereist mogelijk gespecialiseerde installateurs.

  Mogelijk hoger onderhoud: hoewel half-cut panelen over het algemeen duurzamer zijn dan traditionele panelen, kan het onderhoud iets ingewikkelder zijn vanwege de twee afzonderlijke circuits. Eventuele storingen moeten worden geïdentificeerd en gerepareerd in elk van de helften, wat de complexiteit van het onderhoud kan verhogen.

  Duurder: half-cut zonnepanelen kunnen duurder zijn in vergelijking met traditionele panelen. Hoewel de prijzen geleidelijk dalen naarmate de technologie meer gemeengoed wordt, kunnen de initiële kosten hoger zijn. 


  Kosten

  Om de totale kosten per paneel te berekenen, moeten we rekening houden met zowel de kosten per watt als het vermogen van het paneel. Laten we aannemen dat een zonnepaneel een vermogen heeft van bijvoorbeeld 300 watt:

     – Kosten per watt: €0,21 – €0,38

     – Vermogen per paneel: 300 watt

     – Kosten per paneel = Kosten per watt * Vermogen per paneel

     – Dus, kosten per paneel = €0,21 * 300 = €63 tot €0,38 * 300 = €114


  Dit zijn de geschatte kosten per paneel in euro’s voor traditionele en half-cut zonnepanelen, gebaseerd op een zonnepaneel van 300 watt. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de exacte kosten kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals merk, kwaliteit en marktomstandigheden.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Krijg advies van onze experts

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met zonnepaneleninstallateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt. Zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in


  Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben, dan kan je terecht bij onze experts. Doe een aanvraag, kom in contact met onze experts en laat de juiste zonnepanelen bij jou installeren!

  Formulier >