Optimizers voor zonnepanelen: hoe werkt het en wanneer gebruik je ze?

Start vergelijken
  1. Home
  2. Zonnepanelen
  3. Optimizers voor zonnepanelen: hoe werkt het en wanneer gebruik je ze?
  3 mins leestijd

  Optimizers zijn kleine elektronische apparaten die worden geïnstalleerd op elk zonnepaneel in een zonne-energiesysteem. Ze dienen als controle-unit voor elk individueel paneel en optimaliseren de prestaties ervan. Maar hoe doen ze dat precies? In dit artikel leggen we je het uit!

  Wil je direct offertes ontvangen voor zonnepanelen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio!

  Formulier >

  Wanneer gebruik je Optimizers?

  Een optimizer is vooral nuttig wanneer jouw dak veel schaduw heeft op bepaalde zonnepanelen, of wanneer je zonnepanelen installeert op meerdere dakvlakken met verschillende leg-richtingen. Het is dan handig om te kiezen voor een parallel geschakeld systeem met optimizers, in plaats van een serie geschakeld zonnepanelensysteem.
  Zo zorg je ervoor dat elk zonnepaneel afzonderlijk kan worden uitgelezen, zodat verminderde prestaties van één paneel niet direct invloed hebben op de opbrengsten van de andere panelen.

  Wanneer zonnepanelen worden geïnstalleerd, zijn ze meestal met elkaar verbonden in een reeks, ook wel bekend als een ‘string’. In een string opstelling zijn de panelen elektrisch aan elkaar gekoppeld. Dit betekent dat de prestaties van de hele string kunnen worden beïnvloed door factoren zoals schaduw, vuil of afwijkingen van individuele panelen.
  Optimizers lossen dit probleem op, door elk paneel afzonderlijk te regelen. Ze maximaliseren de opbrengst van elk paneel door de spanning en stroom van dat specifieke paneel in balans te houden. 

  Wat kost een optimizer?

  De prijs van een optimizer varieert meestal tussen de 40 en 60 euro. Voor een set van 10 zonnepanelen die volledig geïnstalleerd zijn met optimizers, komt dit neer op een investering van ongeveer 500 euro exclusief btw. Dit is alleen voor de optimizers zelf. Daarnaast houdt het geen rekening met eventuele bijkomende kosten voor een omvormer die parallelle verbindingen ondersteunt. Daarom is het verstandig om verschillende opties en deals naast elkaar te leggen, zodat jij de partij kunt kiezen waar je een goed gevoel bij hebt.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Is een optimizer altijd interessant om te gebruiken?

  Als er geen sprake is van meerdere leg-richtingen en/of schaduw, is het gebruik van optimizers overbodig. Optimizers zijn dan relatief te duur, waardoor je beter kan kiezen voor een serieschakeling met één omvormer en een MPP-trackers.

  Advies van experts

  Hoewel Optimizers niet altijd noodzakelijk zijn, kunnen ze in bepaalde situaties aanzienlijke voordelen bieden. Het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij onze erkende installateurs om te bepalen of Optimizers geschikt zijn voor jouw specifieke situatie. Via Offerte.nl brengen we jou in contact met installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in


  Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben ten aanzien van de Optimizers, dan kan je terecht bij onze experts. Doe een aanvraag, kom in contact met onze experts en laat de juiste zonnepanelen omvormer bij jou installeren!

  Start vergelijken >