Dunne film zonnepanelen: alles wat je moet weten

Start vergelijken
  1. Home
  2. Zonnepanelen
  3. Dunne film zonnepanelen: alles wat je moet weten
7 mins leestijd

Dunne film panelen zijn de geschikte zonnepanelen voor plekken die weinig energie vragen of plekken met gebogen daken. De dunne film panelen zijn de goedkoopste zonnepanelen en kosten gemiddeld tussen de 3500 en 6800 euro inclusief installatie van de panelen.

Kristallijne zonnepanelen, glas-glas zonnepanelen en dunne film zonnepanelen, allemaal verschillende soorten zonnepanelen maar voor welke moet jij nu kiezen? De dunne film panelen zijn goedkoop, hebben een strak uiterlijk én zijn buigzaam, om deze redenen worden ze steeds populairder. In dit artikel leggen we je alles uit over de dunne film zonnepanelen en hoe zij verschillen van andere soorten zonnepanelen.

Dunne film zonnepanelen

Voordelen

+ Goedkoper in aanschaf

+ Buigbaar

+ Milieuvriendelijker productieproces

+ Presteren beter bij weinig licht

Nadelen

– Een lager rendement per m2

– Snellere degradatie dan andere zonnepanelen

– Kortere levensduur

– De panelen dienen geaard te worden

 

Hoe werken dunne film zonnepanelen?

Zonnepanelen wekken via hun zonnecellen elektriciteit op uit zonlicht. De zonnecellen in dunne film panelen bestaan uit twee lagen silicium. Zodra hier zonlicht op schijnt, ontstaat er spanning tussen die twee lagen. Deze spanning wordt vervolgens naar een omvormer geleid en daar omgezet tot bruikbare elektriciteit. Nu kan de elektriciteit in huis gebruikt worden!
Het overschot aan opgewekte stroom wordt aan het elektriciteitsnet geleverd. Dit wordt aan het eind van elk jaar verrekend met jouw energiekosten, via de salderingsregel. De salderingsregel stelt dat je de totale opgewekte stroom per jaar van je energierekening af mag trekken.

 

Verschil dunne film vs andere zonnepanelen

Er zijn meerdere soorten zonnepanelen, zo heb je: kristallijne zonnepanelen, glas-glas zonnepanelen en dunne film zonnepanelen. Maar wat is nu het verschil tussen deze soorten zonnepanelen? Het verschil tussen dunne film panelen en de andere soorten zit hem voornamelijk in de kosten, het productieproces en de energieopbrengst van de zonnepanelen.

Kosten

De prijs van dunne film panelen ligt een stuk lager als de prijs voor andere zonnepanelen. Waar een kristallijne zonnepaneel al snel tussen de 175 en 300 euro per paneel kost, kost een dunne film paneel maar tussen de 100 en 220 euro.

 

Productieproces

Dunne film panelen zijn een stuk dunner als andere soorten zonnepanelen. Om deze reden zijn ze ook buigbaar. Omdat deze panelen zo dun zijn, bestaan zij ook uit veel minder materiaal. Het productieproces vergt daardoor veel minder tijd, grondstoffen en materie als andere soorten zonnepanelen.

 

Energieopbrengst

Met energieopbrengst bedoelen we hoe efficiënt een zonnepaneel het licht omzet tot bruikbare energie. De energieopbrengst van dunne film zonnepanelen ligt een stuk lager als de opbrengst van andere zonnepanelen. Dit houdt in dat je meer dunne film zonnepanelen nodig hebt om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken als kristallijne zonnepanelen en glas-glas zonnepanelen.

 

Gratis zonnepanelen advies?

 

Vul je wensen in en ontvang tot 4 vrijblijvende offertes!

 

Offertes vergelijken >

 

Voor- en nadelen

Net als elk ander product hebben ook dunne film zonnepanelen zowel hun voor- als nadelen. Hieronder bespreken we er een aantal:

Voordelen

Er zitten vele voordelen aan dunne film zonnepanelen, zoals:

Goedkoper in aanschaf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vergeleken met andere zonnepanelen zijn dunne film panelen een stuk goedkoper. Dit is één van de redenen waardoor de dunne film panelen zo populair zijn geworden. Door de goedkope aanschafprijs is de terugverdientijd van de panelen ook korter, je doet er minder lang over om de aanschafkosten met de opbrengst terug te verdienen.

 

Flexibel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dunne film panelen zijn erg dun en daardoor ook buigbaar. Een voordeel hiervan is dat het ook mogelijk is de panelen op gebogen oppervlaktes te plaatsen zoals op vaar- of voertuigen.

 

Milieuvriendelijker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doordat dunne film panelen een stuk dunner zijn als andere soorten zonnepanelen, is er ook minder materiaal nodig voor deze panelen. Het productieproces van dunne film zonnepanelen is daarmee een stuk milieuvriendelijker. Voor de productie van een dunne film paneel is ongeveer 70% minder energie nodig dan voor de productie van een kristallijne zonnepaneel.

 

Presteren bij weinig licht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In tegenstelling tot andere soorten zonnepanelen, werken dunne film panelen wél goed op momenten met minder inval van zonlicht. Hierdoor heb je ook op minder zonnige dagen alsnog opbrengst uit je zonnepanelen.

 

Meer over boekhouding?

Zonnepanelen
Glas-glas panelen
Oost West zonnepanelen
Zonnepanelen installateur

Nadelen

Ook zitten er een aantal nadelen aan dunne film zonnepanelen, zoals:

Een lager rendement per m2

 

 

 

 

 

 

 

Vergeleken met kristallijne en glas-glas zonnepanelen produceren dunne film panelen minder energie per m2 paneeloppervlakte. Daardoor heb je meer oppervlak aan panelen nodig om eenzelfde hoeveelheid aan energie op te wekken als de andere soorten.

 

Snellere degradatie dan andere zonnepanelen

 

 

 

 

 

 

 

Dunne film panelen degraderen sneller als andere soorten zonnepanelen. Degradatie houdt in dat de zonnepanelen verouderen waardoor ze elk jaar iets minder vermogen zullen produceren. De opbrengst van dunne film panelen gaat dus per jaar sneller achteruit dan de opbrengst van de andere zonnepanelen.

 

Kortere levensduur

 

 

 

 

 

 

 

Van alle soorten zonnepanelen, hebben de dunne film zonnepanelen de kortste levensduur. Gemiddeld kan je bij dunne film zonnepanelen uitgaan van een levensduur van 15 jaar. Voor kristallijne zonnepanelen ligt dit gemiddelde een stuk hoger, namelijk een levensduur van ongeveer 25 jaar.

 

De panelen dienen geaard te worden

 

 

 

 

 

 

 

In sommige gevallen dienen dunne film zonnepanelen geaard te worden omdat de panelen anders te snel degraderen. Enkel geïsoleerde panelen wordt aangeraden de panelen te aarden. Voor dubbel geïsoleerde panelen is aarding niet noodzakelijk.

 

 

Gratis zonnepanelen advies?

 

Vul je wensen in en ontvang tot 4 vrijblijvende offertes!

 

Offertes vergelijken >

 

Waarom dunne film zonnepanelen?

Dunne film zonnepanelen zijn ideaal voor:

Plekken die weinig energie vragen
Omdat de panelen een lagere opbrengst hebben, zijn ze goed te gebruiken voor plekken die weinig energie vragen. Hierbij kan je denken aan vakantiehuisjes of woonboten. De panelen zullen hier genoeg energie voor kunnen opwekken en zijn goedkoper als andere soorten zonnepanelen!

Gebogen daken
Omdat de dunne film panelen flexibel zijn, zijn ze perfect voor objecten met gebogen daken. Hierbij kan je denken aan voer- en vaartuigen zoals auto’s en boten. Dunne film panelen zijn de enige zonnepanelen die op dit soort objecten geplaatst kunnen worden.

Benieuwd of dunne film zonnepanelen geschikt zijn voor jouw situatie? Vul ons formulier in op basis van jouw wensen en situatie en ontvang een aantal offertes van geschikte aanbieders!

Kosten dunne film zonnepanelen

De aanschafkosten van dunne film panelen liggen gemiddeld tussen de 3500 en 6800 euro inclusief installatie van de panelen. Hoe hoog de kosten van dunne film zonnepanelen daadwerkelijk uitkomen is afhankelijk van de hoeveelheid zonne-energie die je op wil wekken. Hoe meer energie je op wil wekken, hoe meer zonnepanelen je dient aan te schaffen.

Naast de aanschafkosten heb je nog jaarlijkse kosten voor het onderhoud van jouw zonnepanelen. De  jaarlijkse kosten voor het onderhoud van jouw zonnepanelen ligt gemiddeld tussen de 100 en de 200 euro. Tijdens het onderhoud wordt de installatie gecontroleerd. Ook is het mogelijk de zonnepanelen tijdens dit onderhoud te laten reinigen en je dak te laten inspecteren. Je kan het onderhoud dus zo uitgebreid maken als je zelf wilt.

Dunne film panelen offerte

Op zoek naar geschikte dunne film zonnepanelen? Dan kan het interessant zijn een aantal offertes van deze soort zonnepanelen met elkaar te vergelijken. Wij kunnen je daarbij helpen!
Via onze website ontvang je diverse op maat gemaakte dunne film zonnepaneel offertes van bedrijven bij jou uit de regio. Vul nu je persoonlijke gegevens en wensen in op ons formulier en wij gaan voor je aan de slag om de meest geschikte aanbieders te selecteren. Zij sturen je vervolgens een vrijblijvende offerte waarna jij kan beslissen met wie je in zee wil gaan.

Vul nu ons formulier in en zorg dat jij de perfecte zonnepanelen op jouw dak krijgt!

Offertes vergelijken >

Veelgestelde vragen

Wat kosten dunne film panelen?

De aanschafkosten van dunne film panelen liggen gemiddeld tussen de 3500 en 6800 euro inclusief installatie van de panelen. Daarnaast heb je nog jaarlijkse kosten voor het onderhoud van de zonnepanelen, deze liggen gemiddeld tussen de 100 en de 200 euro per jaar.

Wat houdt de salderingsregel in?

De salderingsregel stelt dat je de opbrengst van jouw zonnepanelen aan het eind van het jaar van jouw jaarlijkse energierekening af mag trekken. Dit zorgt ervoor dat jouw jaarlijkse energiekosten dalen.

Kunnen dunne film panelen op gebogen daken?

Ja, dunne film panelen zijn perfect voor objecten met gebogen daken. Door hun flexibiliteit kunnen ze ook op gebogen objecten als voer- en vaartuigen geplaatst worden. Mocht jouw dak echt niet geschikt zijn voor zonnepanelen dan is een windwokkel een duurzaam alternatief.