Dunne film zonnepanelen

Start vergelijken
    1. Home
    2. Zonnepanelen
    3. Dunne film zonnepanelen
    5 mins leestijd

    Poly kristallijne zonnepanelen, glas-glas zonnepanelen en dunne film zonnepanelen, allemaal verschillende soorten zonnepanelen maar voor welke moet jij nu kiezen? De dunne film zonnepanelen, ook wel cis zonnepanelen genoemd, zijn goedkoop, hebben een strak uiterlijk én zijn buigzaam. Om deze redenen worden ze steeds populairder. In dit artikel leggen we je alles uit over de dunne film zonnepanelen en hoe zij verschillen van traditionele zonnepanelen.

    Liever direct offertes ontvangen voor zonnepanelen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio!

    Start vergelijken

    Hoe werken dunne film zonnepanelen?

    Met dunne film zonnepanelen wek je elektriciteit op uit zonlicht. Voor zowel dunne film zonnepanelen als traditionele zonnepanelen, bestaan de zonnecellen van de panelen uit twee lagen silicium. Zodra hier zonlicht op schijnt, ontstaat er spanning tussen die twee lagen. Deze spanning wordt vervolgens naar een omvormer geleid en daar omgezet tot bruikbare elektriciteit. Nu kan de elektriciteit in huis gebruikt worden!
    Het overschot aan opgewekte stroom wordt aan het elektriciteitsnet geleverd. Dit wordt aan het eind van elk jaar verrekend met jouw energiekosten, via de salderingsregeling.

    Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

    Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

    Formulier >

    Verschil dunne film vs traditionele zonnepanelen

    Er zijn meerdere soorten zonnepanelen, zo heb je: mono kristallijne zonnepanelen, glas-glas zonnepanelen en dunne film zonnepanelen. Maar wat is nu het verschil tussen deze soorten zonnepanelen?

    Kosten

    De prijs van zonnepanelen dunne film ligt een stuk lager dan de prijs voor reguliere zonnepanelen. Waar een kristallijne zonnepaneel al snel tussen de 500-600 euro per paneel kost, kost een dunne film zonnepaneel maar tussen de 300 en 400 euro.


    Productieproces

    Dunne film zonnepanelen zien een stuk dunner dan andere soorten zonnepanelen. Om deze reden zijn ze ook buigbaar. Omdat deze panelen zo dun zijn, bestaan zij ook uit veel minder materiaal. Het productieproces vergt daardoor veel minder tijd, grondstoffen en materie dan andere soorten zonnepanelen.


    Energieopbrengst

    Met energieopbrengst bedoelen we hoe efficiënt de zonnecellen het licht omzet tot bruikbare energie. De energieopbrengst van dunne film zonnepanelen ligt een stuk lager dan de opbrengst van andere zonnepanelen. Dit houdt in dat je meer zonnepanelen nodig hebt om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken.

    Voor- en nadelen

    Net als elk ander product hebben ook dunne film zonnecellen zowel hun voor- als nadelen. Hieronder bespreken we er een aantal:

    Voordelen dunne film zonnepanelen

    Goedkoper in aanschaf
    Vergeleken met andere zonnepanelen zijn dunne film panelen een stuk goedkoper. Dit is één van de redenen waardoor de dunne film panelen zo populair zijn. Door de goedkope aanschafprijs is de terugverdientijd van de panelen ook korter: je doet er minder lang over om de aanschafkosten met de opbrengst terug te verdienen.

    Flexibele zonnepanelen
    De zonnepanelen zijn erg dun en daardoor ook buigbaar. Een voordeel hiervan is dat het ook mogelijk is de panelen op gebogen oppervlaktes te plaatsen zoals op vaar- of voertuigen.

    Milieuvriendelijker
    Doordat zonnepaneel dunne film cellen een stuk dunner zijn dan andere soorten zonnepanelen, is er minder materiaal nodig voor deze panelen. Het productieproces van dunne film zonnecellen is daarmee een stuk milieuvriendelijker. Voor de productie van een dunne film zonnecellen is ongeveer 70% minder energie nodig dan voor de productie van een polykristallijne zonnepanelen, wat is een relatief complex productieproces.

    Presteren bij weinig licht
    In tegenstelling tot andere soorten zonnepanelen, werken dunne film panelen wél goed op momenten met minder inval van zonlicht. Hierdoor heb je ook op minder zonnige dagen alsnog opbrengst uit je zonnepanelen.


    Nadelen dunne film zonnepanelen

    Een lager rendement per m2
    Vergeleken met poly kristallijne zonnepanelen of monokristallijne zonnepanelen, glas-glas zonnepanelen produceren dunne film cellen minder energie per m2 paneeloppervlakte. Daardoor heb je meer oppervlak aan panelen nodig om eenzelfde hoeveelheid aan energie op te wekken als de andere soorten. Een oplossing hiervoor is een Oost-west opstelling. Lees hier hoe dat zit.

    Snellere degradatie dan andere zonnepanelen
    De zonnepanelen degraderen sneller dan andere soorten zonnepanelen. Degradatie houdt in dat de zonnepanelen verouderen waardoor ze elk jaar iets minder vermogen kunnen produceren.

    Kortere levensduur
    Van alle soorten zonnepanelen, hebben de dunne film zonnepanelen de kortste levensduur. Gemiddeld kan je bij deze zonnepanelen uitgaan van een levensduur van 10-25 jaar. Voor kristallijne zonnepanelen ligt dit gemiddelde een stuk hoger, namelijk rond de 30 jaar.


    Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

    Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

    Formulier >

    Waarom dunne film zonnepanelen?

    Deze zonnepanelen zijn ideaal voor:

    Plekken die weinig energie vragen
    Omdat de panelen een lagere opbrengst hebben, zijn ze goed te gebruiken voor plekken die weinig energie vragen. Hierbij kan je denken aan vakantiehuisjes of woonboten. De panelen zullen hier genoeg energie voor kunnen opwekken en zijn goedkoper dan andere soorten zonnepanelen!

    Tip: Bespaar op je investering door Chinese zonnepanelen aan te schaffen in plaats van Europese zonnepanelen. We leggen het je hier uit!


    Gebogen daken
    Omdat de dunne film zonnepanelen flexibel zijn, zijn ze perfect voor objecten met gebogen daken. Hierbij kan je denken aan voer- en vaartuigen zoals auto’s en boten. Een dunne film zonnepaneel zijn de enige zonnepanelen die op dit soort objecten geplaatst kunnen worden.

    Kosten dunne film zonnepanelen

    De aanschafkosten liggen gemiddeld tussen de 5000 en 7000 euro inclusief installatie van de panelen. Hoe hoog de kosten daadwerkelijk uitkomen is afhankelijk van de hoeveelheid zonne-energie die je op wil wekken. Hoe meer energie je op wil wekken, hoe meer zonnepanelen je dient aan te schaffen.

    Naast de aanschafkosten heb je nog jaarlijkse kosten voor het onderhoud van jouw zonnepanelen. De jaarlijkse kosten voor het onderhoud van jouw zonnepanelen ligt gemiddeld tussen de 150 en de 250 euro. Tijdens het onderhoud wordt de installatie gecontroleerd. Ook is het mogelijk de zonnepanelen tijdens dit onderhoud te laten reinigen en je dak te laten inspecteren. Je kan het onderhoud dus zo uitgebreid maken als je zelf wilt.

    Via Offerte.nl brengen we jou in contact met zonnepanelen installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in regio Amsterdam, Groningen, Eindhoven en Tilburg

    Overtuigd en wil je vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio ontvangen? Vul nu ons formulier in en zorg dat jij de perfecte zonnepanelen op jouw dak krijgt!

    Start vergelijken

    Misschien vind je dit ook interessant: