Ben je op zoek naar dunne film zonnepanelen? Offerte.nl helpt je hierbij. Door het formulier in te vullen ontvang je tot 4 vrijblijvende en gratis offertes van specialisten. Zo maak je gemakkelijk een vergelijking op basis van prijs en kwaliteit en weet je zeker dat je niet teveel betaalt.

Inhoudsopgave

Wat zijn dunne film panelen?

Dunne film panelen zijn zonnepanelen die gemaakt zijn van een combinatie van koper, indium en selenide (CIS-panelen). In sommige gevallen wordt er ook gebruik gemaakt van het materiaal Gallium. In dat geval spreekt men van CIGS-panelen.

Het rendement tussen deze 2 soorten dunne film panelen hoeft niet te verschillen. Wel zitten er verschillen in uiterlijk en wordt er bij CIGS gebruik gemaakt van gifitge materialen.

Tussen dunne film panelen en 'reguliere' zonnepanelen zitten wel veel verschillen. Normale zonnepanelen zijn namelijk gemaakt van kristallijn.

Verschillen dunne film VS kristallijn:
Reguliere zonnepanelen Dunne film zonnepanelen
Prijs per paneel (exclusief montage) +- €180 / €240 +- €90 / €190
Rendement per paneel 260 Wp tot 310 Wp 120 Wp tot 150 Wp
Uiterlijk / Design esthethisch niet mooi zeer mooi
Levensduur max 30 jaar max 25 jaar

CIGS vs CIS

We gaven het eerder in dat artikel al aan. Binnen dunne film panelen zijn er 2 soorten: CIGS en CIS. Het is niet een kwestie dat het ene type beter is dan de ander. Wel hebben beide types eigen kenmerken die je mee kan laten wegen.

CIGS panelen zijn iets minder milieuvriendelijk dankzij het gebruik van Gallium, een scheikundig component. Dit zorgt er echter wel voor dat de panelen niet dof kunnen uitslaan. Dit is bij andere soorten zonnepanelen wel het geval. Het aantal Wattpiek dat een paneel oplevert ligt bij CIS-panelen wel wat hoger.

Mensen die voor dunne CIGS-panelen kiezen doen dit dan ook vooral om het design van deze panelen. Deze zijn matzwart en zien er op elk dak prachtig uit.

dunne film zonnepanelen

Dunne film zonnepanelen: voordelen en nadelen

Voordelen

Er zitten verschillende voordelen aan dunne film zonnepanelen;

 • Fraai uiterlijk (dunne film zonnepanelen zijn egaal zwart)
 • Goedkoper (de kosten per paneel zijn +-50% lager)
 • Duurzamer (milieuvriendelijker)
 • Terugverdientijd (ze kosten over het algemeen minder, waardoor je ze sneller hebt terugverdient)
 • Werken ook goed bij bewolking

Nadelen

Ook zitten er wel een aantal nadelen aan zonnepanelen van dit type;

 • Vaak een iets lager rendement bij volle zonlicht
 • Minder lange garantie

Dunne film panelen: opbrengst

Om de opbrengst van dunne film panelen te bepalen dienen we te kijken naar de prijs, de kosten en de opbrengst.

 • Kosten per stuk gemiddeld = €470,- (inclusief montage)
 • Kosten per 10 stuks = €4700,- (inclusief montage)
 • Gemiddelde opbrengst per 1 m2 = 114 Wattpiek
 • Gemiddelde terugverdientijd = 7 jaar

Gemiddeld zijn de kosten binnen 7 jaar terugverdiend. De levensduur is gemiddeld 25 jaar. Daardoor zijn opbrengsten veel hoger dan de investering.

Wist je dat klanten tot wel 35% aan kosten besparen door zonnepanelen specialisten te vergelijken? Doe nu je aanvraag en ontvang tot 4 offertes van ervaren leveranciers. Bovendien bespaar je op deze manier veel tijd. Ontdek direct welk merk zonnepaneel het beste bij jou past. Zonnepanelen hebben vaak een garantie van 10 tot 12 jaar. Ook bieden zij vaak een vermogensgarantie van 25 jaar. Dit is een garantie van de leverancier dat de panelen 25 jaar effectief blijven.

Wat ook goed is om te weten is dat opbrengst niet hetzelfde is als rendement. Uit een iets ouder onderzoek van ACRES (Application Centre for Renewable Resources) bleek dat de opbrengst van normale panelen hoger is dan dunne film.

Dunne film zonnepanelen: afmetingen

Dunne film panelen zijn minder groot in vergelijking met een standaard zonnepaneel. Hieronder staan de gemiddelde dunne film afmetingen;

 • Dunne film zonnepanelen afmetingen zijn gemiddeld 60x120cm (0,7 m2)
 • Standaard zonnepaneel afmeting zijn gemiddeld 165x100cm (1,7 m2)

Dunne film zonnepanelen zijn dus kleiner dan gewone zonnepanelen. Dit betekent dus dat je meerdere dunne film panelen kan plaatsen op je dak, omdat deze minder ruimte innemen.

Levensduur

De levensduur is maximaal 25 jaar. Installateurs gaan uit van een levensduur tussen de 15 en 25 jaar. Gemiddeld zijn zonnepanelen binnen 7 jaar terugverdiend en besparen ze per jaar gemiddeld €800,-. Dat zijn niet alle voordelen van zonnepanelen, er zijn ook nog fiscale voordelen!

Zo verdienen goede zonnepanelen zich sneller terug. Als je jezelf als ondernemer aanmeldt krijgt je ook nog je btw terug. Gemiddeld besparen klanten daarmee €1.000,-. Je kan ook nog in aanmerking komen voor subsidie. Dat hangt wel van jouw gemeente af. Er zijn ook andere overheidsregelingen.

Hoe het werkt:

 • Vul je aanvraag in
 • Ontvang tot 4 gratis offertes
 • Stel je eventuele vragen aan de leveranciers
 • Maak een keuze (dit is niet verplicht)
 • Wek je eigen zonne-energie op

Dunne film zonnepanelen prijzen

Over het algemeen zijn de kosten van dunne film panelen lager dan 'normale' zonnepanelen. Om de precieze prijzen voor jouw woning te kunnen bepalen hebben wij wat extra informatie nodig. Doe vrijblijvend een aanvraag en vul de benodigde informatie in. Op basis hiervan kunnen onze specialisten je een op maat gemaakte offerte uitbrengen.

Vergelijk direct

Offerte.nl werkt alleen met zonnepanelen bedrijven en leveranciers die officieel erkent en geregistreerd zijn. Zij adviseren je zodat je de beste keuze maakt. Vul het formulier in en ontvang direct de beste 4 offertes o.b.v. prijs en kwaliteit. Zo bespaar je veel tijd en geld!

Veelgestelde vragen

Wat maakt dunne film zonnepanelen anders dan 'normale' panelen?
Dunne film panelen bevatten koper. Daarnaast hebben deze kleinere afmetingen dan de normale zonnepanelen.

Wat zijn de grootste voordelen van dunne film panelen?
Naast dat deze zonnepanelen er mooi uitzien en goed uitzien op ieder dak, zijn ze ook nog eens stukken goedkoper. Hierdoor heb je ze meestal sneller terugverdiend. Vergelijk hier vrijblijvend en kosteloos 4 offertes op van bedrijven in jouw regio.

Welk rendement kan ik realistisch gezien behalen met dunne film panelen?
Om dit nauwkeurig uit te rekenen. hebben we een aantal gegevens nodig over de situatie (schuin vs plat dak, oppervlakte, etc.). Vul deze hier in om erachter te komen wat zonnepanelen in jouw situatie kosten en vooral ook opleveren.