Deuren isoleren: de mogelijkheden en kosten

Start vergelijken
  1. Home
  2. Isolatie
  3. Deuren isoleren: de mogelijkheden en kosten
  5 mins leestijd

  Wist je dat maar liefst 15% van de warmte in huis verloren gaat via ramen en deuren? Als je de warmte binnen wilt houden, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je ramen en deuren goed geïsoleerd zijn. Vooral een oude voordeur kan een boosdoener zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je oude voordeur te isoleren. In dit artikel vertellen we je waarom het isoleren van je oude voordeur belangrijk is en hoe je deze klus succesvol kunt aanpakken.

  Direct een aantal isolatie offertes ontvangen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur meerdere vrijblijvende offertes van leveranciers bij jou uit de regio!

  Formulier >

  Waarom je deuren isoleren?

  Het isoleren van kozijnen en buitendeuren kan helpen om warmteverlies naar buiten te verminderen. Het is belangrijk om te letten op de U-waarde van deze elementen: een lagere U-waarde betekent betere isolatie. Hierdoor blijft de warmte beter binnen en zorgt het voor een energiezuinige woning. Het plaatsen van isolerende kozijnen en deuren kan dus een effectieve manier zijn om het energieverbruik te verminderen en de warmte in huis te behouden.

  Soorten isolatiematerialen voor deuren

  Deurveger installeren

  Vaak komt koude lucht binnen via de onderkant van de voor- of achterdeur. Een eenvoudige oplossing om dit tegen te gaan, is het plaatsen van een deurveger aan de onderkant van de buitendeur. Een deurveger kan ook helpen om ongewenst lawaai buiten te houden. Een kleine aanpassing met meerdere voordelen voor comfort en energiebesparing in huis!

  Tochtstrips installeren

  Het is aan te raden om rondom de buitendeuren tochtstrips te installeren. Met lange stukken flexibel materiaal kun je openingen tussen de deuren en deurlijsten afdichten. Door een tochtstrip te gebruiken, zorg je voor extra isolatie van de voor- of achterdeur. Plaats de tochtstrip aan de rand van de deur en zorg ervoor dat deze de juiste afmetingen heeft voor afdichting op maat. 

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >


  Afkitten van ramen en deuren 

  Als er lucht binnenkomt via kieren rondom het kozijn, is het dichtkitten van deze kieren een ideale oplossing. Nadat de deur geplaatst is, worden ramen en deuren meestal afgekit. Eerst worden de randen schoon en stofvrij gemaakt, en wordt de kitkoker klaar gemaakt voor gebruik. Vervolgens wordt er een lijn langs de voegen van de deur of het raam gespoten. Dit wordt aangeduwd met de vinger, waarna de kit goed wordt glad gestreken. De kit moet drogen en na enkele uren is alles weer netjes afgedicht. Zo voorkom je dat er nog lucht via de kieren naar binnen komt.

  Eventuele glas isoleren met raamfolie

  Wanneer je van plan bent om glas te isoleren, is het verstandig om te kiezen voor dubbel glas, zoals HR++ isolatieglas. Als je deur een raam heeft, kan je dit raam extra isoleren  door er raamfolie op aan te brengen. Raamfolie lijkt op huishoudfolie en is een goede optie tijdens koudere maanden. Nadat de raamfolie op de buitenramen is aangebracht, kan deze verwarmd worden met een föhn om de folie te laten krimpen en tocht buiten te houden. 

  Voordelen van het isoleren van deuren

  Geluiddempend: het isoleren van deuren helpt om geluiden van buitenaf te verminderen en zo een rustige en stille omgeving in huis te creëren. 

  Lagere energiekosten: met goede deurisolatie voorkom je niet alleen warmteverlies, maar zorg je er ook voor dat de warmte binnen blijft. Dit resulteert in lagere energie- en stookkosten, omdat je minder energie nodig hebt om je huis op temperatuur te houden. 

  Inbraakveilig: nieuwe buitendeuren met goede isolatie hebben vaak ook verbeterde inbraakbeveiliging. Ze zijn voorzien van sterke sloten, stevig materiaal en stevige deurbladen.

  Verbeterde wooncomfort: een deur met goede isolatie houdt de warmte in de winter binnen en zorgt voor verkoeling in de zomer. Hierdoor ontstaat een aangenamer binnenklimaat. Dit draagt bij aan een hoger wooncomfort.

  Esthetische verbetering: het vernieuwen van buitendeuren kan niet alleen zorgen voor een betere isolatie, maar ook de uitstraling van je huis. Door de diverse beschikbare kleuren, materialen en afwerkingen, is het mogelijk om de perfecte deur te vinden die aansluit bij jouw wensen.

  Wanneer moet ik mijn voordeur/raam isoleren?

  • Last van geluidsoverlast: als je veel last hebt van geluid van buiten, kan dit erop wijzen dat je oude voordeur en kozijn niet goed geïsoleerd zijn. 
  • Tocht in huis: als je tocht voelt in huis, is het belangrijkom dit probleem direct aan te pakken. Tocht kan ontstaan door openingen en kieren in je huis, waardoor koude lucht van buiten naar binnen komt. Dit kan leiden tot voortdurend opwarmen van de lucht en hogere energierekeningen.
  • Enkele beglazing en oude kozijnen: als je huis nog steeds oude kozijnen en enkel glas heeft, dan is er veel te verbeteren op het gebied van isolatie. Enkel glas is namelijk niet goed in het vasthouden van warmte, waardoor er veel energie verloren gaat. Het vervangen van deze oude materialen door bijvoorbeeld dubbel glas en geïsoleerde kozijnen kan zorgen voor een veel betere isolatie en lagere energierekeningen.
  • Kozijnen vóór 1995: kozijnen die geplaatst zijn vóór 1995, voldoen wellicht niet meer aan de normen voor goede isolatie. Het dubbelglas dat toen gebruikt werd, is minder efficiënt dan het moderne hoogrendementsglas. Door deze oude materialen te vervangen, kan de isolatie van je huis aanzienlijk verbeteren.

  Kosten van deuren isoleren 

  SoortGemiddelde kosten 
  Tochtstrips€ 25 tot € 75
  Afkitten van ramen en deuren € 5 tot € 15
  Raamfolie € 55 per m2

  Advies op maat van onze professionals

  Krijg verschillende op maat gemaakte offertes voor jouw type dakisolatie. Het enige wat je hoeft te doen is je gegevens achter te laten en onze partners uit jouw regio nemen zo snel mogelijk contact met je op! 

  Formulier >