Zonnepanelen vergelijken in 2024

Start vergelijken
  1. Home
  2. Zonnepanelen
  3. Zonnepanelen vergelijken in 2024
  6 mins leestijd

  In 2024 is het plaatsen van  zonnepanelen een populaire en milieuvriendelijke manier geworden om zelf energie op te wekken. Met een groeiende vraag naar duurzame energiebronnen, is het vergelijken van zonnepanelen en het kiezen van het juiste systeem een cruciale stap voor huiseigenaren en bedrijven die willen investeren in hernieuwbare energie. In dit artikel zullen we handige tips geven voor het vergelijken van zonnepanelen in 2024.

  Wil je direct offertes ontvangen voor zonnepanelen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio!

  Formulier >

  Waar moet ik op letten?

  Bij het vergelijken van zonnepanelen moet je op de volgende aspecten letten:

  Opbrengst en terugverdientijd

  Het is belangrijk om te kijken naar hoe snel je de investering in zonnepanelen kunt terugverdienen. Je kunt de verschillende types zonnepanelen met elkaar vergelijken op basis van de opbrengsten en terugverdientijd. Let daarbij op hoeveel elektriciteit je per jaar kunt terugkrijgen. Het is ook van belang om te letten op andere factoren, bijvoorbeeld de veroudering van de zonnecellen in de panelen. Als een systeem snel veroudert, kan dit de terugverdientijd beïnvloeden.


  Rendement

  Het rendement van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in het percentage van de zonne-energie dat wordt omgezet in elektriciteit. Hoe hoger het rendement, hoe meer elektriciteit het zonnepaneel opwekt.
  Je kunt het rendement van je zonnepanelen verbeteren door een goede omvormer te kiezen en door de panelen op de juiste plek te plaatsen. Als de panelen de meeste zon kunnen opvangen, zul je een hogere opbrengst hebben en zal de terugverdientijd korter worden. Om te zorgen voor de optimale plaatsing van je zonnepanelen, is het handig om advies in te winnen bij onze experts op dit gebied.


  Vermogen

  Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp) en geeft aan hoeveel elektriciteit het zonnepaneel kan produceren onder ideale omstandigheden. Zonnepanelen met een hoger vermogen kunnen meer stroom opwekken, maar zijn ook vaak duurder. De meest gebruikte zonnepanelen hebben een vermogen van 400 Wattpiek per paneel, maar je kunt ook kiezen voor panelen met meer of minder vermogen, afhankelijk van je behoeften en budget.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >  Garantie 

  Let op de kwaliteit van de zonnepanelen en de garantie die wordt geboden. Kies voor zonnepanelen van een betrouwbaar merk met een lange garantieperiode.
  Je hebt verschillende soorten garanties, namelijk:

  Installatiegarantie
  De installatiegarantie biedt je zekerheid op een goede en kosteloze afhandeling van problemen, mochten de zonnepanelen niet correct zijn geïnstalleerd en aangesloten.   
  Als er problemen zijn met de installatie, zoals loskomende bevestigingsmaterialen of slecht aangesloten kabels, dan valt dit onder de garantie. 

  Productgarantie
  De productgarantie is standaard van toepassing op zonnepanelen en omvormer(s). Deze garanties gelden meestal voor een periode van 5 tot 10 jaar en dekken eventuele defecten die optreden. Het is belangrijk om ook te letten op de garantie van de omvormer, aangezien dit vaak het meest kwetsbare onderdeel is. De garantieperiode kan variëren van 12 jaar tot 25 jaar, en de prijs van panelen met een langere garantie kan iets hoger zijn. Let op dat de garantie meestal geldt voor defecten, niet voor geleidelijke achteruitgang van de opbrengst.

  Opbrengstgarantie
  Bepaalde zonnepaneelleveranciers bieden een opbrengstverzekering aan, die een garantie biedt op de verwachte opbrengst van het systeem. Met deze verzekering krijg je een bedrag vergoed als je systeem minder produceert dan vooraf is berekend. Deze garantie geldt meteen vanaf de dag dat de zonnepanelen zijn geïnstalleerd.

  Systeemgarantie
  Bij sommige zonnepaneelleveranciers wordt systeemgarantie aangeboden. Deze garantie zorgt ervoor dat alle componenten van het zonnepanelensysteem goed blijven functioneren gedurende een bepaalde periode. Als er een storing optreedt, hoef je niet zelf uit te zoeken wat er precies kapot is of misgaat, en worden eventuele reparaties of vervangingen gedekt.

  Vermogensgarantie
  Veel zonnepaneelleveranciers bieden een vermogensgarantie aan. Dit houdt in dat na een bepaald aantal jaar nog een bepaald percentage van het oorspronkelijke vermogen van de zonnepanelen wordt gegarandeerd. Bijvoorbeeld: na 25 jaar wordt er gegarandeerd dat de zonnepanelen nog minimaal 80 procent van hun oorspronkelijke vermogen zullen hebben.


  Prijs

  Vergelijk de prijs van verschillende zonnepanelen en kies voor een optie die binnen jouw budget past en tegelijkertijd voldoet aan jouw eisen en wensen. Zonnepanelen met een hoger vermogen zijn over het algemeen duurder, maar ze wekken ook meer elektriciteit op. Aan de andere kant zijn de goedkoopste zonnepanelen betaalbaarder, maar leveren ze minder vermogen op. Daarom is het essentieel dat je zelf de afweging maakt of je een lage aanschafwaarde belangrijk vindt of dat je juist meer waarde hecht aan een hoog vermogen van de zonnepanelen. Het is belangrijk om te bepalen wat voor jou het meest belangrijk is: de initiële investering of het maximale rendement op de lange termijn.

  Type en uitvoering

  Er zijn verschillende soorten zonnepanelen, zoals monokristallijne, polykristallijne en dunne-film zonnepanelen. Kies het type dat het beste past bij jouw situatie en wensen. Laat je informeren door onze installateurs. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

  Aantal zonnepanelen

  Bereken hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om voldoende elektriciteit op te wekken voor jouw huishouden of bedrijf. Weet je zelf niet hoeveel zonnepanelen je nodig hebt? Laat je dan adviseren door onze partners. 
  Door rekening te houden met deze aspecten kun je de juiste keuze maken bij het vergelijken van zonnepanelen. Het is ook aan te raden om advies in te winnen bij een specialist op het gebied van zonne-energie.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Hoe maak ik de juiste keuze voor zonnepanelen?

  Om de juiste beslissing te nemen, is het belangrijk om verschillende factoren zorgvuldig tegen elkaar af te wegen. Wat het beste is, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Een erkende installateur kan je hierbij voorzien van maatwerkadvies. Enkele belangrijke overwegingen zijn:

  • Beschikbare ruimte op je dak: wanneer je beperkte ruimte hebt op je dak, is het aan te raden om te kiezen voor panelen met een hoger piekvermogen. Zo heb je minder panelen nodig om het gewenste totale vermogen te bereiken. Als je voldoende ruimte hebt, kun je ook kiezen voor meer panelen met een lagere capaciteit.
  • Dakoriëntatie: monokristallijne zonnepanelen presteren optimaal op een volledig zuidgericht dak, omdat alle kristallen in dezelfde richting zijn georiënteerd. Polykristallijne panelen zijn daarentegen een goede optie voor daken die niet helemaal zuidelijk zijn georiënteerd, omdat ze beter presteren bij indirect licht.
  • Verbruik: idealiter wil je met je zonnepanelen evenveel elektriciteit opwekken als je verbruikt. Je jaarlijkse stroomverbruik bepaalt dus het benodigde vermogen van je zonnepaneleninstallatie.
  • Persoonlijke voorkeur: Heb je een voorkeur voor een specifiek merk zonnepanelen? Of geef je de voorkeur aan strakke ‘full black’ panelen met een zwart frame?
  • Beschikbare budget: je budget speelt een rol bij de keuze van zonnepanelen. Als je zeker wil zijn van betrouwbare panelen met een goede opbrengst en lange levensduur, is het raadzaam om voor zonnepanelen met een kwalitatief merk te kiezen.

  Advies van experts

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met zonnepanelen installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in


  Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben ten aanzien van zonnepanelen, dan kan je terecht bij onze experts. Doe een aanvraag, kom in contact met onze experts en laat de juiste zonnepanelen bij jou installeren!

  Formulier >