De beste energieleverancier met zonnepanelen (2024)

Start vergelijken
  1. Home
  2. Zonnepanelen
  3. De beste energieleverancier met zonnepanelen (2024)
  3 mins leestijd

  Voor huishoudens met zonnepanelen is het belangrijk om de juiste energieleverancier te kiezen, vooral als het gaat om de vergoeding voor teruggeleverde stroom. In dit artikel ontdek je welke leveranciers in 2024 de beste tarieven bieden en welke contracten het meest gunstig zijn voor huizen met zonnepanelen.

  Na een regenachtig voorjaar begint de zon eindelijk weer te schijnen, wat ideaal is voor mensen met zonnepanelen. Door de hoge energieprijzen is het hebben van zonnepanelen aantrekkelijker dan ooit, omdat je niet alleen je eigen energie kunt opwekken, maar ook kunt profiteren van het terugleveren aan het net. Niet alle energieleveranciers bieden dezelfde tarieven voor teruglevering, dus het is belangrijk om een leverancier te kiezen die je optimaal beloont.

  Welk energiecontract is het beste met zonnepanelen?

  Bij een vast of variabel energiecontract betaal je elke maand een voorschotbedrag. Bij dynamische tarieven is dat vergelijkbaar, maar de leverancier berekent het bedrag de volgende maand direct op basis van je daadwerkelijke verbruik. Hierdoor kan het bedrag dat je maandelijks betaalt aanzienlijk verschillen.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Hoogste terugleververgoedingen voor variabele contracten

  Veel huishoudens hebben nog steeds variabele energiecontracten. Dit zijn energieleveranciers met de hoogste terugleververgoedingen per kilowattuur (kWh):

  • Energie VanOns: 15,42 cent/kWh
  • Pure Energie: 9,5 cent/kWh
  • Eneco: 9 cent/kWh
  • Oxxio: 9 cent/kWh
  • Delta: 9 cent/kWh


  Als je een dubbele meter hebt, biedt Energie VanOns nog hogere tarieven: 16,5 cent/kWh voor het normaaltarief en 14,3 cent/kWh voor het daltarief. De andere leveranciers hanteren dezelfde vergoeding voor zowel dal- als piekuren.

  Hoogste terugleververgoedingen voor vaste contracten

  Voor huishoudens met vaste energiecontracten zijn dit de leveranciers met de hoogste terugleververgoedingen:

  • Powerpeers (1 jaar vast): 11 cent/kWh
  • OM Nieuwe Energie (1 jaar vast): 9,9 cent/kWh
  • Eneco (vast): 9 cent/kWh
  • Oxxio (vast): 9 cent/kWh
  • Delta (vast): 9 cent/kWh

  Laagste terugleververgoedingen

  Sommige energieleveranciers bieden lagere tarieven voor teruglevering. Dit zijn de vijf 

  leveranciers die de laagste vergoedingen geven:

  • Vattenfall (1 en 3 jaar vast): 4,5 cent/kWh
  • Energiedirect (alle contracten): 5 cent/kWh
  • Mega (alle contracten): 5 cent/kWh
  • Vrijopnaam (vast en variabel): 5 cent/kWh
  • Essent (alle contracten): 5,5 cent/kWh

  Dynamische contracten voor zonnepanelen

  Bij dynamische energiecontracten is de terugleververgoeding afhankelijk van de uurprijs. Hierdoor kan de vergoeding soms erg laag of zelfs negatief zijn, vooral tijdens de zomermaanden wanneer de zonnepanelen het meest efficiënt werken.

  Als voorbeeld: op een zomerdag kunnen zonnepanelen een hoge productie hebben tussen 11:00 en 18:00 uur, maar de energieprijs kan in die tijd nul of zelfs negatief zijn. Dit betekent dat je weinig tot niets krijgt voor het terugleveren van energie, terwijl je mogelijk later op de dag stroom moet afnemen tegen een hoger tarief.

  Tips voor zonnepanelengebruikers

  Als je zonnepanelen hebt en je leverancier rekent een dag- en nachttarief, kan het voordelig zijn om te vragen naar een eenheidstarief. Dit voorkomt problemen bij het salderen, omdat sommige leveranciers de opgewekte energie overdag niet willen verrekenen met het verbruik ‘s nachts.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Conclusie

  Het kiezen van de juiste energieleverancier is belangrijk voor zonnepaneelhouders. Door een leverancier te kiezen met een goede terugleververgoeding, kun je optimaal profiteren van de energie die je zelf opwekt. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met eventuele salderingsregels en of je een vast, variabel of dynamisch contract wilt. Deze factoren kunnen een groot verschil maken in hoeveel je terugkrijgt voor je overtollige energie.

  Nog geen zonnepanelen?

  Offerte.nl brengt jou in contact met zonnepaneleninstallateurs door heel Nederland!
  Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt. We hebben een ruim aanbod aan installateurs in:


  Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben over, dan kan je terecht bij onze experts. Doe een aanvraag, kom in contact met onze experts en laat de juiste zonnepanelen bij jou installeren!

  Formulier >