Zonnepanelen huren: kosten en opties

Start vergelijken
  1. Home
  2. Zonnepanelen
  3. Zonnepanelen huren: kosten en opties
  8 mins leestijd

  Het aanschaffen van zonnepanelen wordt steeds populairder als duurzame energieoplossing, maar de hoge kosten vormen vaak een obstakel voor veel mensen. Gelukkig is er een aantrekkelijk alternatief beschikbaar: het huren van zonnepanelen. In deze tijd waarin duurzaamheid en energiebesparing centraal staan, is het huren van zonnepanelen een aantrekkelijke en verstandige keuze voor zowel huishoudens als bedrijven.

  Wil je direct offertes ontvangen van zonnepanelen specialisten? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio!

  Formulier >

  Verschil tussen huur en koop

  Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat je bij de meeste aanbieders zonnepanelen na de huurperiode (van meestal 10 jaar) kunt overnemen. De keuze tussen huren of kopen hangt natuurlijk wel af van je persoonlijke situatie, bijvoorbeeld in het geval dat je geen grote investering wilt/kunt doen of in het geval je geen eigenaar wil zijn van zonnepanelen.

  Wanneer je denkt aan zonnepanelen huren, profiteer je vanaf dag één van het opwekken van energie, waardoor je eigen energiekosten dalen. Je hoeft niet in één keer een grote investering te doen of geld te lenen, maar je betaalt een vast bedrag per maand. Bij het huren van zonnepanelen ben je dus niet de eigenaar, en is er dus ook geen sprake van terugverdientijd. De winst haal je uit de besparing op je energierekening, nat aftrek van de huurkosten. 

  Daarentegen doe je bij het kopen van zonnepanelen in één keer een grote investering. Wanneer je overweegt om zonnepanelen te kopen (afhankelijk van het merk, type en aantal panelen en de leverancier) investeer je per paneel enkele honderden euro’s inclusief installatie. Zonnepanelen gaan over het algemeen lang mee en vereisen relatief weinig onderhoud. Door te investeren in goede kwaliteit zonnepanelen en een professionele installateur, zorg je voor een betrouwbaar zonnestroomsysteem dat op de lange termijn  zeer winstgevend is. Zo winstgevend dat je totale besparing groter is dan bij het huren van zonnepanelen.

  Zonnepanelen huren of kopen?

  Wanneer je denkt om zonnepanelen te huren moet je rekening houden met de volgende zaken:

  1. Wanneer je vroegtijdig het huurcontract wilt stopzetten kost dit je vaak veel geld. In de meeste gevallen moet je aan alle resterende huurtermijnen voldoen. Bij bepaalde aanbieders is het mogelijk om het huurcontract maandelijks op te zeggen, maar in dat geval kunnen er kosten in rekening worden gebracht voor demontage- en administratiekosten.
  2. Sommige verhuurders hanteren een jaarlijkse huurverhoging die contractueel is vastgelegd en kan plaatsvinden, zelfs als de inflatie 0% bedraagt. 
  3. Verhuurders kunnen soms een renteverhoging doorrekenen in de huur, terwijl de opbrengst uit zonnestroom voor jou niet zal stijgen.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >  Rekenvoorbeeld: Stel dat een gezin van 4 personen in Nederland gemiddeld 4000 kWh per jaar aan stroom verbruikt en hiervoor maandelijks € 100 tot €130 betaalt aan hun energieleverancier. Dit komt overeen met een bedrag van €1200 en €1560 per jaar. Met 13 zonnepanelen kunnen ze genoeg zonne-energie opwekken om te voorzien in hun jaarlijkse energieverbruik van 4.000 kWh. Ze betalen hiervoor een maandelijks huurbedrag van € 62. Door zonnepanelen te huren besparen ze maandelijks € 62, wat neerkomt op een besparing van € 744 per jaar.

  Echter, het is altijd belangrijk om de exacte cijfers en voorwaarden van het huurbedrag van de zonnepanelen te controleren en te vergelijken met het daadwerkelijke energieverbruik en de kosten van het gezin.
  Bij het leasen van de zonnepanelen zou het gezin na 10 jaar in totaal ongeveer € 6.960 aan huur hebben betaald voor een systeem dat ongeveer € 5.700 zou kosten. De overnameprijs voor het systeem bedraagt € 650. Als je de installatie overneemt, dan heb je dus in totaal € 650 plus € 6.960 = € 7.610 betaald.

  Conclusie: In dit geval kan het huren van zonnepanelen voordeliger zijn dan het blijven gebruiken van stroom van het net, maar het kan op lange termijn financieel minder interessant zijn dan zonnepanelen kopen. Het is belangrijk om de kosten, baten en de grootte van je portemonnee goed af te wegen bij het maken van de keuze tussen huren en kopen van zonnepanelen.
  Over het algemeen denken wij dat het verstandiger is om zonnepanelen te kopen, maar dat je in het geval van een kleine portemonnee of beperkt budget beter zonnepanelen kunt huren. Deze afweging is uiteraard voor iedereen anders.

  Voor het aanvragen van offertes en de uiteindelijke uitvoering ervan kan eenvoudig gebeuren via het onderstaande stappenplan.

  1. Je vraagt eenvoudig offertes aan via Offerte.nl: Onze collega’s nemen contact met jou op om de wensen en behoeften in kaart te brengen. Vervolgens matchen we jou met verschillende zonnepanelen installateurs. 
  2. Installateurs nemen contact met jou op: Zij gaan in op het inhoudelijk proces en maken een persoonlijke afspraak met jou.
  3. Installateurs voeren een dakscan uit of brengen advies op maat: De deskundige zal via Google Earth een online dakscan uitvoeren. Mocht dat niet mogelijk zijn, komen zij persoonlijk bij jou langs.
  4. jij kiest de beste deal: Jij kiest de offerte die het meest bij jou past en geeft toestemming om de installatie uit te mogen voeren.
  5. Installateur komt langs en installeert: De door jou gekozen installateur installeert de zonnepanelen op je dak!

  Kosten en opbrengsten 

  Uit onderzoek van de Consumentenbond bedraagt de gemiddelde maandelijkse huurprijs voor zonnepanelen ongeveer 65 euro. De exacte kosten kunnen echter variëren afhankelijk van het type en aantal zonnepanelen dat wordt gehuurd.  

  De opbrengst van zonnepanelen hangt af van waar je dak zich bevindt en hoeveel zonnepanelen je hebt geïnstalleerd. Hoe gunstiger de ligging van je dak en hoe meer zonnepanelen je hebt, hoe meer zonne-energie je kunt opwekken en dus besparen op je energierekening. Op die manier kun je dus profiteren van een stabiele en duurzame energievoorziening. 
  Hieronder volgt een tabel van de gemiddelde kosten van het huren van zonnepanelen in 2024:

  2 Zonnepanelen €10 tot €13,50 per maand
  6 Zonnepanelen €20 tot €30 per maand 
  10 Zonnepanelen €40 tot €60 per maand 
  14 Zonnepanelen €65 tot €85 per maand 


  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >

  Voor- en nadelen 

  Als je momenteel niet in staat bent om zonnepanelen te kopen, biedt huren een goede oplossing om toch te profiteren van een lagere energierekening en bij te dragen aan een duurzamer milieu. Zonnepanelen huren biedt je diverse voordelen. Dit omvat onder andere het feit dat je geen grote investering hoeft te doen en het gemak van het laten verzorgen van de installatie en onderhoud van de zonnepanelen. Je hoeft dus zelf niet op te draaien voor eventuele schade of extra kosten. Dit zit namelijk al bij de prijs inbegrepen, net zoals de kosten voor de omvormer. Mocht je gaan verhuizen, dan kun je in de meeste gevallen de huurpanelen overnemen of in overleg overdragen aan de koper van de woning.
  Wanneer je zonnepanelen hebt en zelf een deel van je energie opwekt, ben je minder afhankelijk van schommelingen in energieprijzen op de markt. Hierdoor heb je meer controle over je energiekosten en kun je beter budgetteren. Door maandelijks een vast bedrag te betalen voor het huren van zonnepanelen, behoud je een stabiel overzicht van je financiële situatie en kom je minder voor verrassingen te staan door plotselinge prijsverhogingen op je energierekening. 

  Helaas zitten er bij zonnepanelen huren ook een aantal nadelen aan vast. Op de lange termijn maak je uiteindelijk meer kosten dan wanneer je zonnepanelen zou kopen. In de meeste gevallen ben je ook voor langere tijd gebonden aan een langdurig contract, waardoor je minder flexibiliteit hebt mocht je willen verhuizen of de zonnepanelen laten verwijderen. Daarnaast kan het ook zijn dat je niet in aanmerking komt voor mogelijke subsidies of belastingvoordelen. Daarom is het van belang om goed onderzoek te doen naar de voor- en nadelen voordat je besluit zonnepanelen te huren. 

  Is zonnepanelen huren interessant voor jou?

  Het huren van zonnepanelen biedt dus een interessante mogelijkheid voor diegenen die niet direct een groot budget beschikbaar hebben om in een zonne-energiesysteem te investeren. 
  Bovendien neemt een verhuurbedrijf vaak de verantwoordelijkheid voor het onderhoud en eventuele reparaties van de zonnepanelen op zich. Dit betekent dat je zelf niet hoeft te investeren in het onderhoud en dat eventuele problemen snel en professioneel worden opgelost, zonder extra kosten voor jou als huurder.
  Op deze manier biedt het huren van zonnepanelen een zorgeloze optie om te genieten van de voordelen van zonne-energie, zonder dat je zelf de volledige verantwoordelijkheid en kosten van het systeem hoeft te dragen. Het kan dus een aantrekkelijke keuze zijn voor diegenen die op zoek zijn naar een duurzame energieoplossing zonder grote initiële investeringen.

  Bij Offerte.nl kun je binnen enkele minuten offertes aan voor zowel huur als koop van zonnepanelen. Vergelijk hiermee eenvoudig de verschillende opties!

  Veelgestelde vragen

  1. Hoe werken zonnepanelen?

  Zonnepanelen gebruiken zonlicht om energie op te wekken. Ze kunnen licht absorberen en dit omzetten in elektriciteit door verschillende lagen in het paneel te laten bewegen. Zo ontstaat er uiteindelijk energie die gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld het opwekken van elektriciteit voor huishoudelijke apparaten.

  1. Wat zijn de beste zonnepanelen?

  De beste merken zonnepanelen die getest werden zijn als volgt: Canadian Solar, Trina Solar, Suntech, Risen, Bauer, Conergy, AEG, LG, Boviet en Jinko Solar. Lees hier meer over de top 10 beste zonnepanelen.

  1. Waar moet je op letten bij aanschaf van zonnepanelen?

  Het is verstandig om meerdere offertes aan te vragen om een goed vergelijk te kunnen maken. Zo kun je bepalen met welke partij je in zee wilt gaan. Voordat de zonnepanelen worden geïnstalleerd, is het belangrijk om onderzoek te doen naar de geschiktheid van je meterkast om de zonnestroom te registreren. Verder is het raadzaam om te controleren of er garantie zit op de zonnepanelen, omvormer en installatie voor extra gemoedsrust.

  1. Hoeveel scheelt zonnepanelen op je energierekening?

  Met 10 zonnepanelen kun je gemiddeld €900 per jaar besparen gedurende de levensduur van de panelen, die ongeveer 25 jaar zijn.

  1. Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

  Om het jaarlijkse stroomverbruik van een gemiddeld huishouden van 3000 kWh te dekken, zijn ongeveer 10 gemiddelde zonnepanelen nodig.