Wat is mediation en wat doet een mediator?

Start vergelijken
    1. Home
    2. Mediation
    5 mins leestijd

    Weten wat een mediation traject in jouw geval gaat kosten? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvende offertes van mediators in jouw regio.

    Informatie

    Het kan ons allemaal overkomen dat je in een onhoudbare situatie terecht bent gekomen, vol ruzies en hartzeer. Bijvoorbeeld in je huwelijk of op het werk. Zelfs familieruzies kunnen soms zo hoog oplopen dat niemand meer een uitweg weet te vinden. Het lijkt alsof je dit alleen nog maar met juridische hulp in een rechtbank kan oplossen. Er is echter ook nog een andere oplossing, die je wellicht sneller weer op weg helpt, namelijk een mediator.

    Maar wat is een mediator precies? Wat doet een mediator? En wat is mediation? Dat leggen we je graag even uit.

    Wat is een mediator?

    De vraag “wat is een mediator?” is makkelijk te beantwoorden als je het woord ‘mediator’ vertaalt. De betekenis van mediator is bemiddelaar en dat is precies wat een mediator is: een bemiddelaar tussen twee (of meer) partijen. Uiteraard is de mediator hierbij een onpartijdige partij, die geen waardeoordeel velt, maar zorgt dat jij en je tegenpartij(en) nader tot elkaar en een passende oplossing komen.

    Hoe een mediator dat doet, beantwoorden we zo bij “wat doet een mediator?” Maar eerst behandelen we: “wat is mediation?”

    Wat is het precies?

    Nu je het antwoord op de vraag “wat is een mediator?” weet, hebben we de vraag “wat is mediation?” ook zo beantwoord. Net als bij “wat is een mediator?” kunnen we door het woord mediation te vertalen makkelijker uitleggen wat het inhoudt. Mediation is Engels voor bemiddelen. Dit bemiddelen heeft meestal met conflicten te maken. Daarom denken we bij mediation meteen aan conflictbemiddeling. Deze bemiddeling kan op zeer veel verschillende vlakken worden toegepast, maar is altijd onpartijdig.

    Tips

    Hoe vind ik een geschikte mediator?

    Je vindt zonder veel moeite een goede mediator, als je zoekt via Offerte.nl. Je hoeft hiervoor alleen het formulier hieronder in te vullen en wij gaan voor je aan de slag. Je ontvangt vervolgens van ons offertes voor gecertificeerde mediators. Uiteraard met een uitgebreid kostenplaatje. Dit is geheel vrijblijend en kost je niks.

    Kies in alle rust voor een mediator die bij je past en neem contact met diegene op. Het kan ook zo zijn dat de mediator aan de hand van de door ons opgevraagde offertes contact opneemt met jou. Maak dan een afspraak voor een (vrijblijvend) kennismakingsgesprek en laat de bemiddeling beginnen.

    Je bespaart op deze manier op de kosten op mediation! Je betaalt helemaal niks voor deze service en het is geheel vrijblijvend. Offertes aanvragen bij Offerte.nl loont dus altijd.

    De titel MfN-Registermediator is een beschermde titel.

    Kosten?

    Moet ik alle mediator kosten zelf betalen?

    Je hoeft niet altijd alle kosten van mediation zelf te dragen. Vaak worden de mediator kosten gedeeld door de twee partijen. Als je beneden een bepaalde inkomensgrens leeft kun je mogelijk een bijdrage ontvangen. Informeer hiervoor bij de mediator. Wat de precieze kosten van mediation zijn hangt af van hoeveel sessies er nodig zijn. Vraag gratis offertes op om direct te vergelijken.

    Handige links:

    Wat doet een mediator?

    Wat doet een mediator tijdens de conflictbemiddeling? Vooral veel luisteren en zorgen dat de partijen aan tafel rustig hun zegje kunnen doen. Een mediator creëert eigenlijk een neutrale, conflictloze ruimte om zo tot oplossingen te komen. Hierbij zal de mediator uiteraard verschillende vragen stellen en oplossingen aandragen. Dit gebeurt al vanaf het eerste gesprek met de mediator.

    Alle partijen komen aan het woord en vervolgens zet de mediator op basis van jullie wensen een goed plan op papier waar alle partijen zich goed bij voelen. Bijvoorbeeld een ouderschapsplan bij een scheiding of compromissen bij een familieruzie. Ook voor een arbeidsconflict is een bemiddelaar in te schakelen.

    Is mediation hetzelfde als therapie?

    Een mediator is geen rechter, advocaat, therapeut of adviseur. Het is een aparte vorm van bemiddeling waar geen uitspraken worden gedaan door de mediator zelf. Bij mediation zal men nooit zelf dingen opleggen of voorstellen.

    Waarom heb ik een mediator nodig?

    Een mediator is een objectieve professional die gespecialiseerd is in het assisteren bij het oplossen van problemen tussen mensen. Vaak zijn ze bekend met professionele communicatietechnieken die van pas kunnen komen tijdens de gesprekken. Een derde partij kan een soms vijandige situatie omkeren en de standpunten te vertalen in belangen.

    Welke soorten mediation zijn er?

    Er zijn vele vakgebieden waarin een mediator actief kan zijn. Vaak specialiseert een mediator zich in een of meerdere van deze disciplines. De vakgebieden zijn:

    Wanneer is mediation van toepassing?

    Mediation is van toepassing als er twee welwillende partijen een probleem hebben en gezamenlijk tot een aanvaardbare oplossing willen komen zonder rechterlijke interventie. Er wordt gebruik van gemaakt bij stellen die gaan scheiden, of ruzies tussen buren.

    Mediation of een rechtszaak?

    Als twee partijen ruzie hebben en niet met elkaar willen spreken over problemen of een kant niet mee wil werken dan is mediation geen optie. Er zal dan een rechtszaak plaats moeten vinden om door een rechter een oordeel te vellen over de situatie. Dit komt vaak voor als de emoties hoog oplopen.

    Wat zijn de voordelen van mediation?

    • Als mediation mogelijk is dan heeft dat enkele voordelen:
      Is vaak goedkoper dan een rechtszaak. Rechtszaken kunnen al gauw duizenden euro’s kosten. Mediation kosten liggen in de honderden euro’s (afhankelijk van de duur van de gesprekken).
    • Bij mediation komt men meestal ook sneller tot een oplossing. Meestal is er een oplossing binnen 15 weken volgens onderzoek van De Raad bij Rechtbanken en het Juridisch Loket.
    • Ook is ruim driekwart tevreden over de oplossing. Als er een oplossing gevonden kan worden voor het probleem betekent het dat er niet één partij in het ongelijk wordt gesteld zoals bij een rechtszaak.

    Wat zijn de nadelen van mediation?

    De nadelen van mediation zijn dat het inschakelen van een mediator altijd vrijwillig is. Er moet bereidheid zijn van beide partijen om deze stap te nemen. Het kan een drempel zijn om hulp van buitenaf in te schakelen. Als dit obstakel overwonnen kan worden is mediation meestal de betere optie.

    Gratis mediation offertes vergelijken

    Gratis offerte aanvragen

    Vul je aanvraag in. Wij leveren je verschillende offertes van mediation bedrijven in jouw regio. Geheel gratis en volledig vrijblijvend!

    Lees meer over onze categorieën